|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Imena za fantke in deklice, ki pomenijo ljubezen

Uredništvo Ringaraja.net, 15.1.2024
Veliko staršev ime za otroka izbira glede na njihov pomen in med lepšimi je zagotovo ime, ki v svojem pomenu nosi ljubezen. Preverite, katera imena za fante in deklice v sebi »nosijo« ljubezen. Mogoče najdete idejo za poimenovanje svojega malčka.

image
Ljubezen v trebuščku, ljubezen v imenu
/11


Ker naj bi bil otrok največji dokaz ljubezni med dvema, ni naključje, da mnogi bodoči starši izbirajo ime za otroka, ki ima v svojem pomenu besede ljubezen, ljubiti, ljubljen in podobno. Poiskali smo nekaj imen, ki pomenijo prav to in dodali kratko razlago njihovega izvora.

 

Imena za fante

AMADEO (AMADEJ)

Ime izhaja iz latinščine Amadeousa. V jezikih, ki izhajajo iz latinščine, kot sta španski in portugalski jezik pomeni »tisti, ki ljubi boga«.

AMOR

Amor je sinonim za ljubezen in romantiko, saj je to ime rimskega boga ljbezni, najlepšega med vsemi bogovi ljubezni. Sicer pa je ime zelo redko, zagotovo pa najbolj tesno povezano z ljubeznijo.

DAVID

Gre za hebrejsko ime, poznano iz stare zaveze in pomeni »oboževan, ljubljen od vseh«.

ERAZEM

Ime izhaja iz grške kulture, pomeni pa »ljubek«, »vreden ljubezni«. Ime je sicer starinsko, vendar je dandanes postalo precej popularno.

EROS

Eros je bil v grški mitologiji bog ljubezni, poželenja in spolnosti, oboževan pa je bil tudi kot božanstvo plodnosti. Ime je vsekakor nadvse primerno za fantka z močno, »vladarsko« osebnostjo.

KEVIN

Ime ima svoje korenine v irsko-galski kulturi, pomeni pa »ljubljen«.

PREM

Navdušeni nad indijsko filmsko kulturo, ste zagotovo že slišali za to ime, sicer pa je v indijskem jeziku to beseda za »ljubezen«.

ROMEO

Največja ljubezenska zgodba med Romeom in Julijo je navdih za fantovsko ime, ki sicer pomeni »romar, ki je šel v Rim« oziroma »rimski«. Po Shakespearovi zaslugi nosi ime v sebi močan element, sicer tragične, ampak velike ljubezni.

 

Imena za punčke

AHAVA

Je pogosto judovsko ime, ki pomeni »ljubljena«.

AIKO

Gre za priljubljeno japonsko ime za deklice in pomeni »ljubljena mala«.

AIMEE

V starem francoskem jeziku pomeni »oboževana«.

AMANDA

Ime je precej pogosto v angleškem govornem področju, sicer pa je latinskega izvora in pomeni »vredna ljubezni« (moška različica bi bila Amand). Ljubkovalno bi lahko ime okrajšali na Mandi ali Mandica, pomensko ustrezno slovensko ime pa bi bilo Ljuba.

AMADEJA

Ime izhaja iz latinščine in pomeni »tista, ki ljubi boga«.

AMATA

Beseda Amata izhaja iz latinščine – glagol amare – in prav tako pomeni »ljubljena«. Moška različica bi bila Amat (amatus = »ljubljen«).

ESME

V starofrancoskem jeziku pomeni »ljubiti«, sicer pa je to tudi krajša različica imena Esmeralda, ki pomeni »smaragd« (zelen drag kamen).

HALIA

Ime je pogosto na otoških Havajih, pomeni pa »spomin na ljubljeno osebo«.

KALILA

Izhaja iz arabskega jezika in pomeni »draga, ljubljena«.

KALINA

Med avstralskimi staroselci ta beseda pomeni »ljubiti«.

KARA

V italijanščini pomeni »ljuba«, če imenu dodamo pomanjševalniso dobimo še različico Karina.

LJUBA

Slovenska različica imena Amanda, ki ima izvor v glagolu ljubiti in dejansko pomeni »ljubljena«.

LJUBICA

Je ime staroslovanskog porekla. Obstaja razlaga, da izhaja iz imena za rastlino vijolico (hrvaško ljubičica), vendar je veliko verjetneje, da je nastalo iz glagola ljubiti ali pridevnika ljuba oziroma kot pomanjševalnica imena Ljuba.

LOLOLI

Izhaja iz afriškega področja in tam beseda pomeni »vedno obstaja ljubezen«.

MINA

Ime je nemškega porekla, skrajšano za Wilhelmina in pomeni »ljubezen«.

MILA

V ruskem jeziku pomeni »ljubljena oseba vseh«.

MILENA

Ime je češkega porekla in pomeni »ljubezen, ženstvenost, toplino, eleganco«. Ime je bilo na jugoslovanskih tleh zelo popularno v 80-tih letih prejšnjega stoletja.

NEJLI

Ko so Indijanci želeli povedati svoji dragi »ljubim te«, so uporabili to besedo, tako da je to ime resnično močno povezano s čustvom ljubezni.

ŠERI

Šeri je zelo unikatno ime, izhaja pa iz francoske besede chérie, ki pomeni »draga, ljubljena«.

VIDA

Gre za zelo ženstveno ime, ki pomeni »nežno ljubljena«.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...