|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno zdraviti ošpice pri otroku?

Uredništvo Ringaraja.net, 16.1.2018
Otrok naj ves čas počiva, ne znižujte mu vročine (še posebno ne s paracetamolom) in ga redno hidrirajte, pazite, da se ne prehladi ter mu dodajajte vitamine A, C in D.

image
Ob prebolevanju ošpic otroku ne znižujte vročine.
/11


Je vaš otrok zbolel za ošpicami? Brez panike, gre za nalezljivo otroško bolezen, ki je lahko za otroka tako nevarna kot vse ostale virusne bolezni. Otrok jo lahko preboli brez težav ali se mu zdravstveno stanje resno zaplete.

Ošpice so lahko nevarna bolezen posebej takrat, če otrok, ki preboleva ošpice, ni deležen ustrezne nege. V takšnem primeru lahko pride do zapletov, kot so bronhitis, pljučnica, encefalitis (vnetje možganov) in tudi smrt.

Gre torej za otroško nalezljivo bolezen, ki si zasluži spoštovanje in posebno skrb, toda hkrati ošpice pomenijo tudi »obisk boginje«, kot jih imenuje sanskrt. Tako ime so v Indiji dobile zato, ker se je splošno zdravstveno stanje otroka potem, ko je ošpice prebolel, običajno bistveno popravilo.


Kako prepoznati simptome?

Ošpice so nalezljiva virusna bolezen, ki se je nalezemo zelo hitro in to tudi preko dotikanja stvari, ki so se jih dotikali okuženi. Če vaš otrok toži, da je utrujen, ima bolečine v glavi in hrbtu, je dobil vročino, ki mu vse bolj raste, ima pordele oči in je občutljiv na svetlobo, kašlja in ima izcedek iz nosu, so to lahko simptomi ošpic. Za ošpice je značilno, da se temperatura povečuje do tretjega ali četrtega dne, ko lahko doseže tudi 40 stopinj Celzija, najprepoznavnejši znak pa so predvsem majhne bele pike v ustih (Koplikove pege) in majhne rožnate pike pod lasmi, na čelu in za ušesi.

Izpuščaji se praviloma začnejo pojavljati od glave navzdol in celotno telo pokrijejo v 36 urah. Pri atipičnih ošpicah (za katerimi najpogosteje zbolijo otroci, cepljeni proti ošpicam) se izpuščaji - ki so lahko bolj podobni koprivnici kot ošpicam - začnejo na rokah in nogah ter se dvigujejo proti središču telesa, Koplikove pege pa se lahko tudi ne razvijejo.

Ošpice so nalezljive sedem do osem dni, nalezljivost pa se začne že tretji do četri dan pred pojavom izpuščaja, zato v resnici ne moremo vedeti, kdo je okužen z virusom ošpic. Pri čemer ne smemo pozabiti, da za ošpicami lahko zbolijo vsi, ki ošpic niso preboleli na naraven način. Tudi otroci in odrasli, ki so bili cepljeni proti ošpicam.

 

Kakšna je ustrezna nega?

Kot velja za vse virusne bolezni, zdravila proti ošpicam ni. Za obolelega otroka je pomembno predvsem to, da ves čas bolezni počiva, da starši ves čas skrbimo za njegovo hidriranost in da poskrbimo za večji vnos vitaminov A, C in D. Izsledki znanstvenih študij so pokazali, da je 72 odstotkov otrok, ki so jih morali zaradi zapletov ob prebolevanju ošpic hospitalizirati, trpelo za pomanjkanjem vitamina A. V medicini je znan primer zdravljenja 59 otrok, ki so ob ošpicah celo oslepeli. Ko so jim dva tedna dajali sto tisoč enot vitamina A, je slepota izginila.

Ob prebolevanju ošpic je zelo pomembno tudi to, da otroku ne znižujemo vročine. Dr. Tetyana Obukhanych opozarja, da je še zlasti problematičen paracetamol, ki iz jeter kritično izčrpava ključni antioksidant glutation, prav to pa lahko privede do resnih nezaželenih zapletov. Če ima torej otrok z ošpicami vročino, ga raje hladite z naravnimi metodami in tako, da je čim bolj slečen, vendar na toplem, ter redno skrbite za hidriranost in zadosten vnos (po možnosti hranljivih in z vitaminom C bogatih) tekočin. Tudi grobo ohlajanje s kopelmi (otrok ima namreč značilen neprijeten vonj, zato ga veliko staršev želi okopati) ni priporočljivo, saj se lahko otrok prehladi in dobi pljučnico, ki je lahko ob prebolevanju ošpic tudi smrtna.

Ko vročina upade, otrok po navadi postane zelo lačen, saj otroci po tem "obisku boginje" začnejo intenzivno rasti, zato jim ponudite dovolj beljakovinske hrane. Pri tem ne pozabite, da je otrokov imunski sistem še nekaj tednov po prebolelih ošpicah šibkejši, zato ga raje kakšen teden dni več obdržite doma, četudi ni več kužen in nima več vročine, da si zares opomore. In ne pozabite na starševsko ljubezen, ki pri vseh boleznih dela čudeže.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
27
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
9
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
6
Ko učenje pisanja postane čisto zares zabavno
Pot od črte do prvih črk je lahko lahkotna in zabavna, le pravilno se je moramo lotiti. S pomočjo delovnih zvezkov vzgoj...
4



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?