|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje COVID-19 za nosečnice

Uredništvo Ringaraja.net, 30.1.2021
Cepljenje proti novemu virusu COVID-19 je v teku. Kako je s stranskimi učinki in ali ga priporočajo nosečnicam in otrokom, smo preverili na NIJZ.

image
Cepljenje nosečnic in otrok proti virusu COVID-19 (FOTO: Freepik.com)
/11


V Sloveniji poteka cepljenje proti novemu virusu COVID-19. Do sredine januarja je bilo cepljenih nekaj več kot 41 tisoč oseb, od tega, pravijo na NIJZ, je bilo v Register neželenih učinkov prejetih 107 prijav. 

 

Kako vemo, da je posledica stranski učinek cepljenja

Preverili smo, kako se odloči ali je stanje, ki sledi po cepljenju posledica cepljenja ali ne.

"Neželeni dogodki, ki sledijo cepljenju so lahko vzročno povezani s cepljenjem, lahko pa gre tudi zgolj za časovno povezavo s cepljenjem, kar pomeni, da določen neželeni dogodek s cepljenjem ni vzročno povezan in bi se zgodil tudi, če oseba ne bi bila cepljena. Cepljenje proti covid-19 se je do sedaj izvedlo pri zaposlenih in oskrbovancih domov za starejše občane, zdravstvenih delavcih in delno pri osebah, starih 80 let in več. Cepljenje proti covid-19 zaščiti osebo izključno proti covid-19, ne prepreči pa smrti zaradi drugih vzrokov, ki so zlasti v populaciji oskrbovancev domov za starejše občane in najstarejših skupinah prebivalstva relativno pogoste in lahko časovno sovpadajo s cepljenjem. Zato je pričakovano, da v času cepljenja najstarejših oz. najranljivejših skupin populacije lahko zabeležimo tudi kakšno smrt, ki pa zgolj časovno sovpada s cepljenjem. O »pravih« neželenih učinkih lahko govorimo le takrat, kadar lahko določimo vzročno povezanost med neželenim dogodkom in cepljenjem ali cepivom.," odgovarjajo na NIJZ. 

 

Cepljenje še prostovoljno

Cepljenje proti COVID-19 je prostovoljna odločitev. Potencialnih zapletov po preboleni bolezni naj bi bilo več, kot pa je tveganje za zaplete po cepljenju. 

V tujini vseeno navajajo negativne posledice cepljenja. Norveške znanstvene oblasti so poročale o 23 smrtih starostnikov, starejših od 80 let. 

"Natančna preiskava navedenih primerov je v teku. Norveške oblasti so poudarile, da so lahko določeni najranljivejši posamezniki iz te starostne skupine nekoliko bolj občutljivi za sicer blage reakcije na cepljenje, kot je npr. povišana telesna temperatura. Hkrati pa opozarjajo, da morebitna smrt, ki jo zabeležijo po cepljenju, zlasti pri tako stari in ranljivi populaciji še ne pomeni, da je oseba umrla zaradi cepljenja, saj gre lahko tudi zgolj za časovno povezavo s cepljenjem," odgovarjajo na NIJZ.

 

Cepljenje nosečnic

Kako je s cepljenjem nosečnic in doječih mamic?

"O cepljenju nosečnic s cepivom Comirnaty je zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo cepivo kakorkoli škodljivo za nosečnice. Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje. Cepljenje nosečnic se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj. To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covid-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi (npr. zdravstvene delavke). Po porodu ni zadržkov za cepljenje. Cepljenje proti covid-19 je enako priporočljivo za doječe matere kot tudi za posameznice, ki ne dojijo," pravijo na NIJZ.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost, porod, otrok in COVID-19

 

Cepljenje otrok

Otroci, mlajši od 16 let se ne bodo cepili. Zakaj?

"Otroci večinoma niso bili vključeni v začetne klinične študije, zato nimamo dovolj podatkov o varnosti cepiva pri njih. Vključujejo se šele naknadno. Zaenkrat tako velja, da se lahko s tem cepivom cepijo osebe stare 16 let in več," poudarijo na NIJZ.

Redno cepljenje poteka brez zadržkov, tudi pri otrocih, ki so COVID-19 že preboleli. 

"V primeru covid-19 se otrok lahko cepi po koncu izolacije, ko je zdrav in se dobro počuti. Dosedanji podatki kažejo, da rutinska cepljenja otrok ne vplivajo na potek bolezni covid-19 pri otrocih, ki so bili po naključju cepljeni v dobi inkubacije ali v primeru asimptomatske okužbe z virusom SARS-CoV-2," zapišejo na NIJZ.

 

PREBERITE TUDI: Reakcija po cepljenju otroka

 

Neplodnost?

Na NIJZ smo naslovili tudi vprašanje o potencialni neplodnosti, o kateri se je veliko govorilo v zadnjih tednih.

Do sedaj tudi ni nobenih dokazov, da bi cepljenje proti covid-19 povzročalo neplodnost.

"Zmotna trditev glede možnega nastanka neplodnosti po cepljenju proti covid-19 izhaja iz napačne domneve, da naj bi bila beljakovina S, virusa SARS-CoV-2, proti kateri s cepljenjem izzovemo nastanek protiteles, zelo podobna človeškemu proteinu posteljice sincitin-1, zaradi česar naj bi potencialno lahko prišlo do avtoimunske reakcije s poškodbo posteljice in posledičnim splavom. To ne drži, saj je ujemanje med proteini S in proteini v nastajajoči posteljici zanemarljivo. Polega tega je protein posteljice sincitin-1 med tistimi proteini, proti katerim imunski sistem vzpostavi toleranco in proti takim proteinom do navzkrižnih avtoimunskih reakcij ne prihaja," odgovarjajo.

 

PREBERITE TUDI: RESNIČNA ZGODBA: Od neplodnosti do rejništva

 

Cepljenje - DA ali NE?

Cepljenje je odločitev vsakega posameznika. Žal pa bodo tako dolgoročne posledice po preboleli bolezni ali po cepljenju znane šele čez nekaj let.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
11
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Dobra novica - donacija Pediatrični kliniki
S predajo dveh aparatov za črpanje mleka Pediatrični kliniki UKC Ljubljana se je zaključila letošnja dobrodelna akcija L...
Kate in William pričakujeta drugega otroka
photo
Kot so sporočili iz Buckinghamske palače, bo princ George dobil bratca ali sestrico. Kate, vojvodinja Cambriška, žena pr...