|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se dobro naspati v nosečnosti?

Metka Troha, 21.2.2021
Vam trebušček ne dovoli spati? Je spanec postal razkošje, ki ga je vse manj in manj, tako da lahko o njem samo še sanjate, če bi lahko zaspali? Poskusite se naspati s pomočjo teh praktičnih nasvetov in zagotovo boste bolj naspani.

image
S pomočjo nosečnipke blazine je spanje v nosečnosti udobnejše.
/11


Kakovosten spanec v nosečnosti je zelo pomemben. Dobro naspana nosečka se bolje počuti, ima več energije, s čimer se lažje sooča s vsakodnevnimi izzivi, hkrati pa je dovolj spanca dobro tudi za razvoj otroka v trebuhu. Toda, kako se dobro naspati ob vseh nosečniških tegobah. Nekaj koristnih namigov najdete v nadaljevanju.

 

Naj vam bo čim bolj udobno.

Poskrbite, da bo vaša postelja kraljestvo udobja. Ob večanju trebuščka in posledično vedno bolj neudobnim počutjem, si lahko pomagate z materinsko blazino ali običajnimi dodatnimi blazinami, ki si jih podložite pod trebušček in date me stegna. Priporočljivo je, da večino časa prespite na levem boku, saj je ta položaj najudobnejši, hkrati olajša pretok krvi v posteljico, torej je to dobro tudi za vašega otročka.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Položaji za spanje v nosečnosti

 

Ne jejte prepozno!

Zadnji obrok pojejte vsaj dve uri preden spanjem. Večerja naj ne bo preveč močna, pikantna in poskusite se izogniti ocvrti hrani. Če vas ponoči muči zgaga, vam bo verjetno pomagal napitek z dodatkom magnezija ali mleko. Postavite kozarec na nočno omarico, da vam bo ponoči pri roki in vam ne bo potrebno vstajati iz postelje.

 

Čez dan pijte dovolj tekočine.

Pijte, vendar ne pretiravajte. Priporočljivo je, da čez dan popijete približno dva litra tekočine, najbolje vode, lahko pa tudi zeliščni čaj ali naravni sadni sok. V vročih dneh ali če ste bolj telesno aktivni, popijte še kakšnega pol litra več, saj telo zaradi potenja izgublja več tekočine. Tiste nosečke, ki imate težave z zgago, nikoli ne pijte takoj po obroku, ampak prej ali med tem.

 

Poskrbite za gibanje.

Tudi v nosečnosti je dobro, da ste telesno aktivni. Ob zmerni vadbi bo tudi vaše telo nekoliko bolj utrujeno, psihično boste bolj sproščeni, tako da boste zagotovo lažje zaspali. Priporočljivo pa je, da ne telovadite zvečer, saj večerna aktivnost dvigne raven adrenalina, zaradi česar boste slabše spali.

 

Odmislite skrbi.

Nosečnost je posebno stanje, ko je popolnoma normalno, da se vam po glavi podi tisoč in ena misel, tisoč in ena skrb. Ne glede na to ali ste noseči prvič ali drugič, tretjič, pred vami je novo poglavje življenja in vprašanja, kako bo, so prisotna pri večini nosečnic. Prav noč je po navadi »najboljši« čas za pretirano razmišljanje o skrbeh, ki vas tarejo in hitro vam te skrbi lahko skrajšajo spanec. Če se tudi vam to dogaja, poskusite z naslednjim: na listek si zapišite, kaj vas skrbi in nato do jutra na te skrbi pozabite.

 

PREBERITE TUDI: 5 zlatih pravil za srečno nosečnost

 

Preženite nosečniške nočne more.

V nosečnosti so pogoste čudne sanje, težke in strašljive, celo nočne more. Še posebej pri prvorodkah, kar je povsem normalno, saj gre za odziv naše podzavesti na strah pred neznanim. Če imate občutek, da so takšne sanje postale precej moteče, poskusite z vajami čuječnosti, dihalnimi vajami in vajamu za sproščanje ali obiščite sproščujočo terapijo.

 

Večerna rutina kot uvod v spanje.

Za dojenčke je večerna rutina pomemben del spalnih navad. Zakaj ne bi večernega obreda pred spanjem začeli vaditi na sebi!? Poskrbite za pomirjujoč uvod v spanje: pripravite si kozarec toplega mleka, poslušajte umirjeno glasbo, berite pomirjujočo literaturo. Pomaga tudi, če si na vzglavnik nanesete sivkin hidrolat ali tik ob vzglavje postavite krpico, natrto s sivkinim eteričnim oljem. Vse, kar vas pomirja, vam bo pomagalo tudi zaspati in spati.

 

Uspavanka za otroka v trebuhu.

Se tudi vam dogaja, da komaj ležete k počitku, že začne s svojo telovadbo malo bitje v trebuhu? Tudi to je nekaj, s čimer se sooča veliko nosečnic in ja, res je lahko moteče, ko želimo zaspati. Nekateri pravijo, da pri tem pomaga glasba. Otroka lahko »pomirimo« in nazaj uspavamo z nežno, klasično, umirjeno glasbo, hkrati pa poslušanje glasbe običajno preusmeri vašo pozornost od otrokovega pretegovanja in brcanja v trebuščku.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo spijo?

 

Največkrat spanec v nosečnosti kratijo skrbi in posedično, vas lahko zaradi pomanjkanja spanca skrbi, kako to vpliva na otroka. Nespečnost v nosečnosti kljub vsemu ni tako zaskrbljujoča za otroka, Vendar, če čutite, da resnično spite premalo in vas to ovira pri vsakdanjem delovanju, potem je dobro, da to omenite svojemu osebnemu zdravniku, ki vam bo znal svetovati, kako se bolje naspati.

 

VIR: Nosečnost: priročnik za začetnike

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
5
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5



Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?