|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šola za starše

Helena Mlakar, 3.4.2012
Šola za starše je pomembna za promocijo zdravja in aktivno skrb za svoje zdravje in zdravje svojih potomcev. Obiskujejo jo prvič in ponovno noseče ženske in njihovi partnerji.

image
/11


Šola za starše poteka glede na višino nosečnosti v sklopih, ki so tematsko prilagojeni zgodnji in pozni nosečnosti. Šola za starše, ki deluje pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, natančneje SPS Ginekološke klinike in Kliničnega oddelka za perinatologijo, je ena najbolj množično obiskanih Šol za starše v Sloveniji, je za portal Ringaraja povedala Brigita Grum, dipl. m. s., IBCLC.

 

Šola za starše ponuja več tečajev: tečaj za zgodnjo nosečnost, tečaj za bodoče očete in tečaj predporodne priprave. Tečaji se pričenjajo ob različnih datumih.


Tečaj za zgodnjo nosečnost.

Ta tečaj je namenjen nosečnicam na začetku nosečnosti - od zanositve do 4. meseca nosečnosti. Na tečaju jih seznanimo s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, s higieno in rekreacijo v času nosečnosti. Cilj tečaja je, da bi nosečnost potekala čim bolj zdravo in ugodno. Predavanje traja tri ure, lahko pa se ga udeleži tudi partner. Poteka v predavalnici Šole za starše, Šlajmerjeva 3a.

 

Tečaj za bodoče očete.

To je tečaj, ki je namenjen samo bodočim očetom, ki ne obiskujejo tečaja Predporodne priprave. Med bodočimi starši je znan kot »kratki tečaj« za očete ali druge porodne spremljevalce, saj traja dve uri in pol. (Vedno več bodočih očetov pa se raje odloči za daljši tečaj Predporodne priprave, ker je tam mogoče slišati več tistega, kar koristi očetom.) Na tem tečaju jih seznanimo z bistvenimi podatki o bližajočem se porodu, o poporodnem obdobju in o negi dojenčka. Tečaj omogoči bodočim očetom prisotnost pri porodu. Tečaj za bodoče očete je dvakrat mesečno ob 18.15 uri, poteka pa v predavalnici Šole za starše na Šlajmerjevi 3a. Po končanem predavanju se napiše potrdilo. To potrdilo čaka porodnega spremljevalca v blagajni Leonišča, Šlajmerjeva 2 (od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro). Prispevek za prisotnost pri porodu 20,00 EUR. Plačilo velja le za prisotnost pri enem porodu. Ko nosečnica rodi drugič, tretjič…, očka ponovno dvigne potrdilo in plača prisotnost pri porodu. Enako velja za prisotnost pri carskem rezu. Ponoven obisk tečaja svetujemo, če je od prvega poroda več kot pet let.

 

Tečaj Predporodne priprave.

Ta tečaj je namenjen nosečnicam po sedmem mesecu nosečnosti, pa tudi njihovemu partnerju ali komu drugemu, ki bo spremljevalec ali spremljevalka pri porodu, ali pa bo pomagal nosečnici skrbeti za dojenčka. Obiskovanje tega tečaja omogoči spremljevalcu (bodočemu očetu) ali spremljevalki pri porodu, da prisostvuje pri porodu. Tečaj obsega deset predavanj. Seznanimo jih s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem, psihološkimi dogajanji v nosečnosti in po porodu, z nego in prehrano dojenčka ter zobozdravstveno preventivo. Na treh dodatnih predavanjih bodoči starši pridobijo informacije s strani pediatrinje-nevrologinje o razvoju spanja otroka, pediatrinje-neonatologinje o posebnostih novorojenčka ter pomenu cepljenja, anestezologinje pa o lajšanju porodne bolečine. Odgovorimo tudi na vsa vprašanja, ki se bodočim staršem zastavljajo. Začetek tečaja je ob 10. uri, 16. uri ali 18. uri v predavalnici Ginekološke klinike, Šlajmerjeva 3 (stara porodnišnica). Nadaljevanje tečaja je mogoče obiskovati ob 9. uri, 16. uri ali 18.15. Eno predavanje je dolgo dve šolski uri. Na prvem uvodnem predavanju se pogovorimo o poteku tečaja, vsebini in možnosti obiskovanja ter naučimo tehnik dihanja v času poroda. Razdelimo se na več manjših skupin, ki prihajajo po določenem razporedu. Skupino lahko tudi zamenjajo glede na svoj prosti čas. Nosečnica se, na primer odloči obiskovati tečaj ob 16. uri. Če je na dan, ko je predavanje, zadržana, lahko pride na tečaj dopoldan ali pozneje popoldan (ob 9. uri ali ob 18.15), glede na urnik predavanj teh skupin. Datume začetkov tečajev lahko poiščete na internetni strani UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, KO Perinatologija.

 

Individualno zdravstveno vzgojno delo.

Namenjeno je posebej ogroženim skupine nosečnic (mladostnice, socialno-ekonomsko ogrožene nosečnice, nosečnice z zdravstvenimi tveganji, slepe, gluhoneme…) pri katerih je potrebna drugačna komunikacija. V Šoli za starše se trudimo, da bi naše znanje približali prav vsaki bodoči mamici, zato naj nosečnice, ki potrebujejo individualno obravnavo, pokličejo (ali se oglasijo) na sedežu Šole za starše na Šlajmerjevi 3a.

 

Abdominalna dekompresija.

Nosečnice po 32. tednu nosečnosti se lahko naročijo od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure. Tudi za abdominalno dekompresijo potrebujejo nosečnice kartico zdravstvenega zavarovanja. Abdominalna dekompresija je namenjena boljšemu počutju nosečnice in otroka v maternici, pospeši se venska cirkulacija v nogah, olajša pritisk v trebušni votlini.

Vsi sodelavci Šole za starše si želimo, da bi bili prijazni novi družini. Naš cilj je, da bodoče starše pripravimo na trenutek, ko bo otrok začel opozarjati, da je prišel njegov čas. Bodoča starša naj bi prag porodnišnice prestopila samozavestna in pripravljena na veliki dogodek. Želimo si, da bi bil vsak porod za mater in očeta najlepši in najbolj slovesen dogodek.

Šola za starše ima sedež v nizki leseni stavbi za porodnišnico v Ljubljani (Babiška šola). Pred začetkom tečaja (vsaj 30 dni), se je potrebno naročiti na telefonski številki (01) 522 60 48 od 12. do 15. ure. Prvi dan obiskovanja tečaja naj ima nosečnica s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja, da uredimo vpis. Stroške izobraževanja nosečnicam plača zdravstvena zavarovalnica, je zaključila Grumova.


 

Preberi še:

Najpogostejša vprašanja nosečnic

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Pismo mojemu otroku, ki ga ni več
Danes, ko razmišljam o tebi, držim v naročju tvojo sestrico. Čudovita je, popolna je, srečna sem in ... hkrati neizmerno...
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?