|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nova knjiga Jesperja Juula o partnerstvu v družini

Helena Primic, 23.4.2020
V prvem tednu maja 2020 bo izšel slovenski prevod knjige pokojnega Jesperja Juula z naslovom Še vedno se ljubiva, v kateri je avtor spregovoril o partnerstvu v različnih družinah z otroki. Vsekakor obvezna družinska literatura!

image
Bolj kot to, kdo ima prav, je pomembno, kako se lahko podpreva.
/11


"Trdno zagovarjam stališče, da imajo starši pravico do srečne zveze. Negovanje medsebojnega odnosa je največ, kar lahko mati in oče naredita za otroke," v uvodu knjige Še vedno se ljubiva, ki bo v slovenskem jeziku izšla v prvem tednu maja 2020, piše njen avtor Jesper Juul, ki je lani izgubil bitko s težko boleznijo.  


Še vedno se ljubiva

V odličnem priročniku za starše, ki se zavedajo, kako zelo je za dobro otrok in kakovostne družinske odnose pomembno, da starša ne pozabita na svojega prvega otroka - partnerstvo, je nanizanih sedem pogovorov Jesperja Juula z münchenskimi družinami, ki so jim dodane številne dragocene Juulove misli o družini in partnerstvu.

Knjiga Še vedno se ljubiva je izšla pri založbi Didakta, do 2. maja 2020 pa jo lahko naročite po prednaročniški ceni 19,99 evra tudi v okviru Familylaba Slovenije, ki si prizadeva ohranjati in širiti vrednote ter načela znanega danskega družinskega terapevta in avtorja številnih uspešnic o vzgoji Jesperja Juula.

 

Kako negovati partnersko ljubezen?

Kako lahko v družinskem kaosu sploh negujemo ljubezensko razmerje, se sprašujemo skupaj z Juulom, ki je prepričan, da je to najpomembnejše vprašanje, na katerega sam odgovarja tako: 

"Čudežnega recepta žal ni. Odnose z odraslimi negujemo podobno kakor negujemo odnose z otroki: Le kako se počuti, o čem premišljuje in kaj načrtuje? Sem do nje spoštljiv in razumevajoč? Ali upoštevam njegove potrebe in meje? Kaj pa moje meje in potrebe? Sva mogoče – skupaj ali vsak zase – spoznala, da sva sicer zelo dober par, pri vzgoji otrok pa nikakor ne najdeva skupnega jezika? Ohranitev družine je čustvena in eksistencialna odločitev."

 

PREBERITE TUDI: Kaj je to materinski šovinizem?

 

Bolj je pomembno, kaj lahko naredim za partnerja, kot to, kdo ima prav!

Ohraniti kakovosten partnerski odnos znotraj družine z otroki, ki nas starše vsakodnevno postavljajo pred nove izzive osebnostne rasti, vsekakor niti približno ni enostavna naloga, ki bi jo lahko rešili le z enim pogovorom, eno terapijo ali eno knjigo ter končno ugotovili, kdo ima prav - jaz ali partner. S takšnim razmišljanjem smo namreč povsem zgrešili bistvo tako partnerstva kot starševstva. 

"Morda je eno najmočnejših Juulovih sporočil v knjigi prav to: če ne sodelujemo kot partnerji, se nam zatika tudi v starševskih vlogah. Ko se kot starši ne strinjamo v vzgojnih načinih, navadno pozabimo, da smo bili in smo najprej partnerji, ki potrebujemo medsebojno podporo in razumevanje. Z Juulovimi besedami, v teh primerih je pomembneje, kaj lahko naredim za partnerja, in ne, kdo ima prav," v spremni besedi piše partnerski in družinski terapevt Dr. Albert Mrgole. 

 

Vzgoja - pogost vzrok za partnerska nesoglasja

Če je načrtovanje prvega otroka povsem romantično, se prvi spori med partnerjema in staršema največkrat začnejo, ko gre za vzgojo otroka. Ali to pomeni, da če starši nimamo zelo podobnega pogleda na vzgojo, da zato ne moremo biti več partnerji?

"Enotnost med materjo in očetom je star mit. Nastal je v časih, ko so vzgojo dojemali kot boj za prevlado. Voditelja sta morala držati in nastopati skupaj, sicer bi se otroci uprli in sistem bi razpadel … Ampak v resnici starši niso enaki in vsak ima svoj pristop. Otroci v tem prepoznajo določeno harmonijo. Različnost je čudovita. Oče dovoli to, tistega pa ne. In mati dovoli tisto, česar oče ne. Babica in dedek sta zgodba zase, prav tako vzgojiteljice v vrtcu. To je odlična izkušnja," v prvem pogovoru zaskrbljenima staršema, ki sta Juulovo pomoč poiskala predvsem zato, ker pri vzgoji stojita na nasprotnih bregovih, odgovarja Juul, ki starša vse bolj spodbuja, da se posvetita kakovosti njunega partnerskega odnosa: 

"Posvetita se vajini partnerski zvezi. Starši se lahko glede vzgoje bodisi medsebojno obtožujejo in se – kar naprej – prepirajo bodisi se ustavijo in razmislijo, kaj se lahko drug od drugega naučijo. Določenih pristopov ne bosta želela posnemati, drugih pa se bosta z veseljem naučila. To je starševstvo. Z vama ni nič narobe, le različna sta si. Zato je iskanje najboljše rešitve nesmiselno, kakor je nesmiselno primerjati avstralski in francoski sauvignon – grozdje je enako, vino pa vendarle drugačno."

 

PREBERITE TUDI: 5 glavnih nalog vsake družine

 

Naša pričakovanja zrastejo na naših zeljnikih

V knjigi Še vedno se ljubiva boste tako lahko prebrali tudi druge pogovore Jesperja Juula s starši (Služba, otroci in midva - vsega je preveč, Kakor da bi živela na različnih planetih – kako naj spet najdeva skupno pot?, Partnerki in otrokom ne znam stati ob strani, Jaz sem se zbližala s sinom, moj mož pa s službo, Kot par sva bila uigrana ekipa, po rojstvu otrok pa se samo še prepirava in Po ločitvi se ne prepirava več, a sva še vedno preobremenjena), ki so jih poslušali tudi otroci.

"Tako so se na lastne oči in ušesa prepričali, kako se starši učijo soočanja s stiskami. Ne, otrok s tem ne obremenjujemo. Ravno nasprotno: med pogovori so se mirno igrali in pozorno prisluhnili staršem," pojasnjuje Juul, ki starše, ki se pogosto prepirajo, tudi opozarja, naj ne pozabijo, da naša pričakovanja zrastejo na naših zeljnikih – in zanje prepogosto krivimo druge:

"Kar nima nobenega smisla. Le kako naj drugi odgovarjajo zanje? Ko stvari ne tečejo kot po maslu, zato vprašamo: »Kaj ne morem pričakovati, da boš vsaj …?"

 

Intuitivna vez - posebna vez med otrokom in enim od staršem

V knjigi za partnerje in starše Še vedno se ljubiva Jesper Juul spregovori tudi o  posebni intuitivni vezi med otrokom in enim od staršev, katere moč predstavi skozi sedem različnih primerov.

Kot pojasnjuje Juul, gre za eksistencialno povezavo, prek katere se otrok uči, kako se eden od staršev spopada s prijetnimi in neprijetnimi življenjskimi dogodki, poleg tega pa prek te vezi ponotranji očetove/materine sposobnosti in vedenjske vzorce.

Vendar pa moramo paziti, da ituitivne vezi ne zamenjamo z ljubeznijo, saj je ne moremo uvrstiti v nobeno od čustvenih kategorij. "Oče otroka, s katerim je intuitivno povezan, ne ljubi bolj, kot ljubi druge otroke ali njihovo mater. Prav tako otrok očeta ne ljubi bolj, kakor ljubi mater," pojasnjuje Juul, ki opozarja, da v primeru izgube starša, s katerim je otrok intuitivno povezan, drugi starš oziroma odrasli ne more prevzeti njegove vloge, saj nikakor ne more potešiti otrokovih eksistencialnih potreb. Zato se v takšnih primerih otrok znajde v eksistencialni praznini, kar lahko močno okrni njegovo samopodobo.

"Oče ali mati, ki se ne zaveda intuitivne vezi z otrokom, se z njim pogosto zaplete v hude prepire in spore. To se zgodi, ker si otrok na vso moč prizadeva roditelja opozoriti na intuitivno vez med njima. Če je pri tem neuspešen, se otrok znajde v stiski. Če se vsi vpleteni intuitivne vezi ne zavedajo, ne trpi le partnerski odnos, temveč vsa družina, zato moramo dodobra razumeti ustroj intuitivne vezi," starše opozarja Juul.

 

Več informacij o knjigi Še vedno se ljubiva lahko najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
26
Povijanje v štručko (swaddling)
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štruč...
5
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
4



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Očka, ne pozabi fotografirati svoje drage!
Ne glede na to v kakšnem stanju jo ujamete, slikajte jo! Otroci ne bodo opazili umazane majice, neurejene frizure in nen...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?