|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj je to materinski šovinizem?

Helena Primic, 13.11.2019
Če želimo, da bo oče ugotovil, kaj je storil narobe, mu moramo pustiti, da sam "zavozi" in reši - kot dober oče sam vodi odnos s svojim otrokom.

image
Ali otrok zares potrebuje mamino zaščito pred očetom?
/11


Mama najbolje in vedno ve, kaj je dobro za njenega otroka, pravi ljudski pregovor. Ki pa v resničnem svetu seveda ne drži.

Popolne mame namreč ne obstajajo, saj seveda tudi mame delamo napake in se pri vzgoji otroka velikokrat pogosto motimo.

Tudi, ko gre za odnos med otrokom in očetom.

Preverimo, zakaj se mame tako zelo pogosto vmešavamo v odnos med otrokom in očetom ter kaj s tem v resnici povzročamo. Oziroma kaj je tako imenovani materinski šovinizem, kot ga je imenoval danski terapevt in avtor številnih uspešnic o vzgoji Jesper Juul. 

 

"Nevaren" oče

Moška energija je že po naravi silovitejša in strašnejša, če je oče jezen ali na otroka recimo kriči. Zato ni čudno, da mame razburjenega, strogega in jeznega očeta pogosto doživljajo kot otroku nevarnega. In zato tako pogosto vskočijo v njegov spor z otrokom, saj jih pokliče materinski nagon po zaščiti otroka.

Zato se vprašajte: Ali res verjamem, da partner predstavlja nevarnost za otrokovo varnost? Me je strah, da ga bo udaril ali kako drugače travmatično poškodoval? Ali vidim in čutim, da je otroka strah in potrebuje mojo pomoč? Če gre za realno nevarnost, je seveda edino prav, da otroka zaščitite. V konkretni situaciji in tudi v prihodnosti.

Toda v večini primerov mame svoje otroke želimo zaščititi le pred frustracijo, prizadetostjo, razočaranjem nad očetom ... Seveda ni prijetno in dobro za njun odnos, če oče odgovornost za svojo jezo prelaga na otroka, mu govori nespoštljive reči ali ga celo žali.

Otrok bo zagotovo prizadet, užaljen in očetu manj blizu. In njun odnos bo seveda trpel. Toda, to je njun odnos. Če želimo, da bo oče ugotovil, kaj je storil narobe, mu moramo pustiti, da sam "zavozi" in reši - kot dober oče sam vodi odnos s svojim otrokom.

Zato se naslednjič raje ugriznite v jezik ali pojdite iz prostora, če težko poslušate in prenašate njun konflikt. Otroku in očetu dopustite, da sama ugotovita, kaj se dogaja v njunem odnosu in kako ga izboljšati. Seveda lahko zvečer partnerju zaupate svoje občutke in mu tudi kaj svetujete. Če vam je seveda pripravljen prisluhniti in to počnete na način, da vajin partnerski odnos neguje, ne pa ruši.

 

PREBERITE TUDI: Ko imata oče in hči težave ...

 

Ko oče nima pojma o vzgoji ...

"Ni čudno, da dela takšne osnovne napake v vzgoji, saj si ni prebral niti enega članka ali knjige o vzgoji ali obiskal kakšne vzgojne delavnice. In jaz naj to le mirno gledam," me sprašujejo mame, ki so prepričane, da imajo vso pravico očetom povedati, kakšna je pravilna vzgoja. Tudi sredi njegovega prepira z otrokom. Ker to pa res ni dobro za otroka oziroma več kot očitno ruši otrokovo integriteto. 

S takšnim odnosom do partnerja se zelo pogosto zgodi, da iz očetovega konflikta z otrokom zraste konflikt med očetom in mamo o vzgoji. Konflikt, ki je zelo redko konstruktiven, saj so na delu obrambni mehanizmi. Ko namreč nekomu sporočamo, da nima pojma, kaj počne, se bodo seveda avtomatsko vklopile obrambne strategije.

In kako se medtem, ko se oče in mama prepirata, kaj je bolje za otroka, počuti otrok? Najmočnejši občutek, ki ga čuti, je krivda. "Spet se prepirata zaradi mene."

Drage mame, če vam je torej res mar za otrokovo dobro, svojega partnerja, ki morda zares ve manj o vzgoji kot ve, "vzgajajte" tako kot bi ve želele, da bi on vzgajal svojega otroka. S spoštovanjem, radovednostjo, razumevanjem, sočutjem, empatijo in ljubeznijo. 

 

Kaj pa naj, če enostavno ni povezan z otrokom?

"Pusti, bom jaz," mame pogosto odženejo očete, ki jim stik in povezanost z otrokom ne gre tako zlahka kot mamam. Seveda so takšni očetje bolj štorasti in v odnosu do otroka delujejo nekako grobi. Toda, to še ne pomeni, da otroka nimajo radi ter ne hrepenijo po globlejšem stiku in odnosu z otrokom.

V resnici imamo mame kar se tiče povezanosti z otrokom eno veliko prednost, saj smo otroka dobrih devet mesecev nosile v svojem telesu in se lahko z njim povezale na zelo intimni telesni ravni že pred porodom.

Zato svojemu partnerju in očetu vajinega otroka podarite dovolj časa, da skupaj z otrokom naveže varen stik, ob katerem bosta oba sproščena in se bosta lahko skupaj učila ter razvijala njun edinstven odnos. 

Saj veste, da še tako velika materinska ljubezen enostavno ne more nadomestiti edinstvenosti odnosa z očetom?

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Otroštvo brez očeta ...

 

Osnovni konflikt razvojnih nalog matere in očeta

Materinski šovinizem se pogosto pojavi tudi le zaradi osnovnega konflikta med razvojnimi nalogami matere in očeta. Če je namreč mama tista, ki je zadolžena za otrokov občutek globoke varnosti, je oče tisti, ki bi naj otroka prijel za roko in odpeljal v bolj ali manj (ne)varen svet.

Zato so po navadi očetje tisti, ki se z otroki lotevajo bolj nevarnih iger in aktivnosti, ki več tvegajo in se manj menijo za morebitno nevarnost. In to ne zato, ker bi bili očetje kaj manj odgovorni in bi jim bilo kaj manj mar za otrokovo varnost. Toda le zato, ker je to njihova razvojna naloga - da otroka popeljejo v svet in mu pokažejo, kaj vse ponuja.

Medtem, ko so mame tiste, ki poskrbijo za toplo ognjišče, razumevajoč objem in celjenje ran, ko otrok, s polnim nahrbtnikom avantur, ki jih je doživel s svojim očetom, pride nazaj domov.

Zato zaupajte očetom, da bodo znali poskrbeti, da otroka ne bo pojedel lev. Četudi ga bo morda pičila kača ali bo pomotoma požrl kakšno strupeno jagodo. Z očetom ob svoji rami bo preživel vse te življenjske preizkušnje zunanjega sveta, z mamino toplino pa bo celjenje še hitrejše. Da bosta z očetom lahko naslednjič splezala še višje, tekla še hitreje in postala še močnejša.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
Imena s čudovitim pomenom: čudež oziroma dar
Preverite imena za fantke in punčke, ki imajo res čudovit pomen - "mali čudež" oziroma "dar". Mogoče vas prevzamejo ...
4
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
4
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3



Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?