|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nega dojenčka: Kako spodbuditi očeta?

Helena Primic, 1.11.2022
Če si zares želite, da se bo oče polno vključil v nego dojenčka, se morate že kar takoj na začetku sprijazniti, da bo vse z dojenčkom pač počel drugače. Po očetovo. Po moško.

image
Dopustite očetu, da dojenčka neguje na svoj, očetovski način. (Freepik.com)
/11


Naj bo to novorojenček ali dojenček, star štiri ali šest mesecev, očetje pogosto nego dojenčka raje prepustijo mami. Ker one to bolje znajo. In da ne bi slučajno nežnega in krhkega dojenčka poškodovali.

Po drugi strani pa je vse več očkov, ki se ne bojijo rokovanja z novorojenčkom ter tako previjanje in kopanje kot hranjenje in celo uspavanje dojenčka obvladajo kot čisto pravi mojstri. 

Preverite, kako lahko mame pomagajo in spodbudijo očete, ki jih je še vedno strah nege dojenčka.

 

Po očetovo

Če si zares želite, da se bo oče polno vključil v nego dojenčka, se morate že kar takoj na začetku sprijazniti, da bo vse z dojenčkom pač počel drugače. Po očetovo. Po moško.

Seveda je treba pri previjanju preveriti zavihke pleničk, da kakec ne bo ušel. Toda, tudi oče se mora tega sam naučiti. Tako, da pozabi na zavihke in se čudi, zakaj je dojenček cel pokakan. 

In to velja za vse reči. Očku seveda lahko dobronamerno kaj svetujete. Vendar le v primeru, da je očka pripravljen slišati vaš nasvet ali vas zanj celo prosi. Dokler pa vam sporoča, da ga pustite povsem na miru, se ne vtikajte v njegov odnos z dojenčkom. Se bosta že naučila. In ugotovila celo kakšen trik in sistem, ki ga tudi "vsevedna" mama ne pozna.

 

PREBERITE TUDI: Rokavica za brisanje ritke

 

Povezovanja z dojenčkom se ne da naučiti, treba ga je doživeti

Verjetno poznate tisti prizor, ko oče ves živčen previja dojenčka, ki ga obrača kot paket ter je vse bolj vidno razburjen, saj je ta paket živ, se premika in nikakor noče z njim sodelovati. 

Mame seveda vemo, da je pri vsakem stiku z dojenčkom ves čas treba "poslušati" dojenčka, ki nam vedno sporoča, kaj mu ustreza in kaj ne. Se med previjanjem z njim pogovarjati, mu kaj pokazati, zapeti pesmico o krokodilčku, ki leze v rokav medtem, ko mu ga oblačimo ...

Toda, če dobro premislimo, tega še nismo vedele, ko smo svojega prvega otroka prvič previjale v porodnišnici. Bile smo ravno tako prestrašene kot očetje, ki ne vedo, kako se lotiti tega strašno zahtevnega opravila.

Zato bodite do svojih partnerjev, ki jim povezovanje z dojenčkom še ne gre najbolje od rok, potrpežljive in razumevajoče. Pohvalite jih in jim povejte, da jim gre vse bolje ter jih tako opogumite, da bodo še poskušali in se ob dojenčku čim bolj sprostili. Ker šele, ko smo globoko sproščeni, lahko vidimo tudi drugega in ne le lastne težave in strahove. Pa tudi dojenček se bo nenadoma umiril in lažje "sodeloval", ko bo ob sebi začutil umirjenega odraslega.

 

PREBERITE TUDI: Poporodna depresija - Pred in po porodu jo lahko doživlja tudi oče

 

Oče naj ne bo le "izhod v sili"

Če boste nego dojenčka očetu prepustili le takrat, ko ste sami utrujeni ali je dojenček siten, bo očetu veliko težje z dojenčkom vzpostaviti dober stik. In bo tako vse bolj izgubljal voljo do teh opravil.

Zato prepustite previjanje in hranjenje dojenčka očetu tudi v tistih umirjenih trenutkih, ko se vam nikamor ne mudi in je dojenček dobre volje. 

Tudi s tem boste očetu priznali njegovo vrednost in očetovsko sposobnost - da ni le občasni pomagač, ki vskoči le takrat, ko "popolna" mama ne zmore. Da sta v resnici oba odlična starša, ki z veseljem in ljubeznijo negujeta svojega otroka ter se tudi tako z njim globlje povezujeta.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
35
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
13
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
8
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
7



Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...