|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prepovedana opravila za nosečnice

Uredništvo Ringaraja.net, 27.3.2024
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se nekaterim hišnim in drugim opravilom obvezno izognete.

image
Težja gospodinjska opravila prepustite partnerju. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Nekatera gospodinjska opravila dejansko niso priporočljiva v času nosečnosti. Spodaj smo navedli štiri takšna, ki se jim morate nosečke obvezno izogniti.


1. Premikanje težkega pohištva

Med nosečnostjo v telesu prihaja do hormonskih sprememb, ki med drugim vplivajo tudi na mišice, kite in vezi, ki postanejo ohlapnejše. To povečuje možnost za to, da si nategnemo mišico ali da pride celo do bolečin in poškodb.

S povečevanjem telesne teže v nosečnosti in premikom ravnotežja bolj v center, je nosečnica tudi vedno manj stabilna in nerodna. Zato je lahko vsakršno dvigovanje v času nosečnosti kar precejšnji izziv, obenem pa povečuje možnosti za poškodbe.


2. Čiščenje mačjega stranišča

Mačke so lahko prenašalci bolezni toksoplazmoze - bakterijske okužbe, ki se prenaša prek okuženih mačjih iztrebkov, ki jih lahko najdemo v domačih mačjih straniščih ali pa v zemlji, na kateri so se zadrževale mačke.

Če še niste nikoli preboleli toksoplazmoze, vas ta lahko doleti prav v času nosečnosti. Bolezen se lahko prenese na nerojenega otroka in povzroči resne deformacije zarodka, kot na primer poškodbo vida ali možganov.

Možnost za bolezen lahko zmanjšate z dobro higieno in upoštevanjem naslednjih nasvetov:

  • Mačje stranišče naj v času nosečnosti namesto vas čisti kdo drug oziroma menjajte pesek enkrat dnevno, saj postane pesek kužen v 24 urah. 
  • Medtem, ko vrtnarite, nosite rokavice, po vsakem obisku vrta pa si obvezno operite roke. 
  • Svežo zelenjavo dobro operite z vodo. 
  • Ne jejte surovega ali premalo pečenega mesa.

 

PREBERITE TUDI: So wi-fi žarki nosečnicam nevarni?

 

3. Uporaba sprejev za zatiranje insektov

Čeprav je bilo narejenih že veliko raziskav glede učinkov toksinov, ki so v sprejih za zatiranje insektov, na zarodek v času nosečnosti, rezultati niso enotni.

Ker še vedno ni dovolj pravih rezultatov glede posledic, je zato bolje, če se med nosečnostjo iz previdnosti raje izognete stiku s pesticidi in ostalimi toksičnimi sredstvi. Namesto teh raje poiščite bolj naravne alternative ali poskusite odstraniti razlog, zaradi katerega se mravlje oziroma insekti sploh pojavijo (na primer ostanki hrane in pijače).


4. Prenova pohištva

Nosečnost ni pravi čas, da se lotite recikliranja vašega starega pohištva. Naj to naredi kdo drug oziroma počakajte, da bo vaš otrok rojen. Materiali za obnovo pohištva - predvsem različna topila, ki jih najdemo v lakih in barvah - lahko namreč škodujejo vašemu nerojenemu otroku.

Nekatere raziskave potrjujejo, da izpostavljanje topilom v času nosečnosti povečuje tveganje za spontani splav, močna in dolgotrajna izpostavljenost tem pa lahko povzroči okvare ploda.

 

5. Zelo previdno s čistili!

Je uporaba čistil v nosečnosti varna ali ne? Po doslej narejenih raziskavah, ki pa so precej redke, čistila naj ne bi bila škodljiva za nosečnice. Nekateri raziskovalci so sicer našli možno povezavo med uporabo čistil med nosečnostjo in respiratornimi težavami v otroštvu, vendar so na tem področju potrebne dodatne raziskave, ki bi dokazale negativne učinke čistil.

Vseeno pa je bolje biti previden in bolj pozorno upoštevati navodila na embalaži. Izogibajte se čistilom z močnim vonjem. Med samim čiščenjem je dobro čim bolj prezračevati prostor, ki ga čistimo. Uporabljajte rokavice, da čim bolj zmanjšate možnost neposrednega stika s kemikalijami v čistilih.

VIR: Babycenter.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
10
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...
6



Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?