|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.3.2024
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?

image
Merjenje obsega trebuha prepustite ginekologu. (Freepik.com)
/11


Novorojenček tehta zgolj okrog tri ali štiri kilograme, toda med nosečnostjo se morate zrediti za več kot toliko, saj k večji teži prispevajo tudi druge spremembe v telesu noseče ženske. Volumen krvi v telesu se bo povečal za okrog 50 odstotkov, v telesu je tudi več tekočine in tkiva, ki pomaga k pravilni rasti in razvoju vašega otročka.

Koliko se torej noseča ženska lahko zredi, da bo ravno prav?

 

Diete v nosečnosti niso zaželene!

Pred nosečnostjo ste morda preštevali kalorije, sedaj pa morate biti posebno pozorni na to, kaj jeste, zato diete v tem obdobju niso zaželene in varne. Da bi lahko svoje telo pripravili na prehranjevanje in rast dojenčka, se zato morate zrediti.  

Če se ne boste dovolj zredili, bo morda vaš otrok prelahek oziroma ne bo dobil vseh potrebnih hranil za zdrav razvoj. Dojenčki, ki tehtajo manj kot 2,5 kilograma, so tudi v večji nevarnosti, da bodo imeli razvojne težave in bolezni.

Zato se med nosečnostjo ne obremenjujte s kilogrami, temveč raje skrbite za zdravo prehrano, dovolj gibanja in pozitivne energije.

 

Koliko kilogramov je priporočljivo pridobiti?

Pa vendar to ne pomeni, da noseča ženska ne sme biti pozorna na svojo telesno težo. Tako kot ni dobro, če se zredi premalo, tudi ni koristno, če se zredi preveč. Koliko pa je ravno prav?

Po sodobnih priporočilih naj bi se bodoča mamica med nosečnosti zredila za 11 do 16 kilogramov. Najstnice ali zelo lahke ženske se bodo verjetno zredile za 14 do 20 kilogramov, medtem ko je za ženske s prekomerno težo priporočljivo, da se do konca nosečnosti ne zredijo več kot za 14 kilogramov. 

 

Tabela: PORAZDELITEV TEŽE V TELESU NOSEČNICE

placenta

1,2 kg

plod

5,1 kg

kri, dodatna tekočina

3 kg

maternica, prsi, zadnjica, noge 

2,7 kg

amnijska tekočina

1,5 kg



 

Med nosečnostjo se telesna teža ne povečuje enakomerno. V prvem trimesečju narašča počasi - za kilogram ali dva, v naslednjih šestih mesecih pa boste pridobili približno pol kilograma na teden. Predvsem je pomembno, da težo pridobivate postopoma, zato je vsako nenadno spremembo v telesni teži treba takoj sporočiti izbranemu ginekologu.

 


PREBERITE TUDI: Lahko hujšam, če dojim?


Kdaj boste shujšali?

V prvem tednu po porodu večina novopečenih mamic shujša okrog šest kilogramov. Večja aktivnost, dojenje in nočno vstajanje namreč močno pripomorejo k izgubi poporodnih kilogramov. Zato vas ob normalni zdravi prehrani ni treba biti strah, da ne boste izgubile odvečnih kilogramov. Če boste dojenčka dojile, bodo kilogrami izginjali brez diet. Del pridobljene telesne teže med nosečnostjo se namreč shrani kot rezerva za dojenje. Dnevno bo vaše telo iz te rezerve potrošilo kakih 100 do 150 kalorij samo za proizvodnjo mleka.



placenta

1,2 kg

plod

5,1kg

kri, dodatna tekočina

3 kg

maternica, prsi, zadnjica, noge 

2,7 kg

amnijska tekočina

1,5 kg



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
3



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.