|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Urinska infekcija v nosečnosti - kako nevarna je?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.8.2023
Kaj je cistitis - kakšni so simptomi cistitisa v nosečnosti, kako ga zdravimo in preprečimo ter ali lahko vpliva na otroka.

image
Kako nevarno je vnetje sečil v nosečnosti? (Foto: Freepik.com)
/11


Med nosečnostjo se mnoge ženske soočajo s pogostimi okužbami sečil. Cistitis je okužba ali vnetje mehurja in ga običajno povzročijo bakterije, lahko pa se pojavi tudi, če je vaš mehur razdražen ali poškodovan.

 

To so najpogostejši simptomi cistitisa:

- Pogosto uriniranje

- Po uriniranju imate občutek, kot da nisi izpraznila mehurja

- Pekoč občutek med uriniranjem

- Bolečina med uriniranjem

- Temen ali moten urin

- Močan vonj

- Bolečina precej nizko v trebuhu

- Kri v urinu

- Povišana temperatura

 

Pri nekaterih ženskah so simptomi blagi, zato se morda ne zavedate, da imate okužbo. Zato je pomembno, da v primeru dvoma oddate urin na analizo in po dogovoru z zdravnikom ugotovite, ali imate cistitis. Če imate resnejšo okužbo sečil, ki prizadene vaše ledvice, lahko občutite bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah. Poleg tega lahko razvijete visoko temperaturo in celo začnete imeti mrzlico. Če imate kakršne koli simptome, je pomembno, da obvestite svojega zdravnika.

 

PREBERITE TUDI: Vnetje dlesni v nosečnosti

 

Ali bo cistitis vplival na mojega otroka?

Čeprav cistitis ne prizadene neposredno vašega otroka, lahko povzroči resne zaplete, če ga ne zdravite. To je zato, ker lahko povzroči resnejšo okužbo ledvic, ki lahko povzroči, da se vaš otrok rodi prezgodaj ali ima premajhno telesno težo. Zato je pomembno, da simptomov cistitisa ne prezremo.

 

Kaj povzroča cistitis?

Ženske pogosteje zbolijo za cistitisom kot moški, ker je sečnica (sečna cev) pri ženskah krajša. To pomeni, da bakterije lažje potujejo do vašega mehurja. Odprtine sečnice pri ženskah so tudi bližje anusu, kjer se nahajajo bakterije, kar bakterijam spet olajša povzročitev okužbe.

 

PREBERITE TUDI: Nov krvni test za preeklampsijo prejel odobritev FDA

 

Zakaj je cistitis pogostejši med nosečnostjo - obstaja več razlogov:

- nosečniški hormoni lahko vplivajo na ravnovesje bakterij v vašem vaginalnem tkivu

- hormoni sproščajo mišice mehurja in ledvic, kar pomeni počasnejši pretok odpadne tekočine med njimi, kar omogoča bakterijam več časa za rast, preden jih izločite

- ko vaš dojenček raste, lahko pritiska na vaš mehur, kar pomeni, da se morda ne bo vedno popolnoma izpraznil (kar omogoča rast bakterij)

- vse to dodatno delo, ki ga opravljajo vaše ledvice, zahvaljujoč vašemu čudovitemu rastočemu otroku, lahko po nepotrebnem obremeni vaš urinski sistem.

 

Kako se zdravi cistitis?

Cistitis je mogoče zdraviti z antibiotiki, vendar morate zdravniku povedati, da ste noseči. Glede na nosečnost in vaše zdravstveno stanje vam bo zdravnik priporočil ustrezno terapijo. Poleg terapije lahko blago okužbo zdravite tudi na druge načine. Pitje veliko tekočine bo pomagalo izplakniti okužbo iz vašega sistema, zlasti pijač, ki zmanjšajo kislost urina, kot je brusnični sok.

 

PREBERITE TUDI: 5 vprašanj in dilem vsake nosečnice

 

Med nosečnostjo lahko večkrat dobite cistitis, zato so najboljši načini za preprečitev njegovega ponovnega pojava – te navade so dobra preventiva:

- Pij veliko vode

- Izogibajte se kavi, čaju in sokovom iz trgovine – raje izberite nesladkane sokove, kot je brusnični

- Poskrbite, da bo vagina čista (zlasti pred spolnim odnosom) in se izogibajte milom s preveč parfumov.

- Ne seksajte s polnim mehurjem

- Nosite udobno in bombažno spodnje perilo

- Ne pozabite popolnoma izprazniti mehurja, ko greste na stranišče

- Uporabite nebeljen, bel toaletni papir in brišite od spredaj nazaj

- Izogibajte se preveč začinjeni in sladki hrani ter jejte probiotike, kot je jogurt

 

Vir: Yumama

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Čudovita porodna zgodba, ki jo morate preb...
Nenadoma, prvič v mojem življenju, mi ni bilo pomembno, kaj si mislijo drugi. Ko sedaj gledam za nazaj, mislim da je to ...
4
Katere bolezni se zdravi z matičnimi celi...
Odkritje matičnih celic in možnost njihove uporabe pri zdravljenju je bil eden največjih dosežkov moderne medicine. Mati...
3
Matične celice in radioaktivno sevanje
So matične celice rešitev ob veliki izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju? Cryo-Save Japonski ponuja svoje kapacitete ...
3



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Urinska infekcija v nosečnosti - kako neva...
Kaj je cistitis - kakšni so simptomi cistitisa v nosečnosti, kako ga zdravimo in preprečimo ter ali lahko vpliva na otro...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?