|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 vprašanj in dilem vsake nosečnice

Uredništvo Ringaraja.net, 18.10.2023
V nosečnosti se pojavijo številne dileme, strahovi in vprašanja. Izločili smo pet najpogostejših, na katere sta odgovorili strokovnjakinji, ginekologinja - porodničarka in stomatologinja.

image
Eno od zelo pogostih dilem nosečnic je tudi: ali lahko uživam zdravila? (Freepik.com)
/11


1. ALI LAHKO JEMLJEM ZDRAVILA?

Zdravilom med nosečnostjo se je treba čim bolj izogibati, pravi dr. Ljubica Presetnik, specialistka ginekologije in porodništva v Zdravstvenem centru Jedro v Beogradu, saj večina zdravil ni podrobneje preizkušena na ljudeh, posebej ne na nosečnicah. To pomeni, da ni znano, ali sestavine zdravila prehajajo skozi tkivo placente – tkiva, ki naj bi varovalo plod pred negativnimi vplivi.

"Vendar to ne pomeni, da ženska v nosečnosti ne sme piti nobenih zdravil in mora trpeti bolečine. Farmacevtska industrija iz leta v leto napreduje, zato je zdaj že na voljo dovolj zdravil, ki dokazano ne vplivajo na plod. Vendar jih je treba piti le po priporočilu zdravnika in če je res nujno ter čim krajši čas," pojasnjuje zdravnica.

 

Navaja tudi, da določenih zdravil proti povečanemu delovanju ščitnice ali povišanemu krvnemu tlaku ne smemo jemati, uporaba drugih pa je dovoljena, zato je potrebno, da se nosčenica o tem posvetuje z zdravnikom. Pomembno je, da ženska ne nadaljuje s terapijo, ki ji je bila predpisana pred nosečnostjo, dokler se o tem ne dogovori z zdravnikom.

 

PREBERITE ŠE: To zdravilo vpliva na plodnost pri nerojenih dojenčkih


2. ALI KOZMETIČNI IZDELKI ŠKODUJEJO PLODU?

Na vseh zeliščnih gelih in kremah, pravi dr. Presetnik, mora biti jasno navedeno, ali se lahko uporabljajo med nosečnostjo ali ne.

Nekatere rastline vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo popadke, zato naj nosečnice preverijo, ali je pripravek namenjen tudi njim. Izogibajo naj se tudi barvam, ki vsebujejo strupene snovi, predvsem amoniak, in naj raje kupujejo rastlinske.

 

3. KAKO NEVARNE SO NORICE OZIROMA VODENE KOZE V NOSEČNOSTI?

Norice oziroma vodene koze sodijo v skupino nalezljivih bolezni, za katerimi večina ljudi zboli v otroštvu ali zgodnji mladosti, kar bi pomenilo, da ima večina nosečnic že naravno zaščito pred okužbo.

Ženskam, ki še niso prebolele noric, dr. Ljubica Presetnik svetuje, naj se izogibajo stikom z obolelimi za to nalezljivo boleznijo, zlasti v prvem trimesečju, saj lahko okužba v začetni fazi nosečnosti slabo vpliva na plod. V večini primerov se konča s prekinitvijo nosečnosti zaradi hudih anomalij ploda.

 

Nosečnice, pravi zdravnica, bodo zagotovo same vedele, da se morajo izogibati otrokom in ljudem, ki imajo rdeče lise ali mehurčke, ki so najbolj zanesljiv znak noric.

Težava pa je v tistih, ki so okuženi in nimajo kožnih sprememb. "Največje tveganje je v inkubacijski dobi. To je čas, ki preteče od vstopa virusa v telo do pojava prvih znakov bolezni, ki pri noricah običajno traja od enega do treh tednov. Zanj so značilni slabo počutje, glavobol in šibkost, zato je okuženi videti kot prehlajen. To je razlog več, da se nosečnice izogibajo prehlajenim osebam, saj se lahko zgodi, da se pod simptomi prehlada skriva okužba z noricami," pravi zdravnica in dodaja, da je stik z virusom noric v drugem oziroma tretjem trimesečju ni nevarno, ne glede na to ali nosečnica zboli ali ne. V takih primerih lahko zdravniki priporočijo preverjanje protiteles proti noricam.

 

PREBERITE ŠE: Najpogostejše zmote nosečnic

 

4. ALI LAHKO ŠPORT V NOSEČNOSTI ŠKODI DOJENČKU?

Telesna aktivnost nosečnicam prija in pomaga pri boljšem spanju, lajša bolečine v hrbtu, zmanjšuje otekanje rok in nog ... Poleg tega telovadba omogoča nosečnici boljše psihofizično počutje in lažji porod, ko pride čas za to.

 

V prvi vrsti je za nosečnice priporočljiva hoja in plavanje, vendar ne v premrzli vodi. Prav tako je pomembno, da se nosečnice izogibajo nenadnim gibom, skakanju in potapljanju. Po izstopu iz vode morajo preobleči kopalke in ne smejo sedeti na mokri podlagi.

 

"Nosečnicam se priporočajo pilates, joga in vse fizične aktivnosti, ki ne povečajo aktivnosti trebušnih mišic, a z nobenim od teh športov ne gre pretiravati. Izogibajte se vožnji s kolesi in rolerji zaradi nevarnosti padcev in poškodb," sklene dr. Presetnik.

 

5. KAKO POSKRBETI ZA SVOJE ZOBE?

Umivanje zob, pravi zobozdravnica dr. Ljudmila Ćorić, lahko pri nosečnicah včasih povzroči slabost, zato si mnoge ženske v tem obdobju opustijo umivanje zob.

"Če jim je zaradi zobne paste slabo, naj poiščejo drugo, ki jo bodo prenašale. Če je težava v krtački, je rešitev uporaba mehkejše. Če še vedno ne najdejo ustrezne rešitve in jih dlesni bolijo in krvavijo, si lahko zobe očistijo z zobno nitko," svetuje zobozdravnica.

 

PREBERITE ŠE: Vnetje dlesni v nosečnosti

 

Poudarja, da se v praksi še vedno dogaja, da nosečnice trpijo hude bolečine in trpijo samo zato, ker mislijo, da ne smejo opraviti nobenega zobozdravstvenega posega. Res je, pravi dr. Ćorić, da nosečnost zahteva posebno previdnost, a v primeru otekanja dlesni, krvavitve in če bolijo zobje, je treba k zobozdravniku. To velja za vsako trimesečje, za vse druge posege, ki niso nujni, pa je najugodnejše drugo trimesečje, torej od četrtega do sedmega meseca nosečnosti.

V prvih treh mesecih in proti koncu nosečnosti naj se opravljajo le pregledi in nujni posegi. Vse, kar lahko počaka, je bolje pustiti za drugo trimesečje ali poporodno obdobje.

 

VIR: Zena.blic.rs/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
6
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
6
7 sprememb vagine med nosečnostjo
Ste vedeli, da se pogosto med nosečnostjo spremeni tudi vaša vagina? O teh spremembah se govori le redkokdaj, zato vam r...
5
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
5



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?