|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost v postelji

Maja Črepinšek, 27.3.2024
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kondicijo in dobro voljo?

image
Preležati velik del nosečnosti ni prijetno. (F: Freepik)
/11


Bodočim mamicam, ki vsak dan hitijo v službo in sopihajo po stoterih obveznostih, se zdi, da mora biti zdravnikova zahteva, da del nosečnosti preležiš v postelji, nekaj čudovitega - kot nenadejane počitnice. Ampak tiste mamice, ki jih je dolgotrajno ležanje v resnici doletelo, se bodo ob tem le grenko nasmehnile. Verjemite, preležati velik del nosečnosti ni niti najmanj prijetno. Zakaj pa se to sploh zgodi? Zakaj je potrebno? In predvsem: bi si ležanje lahko kako olajšali, če se že zgodi?


Nenadoma težave

Vaša nosečnost je verjetno potekala vse do 20. tedna tako, kot večna drugih nosečnosti. Potem pa so se nenadoma pojavile težave: krvavitev, krči, zvijanje. Znaki, ki kažejo, da je vaša nosečnost v nevarnosti in to veliko pred predvidenim datumom poroda, ki je nekje v 40. tednu nosečnosti. Seveda ste takoj poiskali zdravniško pomoč. Skrbno so vas pregledali in vam povedali novico, ki vas je močno zaskrbela: vaš otrok je v nevarnosti, da se bo prezgodaj rodil. Nemudoma se je potrebno odločiti za počitek. Možnosti sta dve: ali vas sprejmejo na oddelek v porodnišnico, kjer boste preležali nosečnost, ali pa počivate doma. In to ne počivate, tako, da ne delate nič težkega in da niste pod stresom, ampak da ves čas samo ležite!

Za skoraj vsako nosečnico ta slaba novica poleg velike skrbi, kako bo z njenim še nerojenim otročičkom, pomeni še kup organizacijskih težav. Če imate doma že kakšnega otroka, je tu skrb, kdo in kako bo poskrbel zanj. In, seveda, kako bo to vplivalo na malčka, ki bo nenadoma brez mamice, če morate v bolnišnico. Pa tudi če otrok še nimate - potem vas bo gotovo skrbelo, kako boste organizirali delo v službi. In še celo, če ostanete doma, v službi pa bodo delo postorili drugi - potem vas verjetno skrbi, kako bo z gospodinjskim delom. Kdo bo nakupoval, pospravljal, čistil in opravil sto drobnih opravil, za katere ste do sedaj skrbeli vi. Toda nič ne pomaga. Najbolje bo, da naredite seznam dela, ki ga je treba opraviti in seznam tistih, ki bi vam lahko pomagali. Poleg partnerja, svojih in partnerjevih staršev lahko vključite še sosede, prijatelje in sodelavce. Naj vam ne bo težko prositi: Slovenci v resnici radi pomagamo drug drugemu, kljub splošnemu prepričanju, da ni tako. Pazite le, da nikogar ne boste preveč obremenili. Obveznosti je bolje razdeliti med več prijaznih pomagačev. In če ste resnično sami? Pokličite v zdravstveni dom in prosite za pogovor s patronažno sestro. Ta vam bo svetovala, kako naprej.

 

Zakaj težave?

Prezgodnji popadki doletijo od 6 do 7 odstotkov nosečnic. Najpogosteje se pojavijo v tretjem trimesečju, lahko pa tudi že v drugem trimesečju. Običajno se pojavijo zaradi naslednjih zapletov: preeklampsija, težave s posteljico, različne infekcije (lahko tudi infekcija sečnega kanala), predhodni splavi ali prekinitve nosečnosti, predhodni prezgodnji porod, težave s plodovnico, težave zaradi nepravilno oblikovane maternice, slabost materničnega vratu, večplodna nosečnost (dvojčki, trojčki…) in predhodne kronične zdravstvene težave.

Zdravnik vas bo ob znakih prezgodnjega poroda temeljito pregledal, precenil nevarnost, vas izprašal o vašem načinu življenja in nato ukrepal, kot bo ocenil, da bo najbolje v vašem primeru. Njegov cilj bo zavlačevati predčasne popadke in porod, saj je za vašega še nerojenega otročička najbolje, da se rodi čim bliže predvidenemu času poroda. Najverjetneje vas čaka nekaj mesecev ležanja v postelji. To je slaba novica; zelo dobra pa je, da boste s temi ukrepi lahko preprečili zaplet, ki bi bil lahko tudi smrten. Še več: zelo verjetno je, da vam bosta sodobno zdravniško znanje in tehnologija, in pa vaše dosledno sodelovanje, pomagala roditi zdravega otroka. Poglejmo, kako čim bolje sodelovati, pa tudi kar najbolje preživeti čas, ko ste priklenjeni na posteljo.


Ležanje v postelji

Če vam zdravnik določi mirovanje v postelji, želi doseči, da se otrok ne bi prehitro rodil in da bi se v maternici razvijal tako hitro in dobro, kot se mora. Recimo: če imate težave zaradi prezgodnjega širjenja kanala materničnega vratu, bo želel z ležanjem doseči, da se zmanjša pritisk otroka na maternični vrat (raztezanje cerviksa), da se poveča pretok krvi do posteljice, zaradi česar bo še nerojeni otrok dobival maksimalno količino krvi in kisika, ki jih potrebuje za kar najboljši razvoj in tudi, da bodo vsi vaši organi, še posebno pa srce in ledvice, čim bolj učinkovito delovali. Če dobro delujejo, lahko to prepreči težave z visokim krvnim tlakom.

Morda se vam bo zdelo, da se zaradi nenehnega ležanja v postelji počutite še slabše. Pa vseeno vztrajajte. In zelo pomembno: razmišljajte pozitivno! Vsak dan, ki ga vaš otrok preživi v maternici, vas za en dan približa vašemu cilju - rojstvu zrelega, zdravega otroka.


Kako prav ležati?

Dolgotrajno ležanje v postelji ni udobno za nikogar, še posebno pa ne za nosečnico. Moški naj si predstavljajo, da imajo pod kožo všito veliko trdo lubenico in da morajo tako prestati leže nekaj mesecev.

Še najbolj udobno vam bo, če boste ležali na boku. Pa ni vseeno na katerem; levi bok je še nekoliko primernejši. Tako je zaradi srca. Ko ležite na levem boku, se izboljša pretok krvi, ki se vrača v srce. Na ta način vaš otrok dobi več krvi in kisika, olajšate pa si tudi težave zaradi nizkega krvnega tlaka. Ta se pojavi, kadar ležite na hrbtu ali stojite, vaš plod in močno povečana maternica pa pritiskata na krvne žile v trebuhu.


Boki više od ramen

Lego z boki više od ramen vam bo zdravnik priporočil, kadar počijo plodove membrane ali če se pojavijo določene spremembe na materničnem vratu. Najbolje bo, da pod vzmetnico položite blazine, prešito odejo ali zložena posteljna pregrinjala. Nekateri ljudje skušajo podložiti noge postelje, recimo s knjigami ali opeko; toda to ni pametno, ker se postelja lahko zvrne, poleg tega pa leseno ogrodje postelje ni narejeno za takšno podlaganje in se lahko postelja zaradi neprimerne obremenitve trajno pokvari. V bolnišnici imajo postelje, pri katerih se naravna vznožje. To je zelo praktično. Če pričakujete, da boste ležali več mesecev, bi morda lahko razmislili o nakupu nastavljivega lesenega posteljnega vložka, ki se ga da naravnati podobno kot podnožje kovinske postelje v bolnišnici.

Toda čeprav bo takšna lega vašega telesa nedvomno koristila otroku, se lahko zgodi, da bo vam slabše - pričela vas bo boleti hrbtenica. Morda vas bo bolela tudi glava, zamašiti se vam utegne nos in še celo ušesa. Da ne govorimo o tem, kako neprijetno je piti in jesti v takšni legi. Pa vseeno vztrajajte.


Kje ležati?

Najlaže bi bilo, če bi ležali v spalnici. Toda to je lahko presneto dolgočasno, ker je spalnica ponavadi odmaknjena od drugih delov stanovanja. Morda bi vam bilo laže, če si uredite dnevno ležišče v dnevni sobi na kavču. Tako boste bliže dogajanju. Dobra lega je tudi blizu okna, če imate pogled ven.

Če smete le ležati, mora biti vse, kar potrebujete, čim bolj na dosegu roke. Zato bo najbolje, da vam k postelji ali kavču pristavijo majhno mizo, ki bo v višini postelje. Zelo uporabna je tudi servirna mizica.

Vsebino mizice boste sicer zapolnili sami, verjetno pa ne boste mogli brez: pijače (in slamic, tako je najlaže piti v postelji), prigrizkov, papirnatih robcev, telefona, radia in kasetarja, prenosnega računalnika, daljinskega upravljalca za televizijo in glasbeno napravo, papirja in svinčnika, losijona za telo, glavnika, ogledalca, kozmetike, pilice in škrajic za nohte, knjig, revij in pripomočkov za vašega konjička.


Neprijetnosti ležanja

Pričnimo s telesnimi neprijetnostmi. Že kmalu po začetku ležanja vas bo pričelo zaradi ležanja boleti vse! Hrbtenica, mišice, glava. Mišice bodo presenetljivo hitro postale ohlapne, sklepi pa boleči. Bolje vam bo, če boste vsako uro zamenjali lego z enega boka na drugega, pa tudi, če si boste podprli boke, hrbet in ramena. Eno blazino pa prihranite, da si z njo podprete trebuh. Občasno stegnite skrčene mišice, sicer pa ne ležite iztegnjeni na hrbtu!

Kmalu vas bodo pričeli skeleti komolci in pete, morda pa tudi hrbet. To so preležarine, ki jih poznajo vsi bolniki, ki morajo dolgo ležati. Nastanejo zaradi neprestanega drgnjenja rjuhe na kožo. Nič ne bi pomagalo, tudi če bi bile vaše rjuhe svilene. Pomaga pa, če si kožo na bolečih mestih natirate in masirate s kremo in če v postelji nosite nogavice in dolge rokave.


Telovadba v postelji

Ne dovolite, da vaše mišice postanejo preveč ohlapne. Če boste v postelji primerno telovadili, vam bo laže. Kako telovaditi, vam bodo povedali pri zdravniku, v načelu pa gre za kroženje stopal in dlani, napenjanje in sproščanje mišic na nogah in rokah (ne pa trebušnih mišic!) ter pritiskanje dlani in stopal ob posteljno stranico. Vedno pa pazite, da ne napenjate trebušnih mišic.


Kaj pa, ko morate na stranišče?

Če vam je zdravnik dovolil vstati, kadar morate na stranišče, pazite, da boste vedno vstali pravilno: to je prav tako pomembno kot pravilno ležanje. Najprej sedite na posteljo in se z rokama naslonite na vzmetnico. Tako ostanite nekaj trenutkov. Nato položite obe stopali na tla. Počasi vstanite. Preden shodite, se oprimite za nekaj trdnega, saj boste verjetno vrtoglavi. Če se vam med potjo na stranišče zavrti, obstanite, se na nekaj naslonite (lahko na steno) in počakajte, da mine. Vrtoglavica je normalen pojav pri nekom, ki tako dolgo leži.


Kako ohraniti dobro voljo?

Neverjetno kako težko je ohraniti dobro voljo, če si prisiljen ostati nedejaven. Dan ali dva že gre, toda ko se pričnejo vleči tedni, meseci… Povrhu vsega vas neprestano gloda skrb, da se morda ne bo vse končalo dobro. Kaj pa, če vas čaka boleča izguba? In ko se otrok rodi - morda bo potrebna zanj posebna nega? Poglejmo, kaj bi vam lahko pomagalo ohraniti dobro voljo.

  • Stik z drugimi nosečnicami in zavest, da niste sami.

Če ležite v bolnišnici med ženskami, ki imajo enake težave, vam bo včasih laže, saj boste lahko videli, da s svojimi skrbmi niste sami. Doma je teže. Pomaga, če se zavedate, da niste edini, ki ste v resnično nezavidljivem položaju. Pa tudi kadar nosečnost poteka »normalno«, imajo nosečnice podobne občutke: včasih se jim zdi, da je pričakovanje dojenčka najlepša stvar na svetu, drugič pa so že vsega naveličane in si želijo le še, da bi bilo vse že mimo. Če je nosečnost rizična, če imate težave, so ti občutki še močnejši, pa tudi pogosteje se menja vaše razpoloženje.

  • Zbirajte informacije!

Več ko boste o svoji težavi vedeli, laže vam bo. Strah je pogosto hujši od tistega, kar se vam lahko resnično pripeti. Postavljajte zdravniku in sestram vprašanja, ki vas mučijo - seveda pa ne pričakujte, da bi vam prerokovali, kako se bo vse skupaj končalo - tega vendar ne more nihče vedeti. Zapisujte si vprašanja, ki bi jih radi vprašali. Ne sramujte se govoriti z zdravniki in sestrami o svojih strahovih in skrbeh. Zelo dobro vas bodo razumeli; vi pa se boste po takšnih pogovorih počutili veliko bolje. Prosite jih za nasvet o literaturi o svoji težavi ali pa jo poiščite sami. Če uporabljate internet, se vključite v katero izmed klepetalnic, kjer boste spoznali mamice, ki so doživele ali doživljajo podobno težavo kot vi. Mi vam priporočamo naslov med.over.net. Več ko boste vedeli, laže se boste sprijaznili s situacijo, pa tudi vaša pričakovanja bodo realnejša.

  • Skrbite zase!

Naučite se prepoznavati znake, ki jih daje vaše telo. Prisluhnite mu, da se naučite razpoznavati tudi prve znake prihajajočih krčev. Poskušajte narediti vse, da bo vašemu telesu čim bolje. Negujte ga. Negujte pa tudi duha: morda bi mirovanje lahko izkoristili tako, da bi se naučili katero izmed tehnik sproščanja duha? Prosite partnerja, da vam poišče knjige, video kasete itd. na to temo. Morda pa bi se pričeli učiti česa, kar ste si že dolgo želeli? Na primer, kakšnega tujega jezika ali pa računalniškega programa? Bi pogledali filme, ki ste si jih vedno želeli? Bi pričeli pisati dnevnik, ki bo nekoč darilo vašemu otroku? Bi se naučili vezti? Bi postali internetna navdušenka? Bi končno uredili arhiv fotografij in pod vsako zapisali nekaj besed ali datum? Bi prebrali vse starejše letnike revije Moj malček?

  • Naredite urnik in kolendar!

Vsak dan si razdelite na enote. Recimo: zjutraj telefonirajte v službo in poizvedite, kaj se dogaja. Nato pride ura za pogovore s prijatelji in sorodniki. Nato odgovorite na elektronsko pošto. Potem pride čas za domači kino. In tako dalje… Skušajte v svoje vsakdanje obveznosti vključiti tudi kaj takega, s čimer boste povrnili usluge tistim, ki vam pomagajo v vašem novem stanju. Morda bi materi pomagali vzpostaviti sistem, ki ji bo pomagal že čez leto bolje urediti papirje za davčno napoved. Modra bi prijateljici pomagali načrtovati najugodnejše poletne počitnice. Morda bi uredili koledar z rojstnimi dnevi sorodnikov in prijateljev, da jim boste v prihodnje vedno pravočasno čestitali? Počnite karkoli - sicer se vam lahko zgodi, da boste postali zdolgočaseni in depresivni, noči pa bodo še težje kot dnevi.

Na steno obesite koledar, na katerega označite dneve in tedne, ki vas ločijo do predvidenega datuma poroda. Vsak dan dlje je razlog za dobro voljo. In vsak teden dlje je razlog za majceno praznovanje!

 

VIR: Revija Moj malček

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
5
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
4
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?