|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnice in neresnice o nosečnosti

Helena Mlakar, 29.9.2010
Ali drži, da oblika trebuha razkriva spol otroka? Je res, da nekatere nosečnice 'nosijo bolj v križu'? Se nosečniški trebušček pred porodom res spusti? Na ta in ostala vprašanja nam je odgovarjal dr. Stanko Pušenjak.

image
/11


Z mag. Stankom Pušenjakom, specialistom za ginekologijo in porodništvo, smo se pogovarjali o najbolj pogostih vprašanjih nosečnic. 


Na vprašanje, ali nekatere nosečnice res 'nosijo bolj zadaj', je mag. Stanko Pušenjak odgovoril: "Maternica je načeloma res lahko bolj izbočena naprej med premimi trebušnimi mišicami ali pa jo prav te trebušne mišice bolje zadržujejo ob hrbtenici in ta potem prostor bolj 'jemlje' vstran kot naprej. Vendar pa to nima nič opraviti s tem, o čemer nosečnice tako rade razpravljajo, 'kje nosi', bolj zadaj ali bolj spredaj in iz tega tudi ni mogoče o ničemer sklepati. Nekaterim nosečnicam se povečana maternica bolj usmeri, oziroma razporedi še v drugih predelih trebuha, nekaterim, ki imajo bolj ohlapne trebušne mišice, pa sili bolj naprej in manj drugam. Nosi se pa vedno in zgolj v maternici. Celo položaj posteljice, ki je lahko spredaj ali zadaj v maternici s tem nima nič opraviti."


Nekateri menijo, da lahko po obliki nosečniškega trebuščka bodoča mamica ve, katerega spola bo otrok. Bolj koničast ali bolj zaobljen trebušček s spolom otroka nima nobene povezave. Prav tako ne drži, da nosečnica, ki ima trebuh bolj visoko, nosi deklico, če pa ima trebuh nizko, nosi dečka. "Oblika trebuha ni nikakršen pokazatelj za karkoli. Te razprave so čisto mašilo za 'družabno brbotanje'," je povedal Pušenjak.


Zanimalo nas je še, ali se trebuh nekaj dni pred porodom res spusti. Mag. Pušenjak je na vprašanje odgovoril pritrdilno: "Trebuh se v zadnjem mesecu dni res lahko spusti in to zlasti zato, ker se plod bolj intimno vstavi oziroma spusti v medenico in s tem razbremeni zgornje dele maternice. Tudi količina plodovnice proti koncu nosečnosti prej upade kot še raste, vse skupaj pa je dober napovednik bližajočega se poroda."

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati strah pred porodom?
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Kako pogosto se dojenčki premikajo v trebu...
Tako pogosto bi morali čutiti otrokove premike v trebuhu v tretjem trimesečju nosečnosti.
3



Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?