|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   HELLP sindrom
14.10.2006 11:41:55   
N _ B
V enem od postov sem omenila Hellp sindrom in posredujem še strokoven opis, kaj to dejansko je.
Gre za odgovor dr. Pušenjaka, kateremu sem zastavila vprašanja o mojem dejanskem stanju pri prvi nosečnosti oz. porodu.

Pred dobrima dvema letoma sem v 39. tednu rodila s carskim rezom, za katerega so se odločili zaradi znakov za HELLP sindrom (edemi ++, RR 150/90, Trombociti 94, AST 5,57; S ALT 6,14; hemoliza, S prot. 61,4; albumini 2). Poleg tega sem imela močan glavobol, bolečine v predelu jeter, bruhala sem žolč. Med posegom so trombociti padli pod vrednost 60.
Bolečin in počutja pred porodom se ne da opisati z besedami in jih ne bi privoščila niti najhujšemu sovražniku. Kako sem prišla z oddelka, kamor sem bila sprejeta 10 ur pred celotnim dogajanjem, do porodne in zadnje ure pred porodom se zaradi bolečin ne spominjam. Ko sem se zbudila iz anestezije je bil to zame največji balzam. To, da so še 48 ur po porodu okoli mene non stop skakali s transfuzijo, iglami, steklenicami infuzije... meni sploh ni bilo pomembno. Bila sem vsa v modricah, sestre niso vedele več, kje mi vzeti kri (jemali so jo na 6 ur). Z malčico je bilo vse v najlepšem redu. Takoj po porodu so pregledali kri, dobila je K vitamin. Osmi dan sva odšli domov. Devetnajst mesecev sem dojila brez problemov. Po odpustu iz bolnišnice sem zaradi subjektivnih in objektivnih razlogov zamenjala izbranega ginekologa. Sedanji izbrani ginekolog je bil eden izmed dveh, ki sta se odločila inducirati porod in ob pregledu je z velikimi črkami v karton napisal HELLP in mi ob morebitni drugi nosečnosti napovedal poostren nadzor. Besede anesteziologinje "ne zgodi se pogosto, da je otrok starejši od mamice" so mi ob odpustu povedale vse.

 
HELLP sindrom je smrtno nevarno stanje odpovedovanja več organov, med drugim jeter kot centralnega presnovnega organa. Kaj je točen vzrok prav za HELLP ne vemo, in tudi ne vemo, zakaj se pri nekaterih pod enakimi pogoji razvije samo zastoj rasti ploda, pri drugih preeklamspija, pri tretjih HELLP in pri nekaterih samo proteinurija ali samo hipertenzija, vemo pa, da je kriva posteljica oziroma da neko vlogo igra tudi imunska skladnost med nosečnico in plodom, ki je "na pol očetov presadek v nosečnico". Stična točka med nosečnico in plodom pa je posteljica. Pri tem pride do samouničevalne verižne reakcije v telesu nosečnice in če nosečnosti v taki situaciji ne prekinemo, nosečnica lahko umre.
Bolezen pač opisujejo začetnice laboratorijskih izvidov: Hemolysis, Elevated Liver encymes, Low Plateletts, kar v prevodu pomeni, razpadanje rdečih krvničk, povišane vrednosti jetrnih encimov, nizke vrednosti krvnih ploščic.
Oligurija je sestavljenka iz besedic "oligo" (malo) in urija (izločanje seča), pomeni torej "malo seča" in je znak prizadetosti ledvic ali centralizacje krvnega obtoka pri zaradi krvavitve hudo izkrvavljenem bolniku (del šokovnga stanja). Pri HELLP-u gre predvsem za prvo, torej okvaro ledvične funkcije zaradi velike količine razpadlh produktov tkiv v krvi, ki okvarjajo ledvice (na srečo pri preeklampsji praviloma začasno in brez trajnih posledic).
Sicer pa je verjetnost ponovitve okrog 50%, normalne vrednosti Hb v nosečnsti so md 110 in 140 (vi ste verjetno imeli hemokoncentracijo - beg tekočine iz žilja in zgostitev krvi, kar je znak prihajajoče napovedujoče se bolezni nosečnosti), pri ženski po prebolelem HELLP bo verjetno smiselno opravljati več in širše preiskave v nosečnosti, čeprav bi z racionalnim in logičnim postopanjem tudi to lahko omejili na minimum. Sindrom je le ena od oblik preeklampsije, ki se pojavi v okrog 5% nosečnic v blagi obliki celo do 10%. Sam HELLP je relativno redek in se pojavi recimo 1x na 200 - 300 nosečnosti.

Za HELLP je pravzaprav značilen nenaden pojav in izjemno hitro napredovanje, tako da smo skoraj vedno pred zelo težkimi odločitvami, kako in kdaj prekiniti nosečnost. Praviloma gre tudi za zelo nizke starosti nosečnosti, zato redkokdaj smemo računati na dovolj zrel plod, da bi preživel brez intenzivne nege in terapije.

< Sporočilo je popravil N & B -- 14.10.2006 11:46:28 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 13:57:07   
Anonimen
Preveč se obremenjuješ z literaturo, čeprav je to resno stanje, ki pa pri nas ni tako pogosto. Želim ti srečno naprej user posted image

(odgovor članu N _ B)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 14:58:26   
N _ B
Se sploh ne obremenjujem z literaturo.

Kot sem že napisala je to samo razlaga, kaj je Hellp sindrom. Je resno stanje, ni pogosto, vendar sem imela to "srečo" in enkrat že bila 1 od 200-300 nosečnic, ki jih to doleti.

Hvala za user posted image vnaprej. Jo bom potrebovala, da se mi ne bo ponovilo. Verjetnost, da se, ni zanemarljiva.

Lp

< Sporočilo je popravil N & B -- 14.10.2006 15:05:49 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 15:23:44   
krfjolca
Ne vem, kaj si hotela s svojim postom povedat, nati. Mislim, da je prav, da se na forumu pove tudi kaj o ne tako pogostih nosečniških težavah in smo lahko kvečjemu hvaležne N&B, da je z nami delila svojo izkušnjo. Če poznamo določene simptome, lahko nanje opozorimo svoje zdravnike.
N&B, imela si srečo, da si vsaj na koncu naletela na zaupanja vredne strokovnjake, upam, da se pri tebi zadeva ne ponovi in ti ne vzame želje po še kaki nosečnosti.


_____________________________

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D



(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 17:19:48   
Anonimen
Nisem tega mislila kot osebni napad, ampak nekatere preveč literature preberejo in imajo vse mogoče bolezni, tko kot znaki user posted image , psiha dela svoje. Je pa res, da je včasih dobro kej takega prebrat. Pa brez zamere.user posted image

(odgovor članu krfjolca)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 21:47:23   
Anonimen
madona če ni tole imela tut moja svakinja. prvič je komaj donosila punco, odpovedovale so ji ledvice in vsi drugi notranji organi. pol je rodila s carskim, fasala še spso in komaj preživela. lani ko sem bla pa js noseča je pa nenačrtovano spet zanosila in clo izvenmaternično ampak je že takoj se začela čudn počutit, ko bi bla vsa bolna dohtar ji je reku da ji nč ni. zamenjala je dohtarja naka je odkrila da je noseča sej se ji je vse sumljivo zdelo pa bolečine v trebuhu pa tako (ni bila pa ziher ker je imela full neredne menstruacije) no potem so jo poslai hito na čiščenje in se je nazaj popravila, ampak so ji pa začel takoj odpovedovat vsi organi notranji še posebi jetra in ledvice??!!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: HELLP sindrom
14.10.2006 22:55:46   
mika
ampak nekatere preveč literature preberejo in imajo vse mogoče bolezni, tko kot znaki , psiha dela svoje. J

jaz sem razumela, da je to njena izkušnja in ne povzeto iz literature.

Prav je da si nam zaupala svojo izkušnjo in upam, da če se boš odločila še za kakšnegauser posted image , da bo tvoj g. pravočasno opazil kaj se dogaja. Hvala Bogu, da imaš zdravo pupo.
A druge rešitve ni, kot pa prekinitev nosečnostiuser posted image ?


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: HELLP sindrom
15.10.2006 10:59:52   
tadejat
No jaz sem tudi preživela (na srečo trenutnega ginekologa ki me je sprejel v Postonjsko porodnišnico, ter me urgentno poslal naprej, čeprav se nekateri niso strinjali) ta sindrom.
Saj jih je sigurno zelo malo ki o temu kaj vedo,še manj pa ki jih to doleti, vendar ni nič narobe če kaj veš o tem. Tu je en link ,če se da komu brat
http://www.mf.uni-lj.si/jama/jama99-1/html/hellp.html

Pa lep pozdrav

Tadeja

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: HELLP sindrom
17.10.2006 9:55:14   
smotka lonib
N & B. Mislim, da je prav, da si nas o tem seznanila, da vemo, da se na žalost dogajajo take nesreče. Jaz sem pri dveh porodih skoraj skrvavela. Kaj bo v tretje, raje ne premišljujem. Upam na najboljše. Pa srečno.

(odgovor članu tadejat)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: HELLP sindrom
2.5.2007 21:33:23   
mayci
Hvala za tale strokoven opis HELLP-a. Sama sem ga namreč doživela v 38.tednu moje prve nosečnosti. Te bolečine so bile zame veliko hujše kot kasneje sam porod, ki so mi ga sprožili dan po sprejemu v porodnišnico. Doslej mi še nihče ni tako natančno razložil, kaj se v tem stanju dejansko dogaja, vedela sem samo, da so mi razpadale ledvice.
No, upajmo, da se bom v prihodji nosečnosti temu uspela izogniti, saj se ta sindrom dejansko pojavlja precej zgodaj v nosečnosti in če morajo takrat sprožiti porod...


_____________________________

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: HELLP sindrom
27.7.2007 21:40:37   
Eviii
res hvala za izkušnjo. sama sem bila skoraj na tem. namreč, v 26. tednu mi je začasno odpovedala desna ledvica. moj ledvični kamen se je odločil, da bi rad na prostost. kljub temu, da sem ledvični bolnik že skoraj 20 let in se stalno ubadam z ledvičnimi kamni in pogostimi hudimi vnetji, sem se odločila za nosečnost. in ni mi žal. tudi tistih groznih dni, ko je cela izolska bolnica trepetala, kaj bo z mano in otročkom. kljub temu, da normalno popijem okoli 2 litra tekočine na dan, sem v nosečnosti to količino povečala na vsaj tri litre. rezultat odpovedi ledvic je bil ta, da sem v bolnico prišla popolnoma dehidrirana. imela sem take izvide kot punce z najhujšo anoreksijo. bruhala sme žolč. od bolečine se mi je trgalo. glede na to, da res dosti pijem, se je stanje po treh dneh normaliziralo, kamen je šel nazaj v ledvico (a samo za en mesec, kasneje sem ga polula - huje kot sam porod) in po enem tednu so me odpustili. sicer so mi napovedali, da moja nosečnost ne bo trajala več dolgo in da upajo, da bom donosila. kaj še... moj dejan se je kljub vsem najhujšim napovedim odločil, da bo še malo počakal. ne, da sem samo donosila, ampak sem ga tudi prenosila. rodil se je 6 dni po pdp-ju. dva tedna pred rokom pa spet grozne težave. jest nisem mogla nič. bolelo me je vse. sredi noči sem se zbudila in iskala zrak. nisem mogla dihat. dojenček na ctgju nereaktiven. ko sem šla na pregled, je bila prva stvar, da so prekontrolirali za hellp sindrom. nikoli prej čula za to bolezen. ko so mi kasneje razložili, kaj ta bolezen sploh je in čemu sem šla naproti, me je kar strah. sicer sem bila že v 38. tednu in sprožitev ne bi bila nevarna. to je zelo resna stvar, ki lahko ogrozi nosečnico. in je prav, da se o tem kaj pove na forumu, ki ga berejo nosečnice. ne za to, da bi jih strašili, ampak, da bi jim povedali, da morajo vsakršne znake tega sindroma vzeti resno. bolezen je s krvnimi testi dokaj lahko in hitro odkriti in tako pomagati nosečnici in dojenčku. jaz sem jo odnesla dobro, ker so mi hellp sindrom izključili.

_____________________________

Dejana smo na silo spravli na svet 3.3.2006 ob 19.59 :)

(odgovor članu mayci)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: HELLP sindrom
18.9.2007 20:54:09   
tadejat

Predvideni rok poroda je bi 22.11.2005, rodila pa sem 25.09.2005 v 32.tednu v Mariboru.
Vse skupaj se je začelo kakšnih 10 dni pred rojstvom sinčka. Nosečnost je potekala brez vsakih problemov. Nato pa prvi problem, v enem tednu sem se zredila za 4 KG, zatekala sem v noge in obraz. Mož me je prepričal naj pokličem svojega g. in naslednji dan sem ga obiskala. Ugotovil je da imam rahlo preklampsijo, povišanega krvnega tlaka nisem imela pa tudi izvidi urina so bili uredu. Tri večere pred rojstvom pa me je bolelo na desni strani pod rebri skoraj celo noč, proti jutru pa je ponehalo. Mislila sem, da me mali brca v želodec. Tretjo zadnjo noč pa se je bolečina stopnjevala in ni popustila. Vzela sem lekadol in od utrujenosti zaspala a ne za dolgo. Po kaki uri se je vse ponovilo, začela sem bruhat. Poklicala sva v porodnišnico in dobila odgovor, da če nimava popatkov nimava kaj hodit. Odpravila sva se v ZD Logatec, kjer sem dobila injekcijo proti bolečinam in me poslala v porodnišnico ker sem noseča. Sumila je da bi šlo za žolčne kamne. V porodnišnici sva naletela na isto osebo kot po telefonu in sva čakala v avli kot včasih za kruh. K sreči se je menjala smena in naju je sestra ki je prišla tisto jutro na delo opazila in poklicala porodničarja in me pregledal. Sprejeli so me na opazovanje. Popoldan ko so bili obiski me je obiskal mož in začele so se spet težave. Začela sem bruhati, odvzeli so mi kri in vodo.(voda je bila čisto rjava) Po izvidih krvi so se odločili za prekinitev nosečnosti.(izvidi so bili zelo slabi, mislim da je bilo št. trombocitov 75)  Ker v postonjski porodnišnici nimajo oddelka za nedonošenčke so me urgentno prepeljali v Maribor, ker v Lj. ni blo placa.
V Mariboru so ponovili vse preiskave, stanje se je poslapšalo. Pri običajnem CR sta prisotna dva zdravnika pri kritičnih stanjih pa so prisotni trije. Ob 21.25.zvečer se je rodil naš Aleks s težo1760g. V Mariboru sva preživela 33 dni, od tega Aleks 14 dni v inkubatorju, jaz pa 3 dni na intenzivni negi. K veliki sreči sva oba preživela, brez trajnih posledic in modrih in hitrih odločitev zdravnikov. Šele ko sem se vrnila domov sem se zavedala kaj bi se lahko zgodilo in koliko skrbi in solz sva povzročila domačim in svojemu ljubemu možu, kateri mi je stal ob strani tako daleč od doma.
Hvala Postojni dr.R. Likar, Mariboru dr.Šučur,dr.Rakič,dr.Lužnik !
Tadeja T. K.

(odgovor članu Eviii)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: HELLP sindrom
26.9.2007 11:51:51   
akakak
Takole .. . sem fant dekleta, ki je trenutno še v oddelku intenzivne ginekološke kliničnega LJ. Zakaj? HELLP sindrom. 

Z izrazi PREEKLAMPSIJA, EKLAMPSIJA, HELLP SINDROM se seznanite vse nosečnice. Vsaj o znakih. Ker se ne gre zanašati samo na vedenje, znanje, ginekologov, porodničarjev, ... Vsaj v primarnem ali sekundarnem zdravstvenem nivoju (osebni zdravnik, ginekolog v lokalnih bolnišnicah, sestre,...). Na terciarnem nivoju, začnejo vsi panično tekat, reagirat ob omembi teh izrazov. Že vedo zakaj!

Po kmečko (kakor sem si jaz razložil): telo matere začne zavračati dojenčka, plod,  plodovnico, whatever ... Telo si plod razlaga kot tujek v telesu, ki ga želi izločiti (nosečniška toksio... ne vem kaj že. Skratka toksin=strup; nosečniška zastrupitev). Zavrača lahko rahlo (zatekle noge, visok pritisk, slaba krvna slika), lahko močneje (zatekle noge, visok pritisk, meglenje pred očmi, proteini v urinu). To imenujejo PREEKLAMPSIJA (v času nosečnosti), ali EKLAMPSIJA (po porodu). Prvo se bolj ali manj dogaja vsaki nosečnici, drugo redkejšim, še redkejšim se to stopnjuje ali pojavi še dodatna "****" -  sindrom HELLP (H-hemoliza (hemoglobin prehaja iz preko sten celic, ki se nahajajo v krvi v kri), EL-jetrni encimi (to si nisem šel razlagat, ampak jetra odpovedujejo), LP-trombociti (nivo trombocitov v krvi pada proti nuli. Le ti skrbijo za strjevanje krvi (hraste)).
Skratka telo odpoveduje na celi črti (jetra, krvna slika, ledvica (proteini), zadrževanje vode v telesu (ni beljakovin, ki bi jo vezali nase), pri moji je voda prišla še okoli pljuč (pljučna embolija), visok pritisk, ...).
Tako EKLAMPSIJA kot HELLP ima za izid lahko smrt. In to se dogaja (tudi primere lahko sedaj naštejem) . Če je preeklamsija v zgodnji nosečnosti nastrada nerazvit plod (pljuča, imunski sistem, kaj jaz vem kaj še, skratka dete ni razvito); pri slabem zaznavanju težave nosečnice, diagnostiki, s strani našega zdravstvenega sistema, pa se stopnjuje ogroženost nosečnice.

Zato bi bilo prav oz. je prav, da bi vsaka nosečnica in delavec, ki dela z nosečnicami poleg tega  da ve za znake eklamsije poznal tudi enega osnovnih znakov HELLP sindroma - do 5 urno bolečino v žlički (med joški), ki boli v eno (potem sama poneha), sili na bruhanje, vzrok pa ni želodec, ne izliti žolč ali zapora žolčnika, temveč infark jeter.
Takrat poskrbite, da se čim hitreje transportirate v LJ.
 
Mojo so danes prestavili iz kliničnega nazaj v porodnišnico. Sedaj je skupaj z deklico. Kot kaže se bo zlizala. Na moje poizvedovanje ali bodo na organih ostale kake posledice, še nisem dobil meni zadovoljivega odgovora, ampak to tudi ni sedaj primarna skrb. Trenutno je važno, da sta mamica in dojenček zopet skupaj.

Ati
 
PS
Nikoli ne vemo preveč. Zato se le seznanjajte z informacijami. In le preberite vsaj zanimivejše dela članka
http://www.mf.uni-lj.si/jama/jama99-1/html/hellp.html  oz. simptome pod "mus". Ostalo pa seveda, če vas doleti. 
  

(odgovor članu tadejat)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: HELLP sindrom
26.9.2007 21:23:47   
mayci
akakak hvala še za tvoj opis HELLP-a!
Tudi sama sem ga doživela v nosečnosti, so rabili kar 4 dni, da so me končno začeli resno obravnavati in me sprejeli v porodnišnico!!! Zdaj pa berem, kako nevaren je..user posted image  Tudi pri meni so potem vsi bledi okrog skakali!
Upam, da bo tvoja žena čimprej zdrava in da bosta s hčerkico čimprej doma!user posted image


_____________________________

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu akakak)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: HELLP sindrom
27.9.2007 23:25:56   
N _ B
akakak: lepo si napisal. Dejstvo je, da nekateri g očitnih simptomov ne prepoznajo oz. če jih, jih ne jemljejo resno. Tako je bilo pri meni v 1. nosečnosti, ko se je ob analizi po srečnem razpletu izkazalo, da je bila user posted image  površno vodena in da so bili določeni znaki preeklampsije že od vsega začetka, pa jih g ni prepoznala. Še celo dan pred dnevom D, ko, sem ji potožila zaradi slabosti in bolečin v žlički, mi je rekla, da ni to nič takega. Da se lahko pripravljam na porod.user posted image  Zvečer me je sprejela v bolnico (je bila dežurna) in k sreči sem zjutraj dobila na vizito g, ki je vse skupaj vzel zelo resno in takoj odreagiral. Dejansko bi morala biti prepeljana na CIT, vendar je bilo prepozno. Pri meni je šlo za odpoved ledvic in jeter. Par mesecev po posegu sem šla na temeljite preglede in posledic ni.

V času druge user posted image  sem bila pod strožjo kontrolo in so sprejeli vse preventivne ukrepe. Možnost ponovitve sicer ni velika, vendar tudi ni zanemarljiva, kar se je izkazalo pri meni. V 39. tednu sem bila s svojimi popadki sprejeta na oddelek, ker me je moj g hotel imeti pod nadzorom. V 36-urah se je stanje popolnoma spremenilo. Rodila sem z urgentnim CR. Zahvaljujoč temu, da so takoj odreagirali, so pod Dg. napisali "le" preeklampsija. Jetrni encimi so bili že malo zvišani, vendar se Hellp-u ni uspelo razviti.
Glede na to, da je Hellp po statistiki relativno redek (1x na 200-300 user posted image ) in, da se pojavi najpogosteje med 27-im in 32-im tednom sem jaz za mojega g velika uganka. Saj sem mi je pojavil obakrat oz. drugič (hvalabogu) le napovedal in obakrat sem donosila. Tretjič ga verjetno ne bo, saj mi tretjo user posted image  tudi odsvetujejo.

Ženi in hčerki želim čimprejšnje okrevanje ter vsem skupaj veliko zdravja in družinske sreče. user posted image



(odgovor članu akakak)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: HELLP sindrom
30.9.2007 22:31:57   
tadejat
AKAKAK Ja tako je s tem. Upam, da se bo vse srečno izteklo za tvojo ženo in hčerko. Nisi nič omenil v katerem tednu je rodila in kako? Še enkrat držim pesti.
N&B midve pa sva se že enkrat slišale, če se ne motim in ta čas sam tudi že jaz rodila drugo dete in to brez problema in to celo čez rok. No s CR, ker se nisem odpirala. 24.10 2006 pa bomo stari že eno leto. Ti mislim, da pa imaš nekaj mesecev mlajše dete, če se prav spomnim, ker si povedala, da nameravaš zanositi.
Zakaj ti odsvetujejo tretjo nosečnost? Kukr je men znano se lahko sindrom HELLP RAD PONOVI V NASLEDNJI NISEČNOSTI.

(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: HELLP sindrom
1.10.2007 13:28:06   
N _ B
tadejat: ja midve sva se slišali in to malo pred tvojim rokom. Me veseli, da se je pri tebi izteklo, tako kot se mora. Pri meni se je začelo ponavljat, ampak po zaslugi mojega g, je ostalo le pri začetku in se ni razvilo. user posted image  bo jutri star 4 mesece. 3. user posted image  mi odsvetujejo oz. če že ne bi čakali do konca, temveč bi jo prekinili v 36. tednu, če bi do tja prišla. Meni očitno telo začne zavračati plod v zadnjem mesecu. Prvič je bilo to v 38. tednu, drugič v 39. tednu.

Akakak: kako je z ženo in hčerko?

(odgovor članu tadejat)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: HELLP sindrom
24.10.2007 21:02:56   
J.L.
LP!

Sem si prebrala malce več na spletki, ki jo je objavil akakak. Sedaj me pa zanima, kje se nahaja desni kvadrant? Saj mi je jasno, da se nahaja na desni strani, kje točno pa si neznam razlagat, zato se obračam na vas. Se ga da ugotoviti že v zgodnji nosečnosti ali šele proti koncu? Se dajo opravit kake preiskave? Mene je kar strah odkar sem prebrala temo o tem sindromu.

(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: HELLP sindrom
24.10.2007 23:08:34   
tadejat
J.L.
Na žalost se za sindrom HELLP ne da opraviti testov, ker to pride kar na enkrat, saj pri meni je bilo tako. Kje točno pa me je bolelo, nekje na sredini pod rebri, to pa zelo boli.

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: HELLP sindrom
24.10.2007 23:12:39   
tadejat
Če sem prav razumela poročilo o tragični smrti porodnice v PO porodnišnici je tu šlo za omenjeni sindrom HELLP.

(odgovor članu tadejat)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: HELLP sindrom
24.10.2007 23:36:06   
J.L.
Ja, je pisalo na ttx strani in pa omenili so pri poročilih, da je šlo pri tej mladi mamici za taisti sindrom. 

(odgovor članu tadejat)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: HELLP sindrom
25.10.2007 12:13:01   
klarisima
Hvala vsem, ki  nas seznanjate z mogočimi zapleti user posted image .

To je najbolj napeto branje v moji prvi nosečnosti...sem v 33.tednu in zaenkra tvse poteka bp ampak...prav je da sem čim bolj ozveščena.

Akakak hvala za tvojo zgodbo in upam, da boste skoraj vsi skupaj doma user posted image


_____________________________

Preden si bila spočeta, sem si te želela...še preden si bila rojena, sem te ljubila in komaj si se rodila, bi zate umrla. Ti si moj čudež življenja.

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: HELLP sindrom
25.10.2007 12:37:35   
malamalinca
mene pa v žlički in pod rebri desno boli občasno.Že vsaj dva meseca vsak drugi ali tretji dan.Bi bilo lahko to povezano?
p.s. zaenkrat so žolčni in jetrni testi bp. Sem pa komaj v 15.tednu

_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu klarisima)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: HELLP sindrom
25.10.2007 19:49:38   
J.L.
Mene v žlički tudi boli občasno, vendar me je že prej, ker sem imela kronični gastritis ter bakterijo helikobakter. Me pa tudi zbada večkrat v predelu pod prsmi pa vse do popka ali pa čutim bolečino desno od popka. Sem šele v 13t upam, da ni povezano. Še katera čuti bolečine zadaj, nevem če so to ledvice al pljuča pod rebri? Občasno čutim tudi tamzbadanje oz. bolečine?. Imela katera podoben primer?

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: HELLP sindrom
25.10.2007 20:51:13   
N _ B
 
J.L. bolečine v predelu popka, v ledvenem delu, sp. delu trebuha so po mojem mnenju bolj posledica raztezanja maternice.

Malamalinca: v 2. user posted image  sem imela težave z želodcem. Občasno so se mi pojavljale bolečine v žlički, kot nekakšno tiščanje. Lažje hrana, manjši obroki so težave odpravili.

V 1. nosečnosti, ki se je zaključila s HELLP-om se je pri meni začelo z bolečino v žlički. Sprva kot tiščanje, ki se je stopnjevalo v ostro bolečino, ki se je širila na desno stran pod rebernim lokom. Je neka specifična bolečina, ki se stopnjuje in ne popušča. Ta bolečina je bila v bistvu že med zadnjimi simptomi.
Spremljajoči simptomi so bili: visok hemoglobin, edemi (zastoj vode), beljakovine v urinu, povišan pritisk, zelo močan glavobol, bruhanje, opotekanje, nazadnje vročina od samih bolečin in nato totalna zmedenost. Krvna slika je bila porušena: kritično nizki trombociti, povišani jetrni encimi, proteini,...

O vsem tem je višje pisal Akakak.

Hellp se ne pojavi kot strela z jasnega. Simptomi preeklampsije (visok pritisk, edemi in beljakovine v urinu) so vidni že prej in kot je napisal Akakak bi jih morali jemati resno.
Vsaka bolečina še ni Hellp!

< Sporočilo je popravil N & B -- 25.10.2007 21:02:36 >

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?