|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zatekanje nog v nosečnosti

Metka Troha, 22.9.2023
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje preprečite oziroma kako lahko omilite te težave? Poiskali smo nekaj učinkovitih naravnih pomočnikov za otekle noge.

image
Zatečene noge v nosečnosti so nekaj običajnega. (Pixabay.com)
/11


Zastajanje vode v telesu, zaradi česar rade otečejo noge, lahko tudi roke, je popolnoma normalen pojav med nosečnostjo. Napihnjenost in zatekanje med nosečnostjo namreč občuti kar 75 % vseh žensk. Do tega pride, ker telo nosečnice proizvaja večje količine tekočine, ki ga potrebuje za zalaganje vedno večjega otroka v trebuhu, kasneje pa ga bo telo potrebovalo še za poroda in proizvodnjo mleka. Predvsem v drugi polovici nosečnosti (od petega meseca dalje) se zato ta dodatna tekočina nabira okoli gležnjev in zapestij.

 

Pogosta nosečniška nevšečnost so tudi krčne žile, ki se v nosečnosti pojavijo zaradi hormonskih sprememb (predvsem povečanja progesterona, estrogena, hCG in prolaktina), zaradi česar se spremeni pretočnost žil, in pritiskanja vedno večjega ploda na vene v trebuhu oziroma medenici, zaradi česar se zmanjša pretok krvi (cirkulacija) v in iz spodnjih okončin.

 

PREBERITE TUDI: Krčne žile v nosečnosti

 

Težava z zatekanjem še okrepi, če:

- dolgotrajno stojite na nogah,

- veliko presedite in imate pri tem pogosto prekrižane noge ,

- je zunaj vroče, na primer poleti,

- v prehrani ne zaužijete dovolj magnezija,

- pretiravate s pitjem prave kave (kofeinom) in soljo.

 

Zatekanje je koristno – resno?

V bistvu vas zatekanje v nekem normalnem obsegu ne sme preveč skrbeti. Že res, da je nadležno, ampak je dejansko za nosečnico celo koristno. Zakaj?

- Telo si s tem pomaga, da postane mehkejše in širše ter tako dela prostor za rast vašega otroka.

- Odvečna tekočina pomaga krepiti medenične sklepe in tkiva, kar vam bo koristilo pri porodu.

- Dodatna tekočina v telesu pomeni približno 25-odstotno povečanje telesne teže v nosečnosti, kar pomeni, da je to teža, ki bo po porodu najhitreje »skopnela«.

Zatekanje je le začasna nosečniška nadloga, ki bo po porodu izginila, kljub temu pa morate biti ob premočnem zatekanju pozorni, saj lahko gre za resnejše težave.

 

12 domačih »pomočnikov« pri oteklih nogah

Ko se pojavijo težave z oteklimi nogami in gležnji, je najboljše poskusiti z naslednjim:

1. Kadar je le mogoče, večkrat dnevno, za nekaj minut dvignite noge in počivajte vsaj 15 minut.

2. Poskusite se izogibati dolgotrajnemu stanju na nogah in tudi dolgotrajnemu sedenju. Če stanje od vas zahteva služba, se večkrat usedite in dvignite noge. Če morate dolgo sedeti, pa večkrat vstanite in se sprehodite, nikakor pa ne sedite s prekrižanimi nogami.

3. Izogibajte se tesnim čevljem in izbirajte čim bolj lahko in udobno obutev, brez pet, le z nekoliko dvignjenim podplatom. Tudi nogavice naj ne bodo preveč stisnjene v gležnju oziroma mečih.

4. Poskusite s telovadbo za stopala: krožite s stopali in »igrajte klavir« (izmenično migajte) z nožnimi prsti.

5. Čim pogosteje spite na levem boku, saj boste s tem zmanjšali pritisk na vene v medenici. Med noge si položite blazino, da ne bosta pritiskali drugo na drugo, kar bo olajšalo bolečine v nogah in preprečilo otekanje.

6. Koristijo tudi zdravilni pripravki v obliki kreme ali gela na osnovi divjega kostanja oziroma z izvlečki iz rdeče vinske trte (povprašajte v lekarni). Snovi v teh pripravkih izboljšujejo prekrvavitev in zatesnijo žilne stene, kar preprečuje otekanje nog.

7. Zelo koristne za žile so tudi izmenične jutranje prhe, nožni oblivi ali pa knajpanje – s temi ukrepi se žile ponovno naučijo, da se po potrebi hitro skrčijo ali pa razširijo. Hladen curek vode počasi popeljite od zunanje strani desne noge navzgor in nato po sprednji strani spet navzdol. Ponovite na drugi nogi.

8. Pomagajo tudi nožne kopeli oziroma namakanje nog v vodi z dodanim eteričnim oljem sivke, ciprese ali kamilice.

9. Pomagate si lahko tudi s prehrano: jejte veliko svežega sadja in zelenjave; zmanjšajte količino soli, sladkorja in maščob; izogibajte se kavi; jejte veliko hrane, ki vsebuje vitamin C in E in pijte čim več vode (8-10 kozarcev na dan). Venam pomagajo tudi ta živila:

- Zelena: čisti kri in prepreči zastoj ven.

- Grozdje, rdeče jagodičevje, rdeča čebula in oljke: vsebujejo flavonoide, snovi, ki krepijo vene, skrbijo za prožnost žilnih sten in redčijo kri.

- Borovnice: pomagajo odpravljati kopičenje škodljivih usedlin v venah.

10. Gibajte se. Proti otekanju je zelo koristna zmerna hoja, ki pospešuje cirkulacijo krvi v telesu.

11. Za boleče noge je odlična tudi refleksoterapija, ki vam bo pomagala k bolj sproščenemu občutku v nogah, gležnjih in stopalih. Izberite izkušenega refleksoterapevta, ki je izučen v refleksni terapiji za nosečnice.

12. Pri večjih težavah svetujemo, da si obujete elastične nogavice oziroma uporabljate kompresijske nogavice ali elastične povoje.

 

Vsekakor je pomembno, da se ob večjih težava z zatekanjem posvetujete s svojim ginekologom, saj je lahko otekanje obraza in rok znak večjega zapleta, takoimenovane preeklampsije.

 

PREBERITE: Z eteričnimi olji nad nosečniške tegobe

 

Pozor: preeklampsija je nevarna!

Če boste opazili nenadno močno povečano otekanje tako nog, kot obraza in rok, je to lahko znak za preeklampsijo – nevarno stanje, ki se lahko pojavi med nosečnostjo in takoj po porodu. Najbolj očitni znaki so: beljakovine v urinu, nenadno in močno otekanje telesa, glavoboli in vrtoglavica, visok krvni pritisk, slabost in bruhanje, težave z vidom, manj pogosto uriniranje.

Do preeklampsije običajno pride v pozni nosečnosti, vendar če boste kateregakoli od teh znakov opazile pri sebi, se nemudoma oglasite pri svojem osebnem zdravniku ali ginekologu.

 

Posvet z zdravnikov je priporočljiv tudi v naslednjih primerih:

- Če je ena noga otečena bolj kot druga, je bolj rdeča, na dotik toplejša in trda, gre lahko za vensko trombozo.

- Če opazite močno oteklino v zapestju in rokah, lahko gre za sindrom karpalnega kanala – vnetje živca, ki poteka po roki v dlani.

- Če boste opazili nenadno hitro povečanje telesne teže, kljub temu da ste na zdravniški dieti (na primer zaradi nosečniške sladkorne).

 

PREBERITE TUDI: Vse kar morate vedeti o preeklampsiji in eklampsiji

 

BONUS VIDEO: Kako omiliti bolečine v nogah v nosečnosti?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
62
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
25
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5
Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v ...
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...
5



Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...