|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Priznanje očetovstva: kdaj je to potrebno in kdaj ne?

M. T., 21.7.2023
Neporočeni pari, ki pričakujete otroka v skupni zvezi, morate pred ali po porodu urediti tudi priznanje očetovstva za svojega otroka. Statistike kažejo, da se največ takšnih parov odloči za ureditev tega birokratskega postopka še pred rojstvom.

image
V kolikor priznanja očetovstva ne podpišete pred rojstvom, je tudi po njem še čas, da uredite to birokratsko zadevo in izjavo podpišete naknadno. (Freepik.com)
/11


Priznanje očetovstva je najbolj enostavno, če sta starša še nerojenega otroka poročena. V nasprotnem primeru, ki jih ni tako malo, pa bo moral očka uradno priznati otroka, da bo lahko izkoristil očetovski dopust, bo moral najprej uradno priznati očetovstvo.


Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo, je uradno pojasnilo.

Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki. Očetovstvo lahko prizna oseba, ki je sposobna razumeti pomen in posledice priznanja ter in stara najmanj petnajst let.


Priznanje očetovstva je najlažje urediti že med nosečnostjo

V času, ko se bosta pripravljala na prihod novorojenčka, boste pari, ki uradno niste poročeni, najlažje uredili tudi priznanje očetovstva.

S partnerjem se oglasita na upravni enoti ali centru za socialno delo, kjer bosta podpisala obrazec za prizanje očetovstva. Eno od vprašanj v postopku bo tudi glede spola otroka, vendar je to zgolj informativno, tako da tudi če tega ne veste ali boste rodili otroka drugaga spola, kot ste navedli v izjavi, ne bo težav.


Pri postopku morata biti prisotna oba hkrati, vse skupaj pa vam bo vzelo le nekaj minut. Strokovni delavec centra vam bo prebral pravice in dolžnosti ob očetovstvu in sestavil zapisnik o priznanju očetovstva, skupaj s soglasjem matere.

Ko bo CSD prejel obvestilo o rojstvu otroka (vključno z osebnimi podatki in krajem rojstva), bo center za socialno delo priznanje skupaj s podatki o otroku posredoval pristojni upravni enoti. Na podlagi tega boste po odhodu iz porodnišnice na dom prejeli otrokov rojstni list, na katerem bodo izpolnjeni tudi očetovi podatki.


PREBERITE TUDI: Odgovorno očetovstvo


Urejanje priznanja po rojstvu otroka

V kolikor priznanja ne podpišete pred rojstvom, je tudi po njem še čas, da uredite to birokratsko zadevo in izjavo podpišete naknadno. Če tega ne bosta naredila samoiniciativno, vaju bo k temu pozval CSD.

Postopek priznanja očetovstva na centru za socialno delo se lahko začne na podlagi prejema prijave rojstva iz upravne enote. Takrat CSD pokliče mater, naj izjavi, koga šteje za očeta svojega otroka.

Če domnevni oče ne želi priznati otroka za svojega ali pa s tem ne soglaša otrokova mati, ju napotijo na pristojno sodišče, kjer bo vložena tožba na ugotovitev očetovstva.

Če imena očeta iz kakršnega koli razloga ne veste, bo prav tako stekel postopek za ugotavljanje očetovstva.


S priznanjem očetovstva se mora strinjati otrokova mati

Priznanje očetovstva velja in se vpiše v matični register samo, če se s tem priznanjem strinja otrokova mati.

Če se mati ne strinja s tem priznanjem ali če ne da izjave v enem mesecu po prejemu obvestila, lahko tisti, ki je priznal otroka za svojega, vloži tožbo pri sodišču na ugotovitev, da je on otrokov oče. Tožba se lahko vloži v enem letu po prejemu obvestila, da se mati ne strinja s priznanjem očetovstva, vendar le v petih letih po rojstvu otroka.

V primeru, da se očetovstvo priznava za osebo, ki je že dopolnila 15 let, potem se mora tudi ta strinjati s priznanjem, v kolikor je sposobna razumeti pomen in posledice soglasja k priznanju. 


PREBERITE TUDI: Kakšen očka bo?


Največ očetov prizna očetovstvo pred rojstvom otroka

Po podatkih Statističnega urada RS so bila v letu 2021 podana priznanja očetovstva za 10.423 otrok. Pri 84 % teh se je to zgodilo že pred njihovim rojstvom in ta delež je najvišji doslej.

Za 12 % otrok so očetje to storili takoj v prvem mesecu po rojstvu. Pri 99 % otrok je bilo priznanje očetovstva tako podano do njihovega prvega leta starosti, 120 otrok pa je bilo priznanih pri enem letu ali pozneje (najstarejši so bili stari že več kot 40 let). 


Priznanj očetovstva je bilo za 236 oz. za 2 % več kot leto prej, navajajo v Statističnem uradu RS. Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,8 leta. Tisti, ki so to storili pred rojstvom otroka, so bili v povprečju nekoliko mlajši (33,5 leta). 27 med vsemi očeti, ki so priznali otroke za svoje v 2021, je bilo starih 60 ali več let.


priznanje očetovstva

Priznanj očetovstva je bilo v letu 2021 za 236 oz. za 2 % več kot leto prej. (VIR: Statistični urad RS)


Za 36 otrok je bilo očetovstvo ugotovljeno v ustreznem postopku, 40 otrok je bilo posvojenih (23 iz tujine), so še javno zabeleženi podatki za leto 2021.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
12
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
6
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4



Tudi S-P.-ji imajo plačan očetovski dopust
Očetovski dopust za nego in varstvo otroka v najzgodnejšem obdobju, pripada tudi očetom, ki si plačujejo prispevke kot s...
Super ideje za darilo za nosečko
Kaj podariti prijateljici, sorodnici ali partnerki za rojstni dan ali ob praznikih, če je noseča?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?