|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in materinstvo: vzrok za depresijo?

Helena Mlakar, 22.10.2010
Nosečnost in rojstvo dojenčka sta med največjimi spremembami v življenju ženske. Čeprav naj bi bilo to obdobje srečno, pa je lahko tudi vzrok za nastanek depresije.

image
/11


Zakaj lahko pride do nastanka depresije med nosečnostjo in materinstvom, smo se pogovarjali z edukantko psihoterapije Lauro Tratnik. Razložila nam je, zakaj lahko pride do depresije med nosečnostjo, materinstvom in kakšni so njeni znaki.


Je lahko nosečnost vzrok za depresijo?

Da, nosečnost je lahko eden od vzrokov, ki poveča tveganje za nastanek depresije. Ženske smo podvržene depresiji dvakrat pogosteje kot moški. Depresija se povezuje tudi s hormonskimi in biološkimi spremembami v različnih življenjskih obdobjih ženske, z nosečnostjo in porodom ter tudi z menopavzo.


Zakaj pride do depresije v nosečnosti?

Nosečnost in rojstvo novorojenčka sta eni največjih sprememb v življenju ženske. Spreminja se telo, samopodoba, soočenje z vlogo matere, spremeni se neodvisnost, pogosto se spremeni doživljanje spolnosti, skrbi vezane na poklicno uspešnost in ekonomsko situacijo družine. Skozi vse te spremembe se dogajajo vzporedne spremembe tudi na hormonskem in biokemičnem področju. Raziskave kažejo, da za depresijo v nosečnosti trpi 10 do15 odstotkov nosečnic.


Dejavniki tveganja za depresijo v nosečnosti so lahko tudi neželena nosečnost, nizka starost nosečnice, pomanjkanje podpore v družinskem krogu, socialna izoliranost nosečnice, depresija v družini, partnerska nesoglasja, večje število otrok doma.


Kakšne znake ima nosečnica, če je depresivna?

Znaki, ki lahko nakazujejo depresijo in na katere naj bo nosečnica pozorna so: povečana utrujenost, motnje spanja, motnje hranjenja (prenajedanje ali neješčost), izguba interesa za dejavnosti, ki so jo prej zanimale in jih je počela z veseljem, pojavljanje občutka osamljenosti in zapuščenosti ter jokavost. Pogosto se pojavljajo tudi občutki krivde in nesposobnosti. Pozorne naj bodo tudi na pojav nenadnih strahov, občutek nemira in kompulzivna vedenja (npr. stalno umivanje rok).


Pri nosečnici z depresijo obstaja večja verjetnost, da ne bo ustrezno skrbela zase, pojavijo se lahko tudi samomorilne misli, zloraba droge, alkohola. Poveča se tveganje za prezgodnji porod in slabši razvoj otroka. Tveganje za nastanek poporodne depresije je pri nosečnicah z depresijo trikrat večje.


Priprava na materinstvo


Nosečnost, porod in materinstvo je lahko zelo stresno. Kaj naj stori ženska, ki se v teh obdobjih počuti žalostno, jo je strah prihodnosti, morda meni, da ne bo znala in zmogla vzgajati, biti mati in žena?

Ženske, ki se prvič soočajo z vlogo matere so pogosto negotove vase, sprašujejo se ali se bodo v novi vlogi znašle, bodo dovolj dobre matere. Zelo pomembno je, da o svoji stiski spregovori, da se je ne sramuje, da je ne skriva pred bližnjimi. Pokazati svojo ranljivost in poiskati ustrezno pomoč je znak zrelosti in odgovornosti, tako do sebe, kot do novorojenčka.


Ko stiska še ni prehuda naj, nosečnica ali mlada mamica, poišče podporo v obliki svetovanja prek telefona, spletnih forumov, skupine za samopomoč.


Kadar gre za večjo stisko, priporočam obisk psihoterapevta. Skupaj bosta skozi pogovor ustvarila varen prostor kjer bodo vsi neželeni občutki, stiske in strahovi dobili drugačen okvir. V terapevtskem procesu se dogaja prepoznavanje lastnih vzorcev mišljenja, čustvovanja in vedenja. Pogosto se pokaže, da naše stiske segajo daleč nazaj v naše otroštvo. Psihoterapija nas postopoma razbremeni bremena preteklosti, pomaga nam sprejeti sedanjost in nas okrepi za soočanje z novimi življenjskimi izzivi, ki nas čakajo v prihodnosti.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
9
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
7
Kaj je molarna nosečnost?
Je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice, pojasnjuje ginekologinja. Preverite, kako ugotovijo to anomalijo, k...
4
Surova resnica o carskem rezu
Predstavljajte si, da vas pošljejo na kakšen navaden poseg, po odhodu iz pa vas čakajo z majhnim dojenčkom in vam povedo...
4



Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...
Stres v nosečnosti lahko škoduje otroku
Rezultati najnovejših raziskav so pokazali, da lahko čustvena in psihična napetost v času nosečnosti slabo vpliva na ner...