|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Masaža dojenčka je umetnost poslušanja in sporazumevanja skozi dotik

Helena Primic, 5.10.2018
Masaža dojenčka je aktivnost, ki jo počnemo Z dojenčkom in ne NA dojenčku. Razlika je ogromna. Več o pravilni masaži dojenčka preverite v članku.

image
Masaža dojenčka naj se izvaja pod dojenčkovimi pogoji.
/11


"To pa ja ne more biti tako težko", velikokrat slišimo kakšne mamice, ki menijo, da vsaka mama zna zmasirati svojega dojenčka.

Zakaj to ne drži in kako se lahko mamice in očetje naučijo pravilne masaže dojenčka, smo vprašali mednarodno certificirano inštruktorico masaže dojenčka (IAIM CIMI), licencirano Bownovo terapevkto, maserko NPK, voditeljico priprav na porod po metodi HypnoBirthing® (HBCE) in obporodno spremljevalko (dulo) Ireno Jamšek Halas.

 

Z dojenčkom, ne NA dojenčku!

"Masaža dojenčka ni le gladenje otroka z oljem po različnih delih telesa oziroma nek spa za dojenčke. Masaža dojenčka v svojem bistvu namreč pomeni posebne ljubeče trenutke, ko se mamica ali očka s polno pozornostjo posvetita dojenčku ter mu prisluhneta skozi dotik in drugo neverbalno komunikacijo. Masaža dojenčka je tako eden od prvih korakov proti sočutni vzgoji ter graditvi globokega ljubečega odnosa med staršem in otrokom, ki bo otroku služil kot model ljubečega odnosa tudi, ko bo odrasel," je prepričana Jamšek Halasova, ki dodaja:

"Ob takšnem razumevanju masaže dojenčka je zato z vidika pravilnosti izvajanja masaže dojenčka potrebno poudariti, da je masaža dojenčka aktivnost, ki jo počnemo Z dojenčkom in ne NA dojenčku. Razlika je ogromna. Kadar masažo dojenčka izvajamo na dojenčku, potem otroka pač gladimo, ko se za to odločimo. Kadar pa masažo izvajamo z dojenčkom, se ga dotikamo z njegovim dovoljenjem, za katerega z vsem spoštovanjem prej tudi zaprosimo. Kako dojenčka vprašamo za dovoljenje in kako "preberemo" njegov odgovor, se učimo na tečaju," je pojasnila sogovornica, ki vodi tečaje in delavnice masaže dojenčka MIR-NA.

 

Pod dojenčkovimi pogoji

Kot nam je zaupala Jamšek Halasova, naj masaža dojenčka vedno poteka pod dojenčkovimi pogoji. "Če na primer dojenček masažo odkloni, moramo starši masažo ustaviti ali celo zaključiti. Tako si namreč otrok gradi občutek svoje vrednosti, samospoštovanja ter zaupanja vase in v starša. Dojenček, ki je slišan in uslišan, razvija občutek varnosti ter zaupanja vase in v svet. Kdaj in kako nam dojenček sporoči, da ne želi masaže, je tudi eden od 'predmetov' na mojih tečajih," je pojasnila sogovornica, ki opaža, da se nekatere mame masaže dojenčka celo malo bojijo oziroma se je lotevajo s strahom, da ne bi ravnale prav.

Tečaj masaže dojenčka po programu IAIM je tako odlična priložnost, da starši dobijo spodbudo in podporo pri tem, da postanejo strokovnjaki za masažo svojega sončka. "Pri tem so njihovi največji učitelji v resnici prav dojenčki sami, inštruktorji pa skozi postopen proces, ki traja pet srečanj, z znanjem in izkušnjami staršem pomagamo, da vse bolje razumejo in zaupajo v to, kar jim govorijo ti mali učitelji. Masaža dojenčka je namreč tudi umetnost poslušanja."

 

Ko dojenček ne mara masaže ...

Ko na tak način pogledamo na masažo dojenčka, razumemo, da ni dojenčka, ki ne bi maral masaže, tako kot ni dojenčka, ki ne bi maral dotika. "Dotik je namreč dojenčkova hrana, brez katere ne more preživeti. Je pa res, da se lahko dojenček na različne vrste dotika različno odziva. In tukaj moramo poiskati odgovor, zakaj je včasih videti kot da dojenček ne mara masaže. Nekateri dojenčki so namreč iz različnih razlogov lahko bolj občutljivi na dotik, zlasti, če gre za rahel dotik. Pri takem dotiku lahko pride do prevelike stimulacije živčnega sistema in otroček se lahko odzove razdraženo," je pojasnila sogovornica in dodala, da je takšna preobčutljivost na dotik bolj verjetna predvsem pri nedonošenčkih in dojenčkih s posebnimi potrebami.

"V primeru prevelike stimulacije imamo namesto masažnih prijemov na voljo še druge prijeme, ki se jih učimo na tečaju in s katerimi ponudimo otroku nujno potreben hranilni dotik. Na tak način se potem otrok (pa tudi starš) postopoma privadi dotika in sčasoma lahko steče tudi masaža. Ti prijemi so primerni tudi sicer med masažo, kadar dojenček da za tak prijem ustrezen znak," starše tolaži Jamšek Halasova in dodaja:

"Dojenček pa lahko masažo odklanja tudi zato, ker mu ni ponujena pod njegovimi pogoji. Kdaj masirati dojenčka, da bo masažo sprejel, kako ugotoviti, da je dojenček pripravljen na masažo in da nam kaže zanimanje za masažo, kako prisluhniti dojenčku in kaj storiti, ko dojenček joka zaradi čustvenih razlogov ... vse to so vsebine, ki se jih učimo na tečaju. Sama menim, da se s pravilnim pristopom vsak starš lahko nauči biti najboljši maser ali bolje rečeno strokovnjak za dotik svojega dojenčka in da lahko vsak dojenček sprejme masažo, ki je ponujena na njemu sprejemljiv način. Skrivnost 'prave' masaže je v dotiku, ki je hranljiv, ljubeč in spoštljiv."

 

Trenutek 'ena na ena'

Da bosta tako dojenček kot mama uživala v masaži in se lahko globlje povezala, pa je pomembno tudi to, kako se med masažo počuti mama. "Mamino razpoloženje je za dojenčka izredno pomembno že na splošno, saj je od počutja mame odvisno tudi počutje in razpoloženje dojenčka. Dojenčkovo avtonomno živčevje namreč po rojstvu še zori, zato dojenček še ne zmore sam vzdrževati oziroma vzpostaviti ravnovesja med sistemoma za vzburjenje in pomirjanje, kadar se to ravnovesje poruši. Pri tem mu morajo s primerno tolažbo in izkazovanjem ljubezni pomagati predvsem njegovi starši, ki pa to lahko storijo le, če so tudi sami pomirjeni in v ravnovesju. Oksitocin, ki ga “seva” umirjena in sproščena mama, pomaga dojenčku, da se pomiri oziroma lažje vzdržuje svoje avtonomno živčevje v ravnovesju. Zato na tečaju kar nekaj pozornosti posvetimo tudi sproščanju starša," je razložila Jamšek Halasova.

Kot opozarja sogovornica, pa je zelo pomembno tudi to, da se mama masaže ne loti le takrat, ko je sproščena in mirna, temveč ko si lahko hkrati tudi zavestno vzame čas, ko bo dojenčku posvetila vso svojo nemoteno pozornost. Med masažo dojenčka zato izklopite tako televizijo kot radio, računalnik in mobilni telefon. "Masaža dojenčka mora biti trenutek 'ena na ena', brez hitenja k naslednji obveznosti. Če si mama tega ne more privoščiti, je bolje, da se masaže dojenčka loti ob drugi priliki," svetuje Jamšek Halasova.

 

Lahko dojenčka masira tudi očka?

"Seveda je zaželeno, da se masaže dojenčka naučijo tudi očetje. Še toliko bolj, ker povezovanje in navezovanje med dojenčkom in očkom poteka nekoliko drugače kot med dojenčkom in mamico. Ker oče ne gre čez enake fiziološke procese kot mama (nosečnost, porod in dojenje), mora oče to nekako nadoknaditi. In masaža dojenčka je odličen način, kako se njuno povezovanje in navezovanje spodbuja ter poglablja. Zato sama mamice, ki pridejo na tečaj, spodbujam, da doma v to veščino uvedejo tudi očka. Masaža dojenčka tako lahko postane obred, ki ga imata očka in dojenček, na primer zvečer po kopanju, ko so večinoma tudi očetje doma in na voljo," očetom svetuje Jamšek Halasova.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...