cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Nevidni svet - fotografska razstava, ki jo je treba doživeti

Vse do sredine julija lahko v Ljubljani, v Knjižnici za slepe in slabovidne Minke Skaberne, doživite mednarodno Inkluzivno fotografsko razstavo Nevidni svet.

Nevidni svet - fotografska razstava

Razstava na nov, dostopnejši in bolj poglobljen način približuje fotografijo tudi slepim in slabovidnim. Pri Canon Adria so v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije z reliefnimi natisi, zvočnimi opisi in brajico oživili osupljive fotografije priznanih svetovnih fotografov. S simulacijami različnih okvar vida pa lahko tudi dobro videči bolje razumejo izkušnjo slabovidnih in drugače doživijo fotografijo.


Ko nedostopno postane dostopno

V Sloveniji ima hudo okvaro vida od osem do deset tisoč ljudi, resnejše okvare celo do 40 tisoč ljudi. V svetovnem merilu ima neko obliko okvare vida vsaj 2,2 milijarde ljudi , za katere je bila doslej fotografija večinoma nedostopna izkušnja. Namen inkluzivne razstave »Nevidni svet«, je omogočiti doživljanje fotografije tudi slepim in slabovidnim, dobro videčim pa obogatiti izkušnjo in približati svet slepih in slabovidnih.

 

slabovidni

Razstava Nevidni svet omogocˇa dozˇivetje fotografske umetnosti tudi slepim in slabovidnim (Foto: Matic Borkovič)

 

Z inkluzivnim oblikovanjem je izkušnja boljša za vsakogar, saj razširi spekter čutil, s katerimi lahko občutimo razstavo. Družba Canon z reliefnimi natisi, otipljivim tiskom in napisi v Braillovi pisavi že vrsto let približuje umetnost slepim in slabovidnim v galerijah in muzejih po svetu.

 

Osupljive fotografije priznanih svetovnih fotografov

Razstava »Nevidni svet«, ki je pred prihodom v Ljubljano gostovala v Londonu, predstavlja dela svetovno priznanih fotografov in Canonovih ambasadorjev z vsega sveta, vključno s slovenskim športnim fotografom Samom Vidicem. Med avtorji fotografij so tudi večkrat nagrajeni južnoafriški fotoreporter Brent Stirton, priznan brazilski fotoreporter Sebastião Salgado, nigerijska fotoreporterka Yagazie Emezi in Pulitzerjev nagrajenec, fotoreporter Muhammed Muheisen.

 

»Tudi za cilje, ki se morda zdijo nedosegljivi, si moramo prizadevati.«

Canonov ambasador Samo Vidic je na razstavljeni fotografiji ovekovečil podobo parašportnika Darka Đurića, ki se poganja skozi vodo. Ta mogočna podoba nas spodbuja k razmisleku o tem, kaj vse zmoremo, ne glede na osebne okoliščine. »V svoji karieri sem posnel nešteto fotografij, vendar je ta ena izmed redkih, na katere sem resnično ponosen. Ne samo zaradi kompozicije ali ravnovesja med temo in svetlobo, temveč tudi zato, ker nam da misliti. Uči nas, da moramo razmišljati onkraj svojih »omejitev« in si prizadevati za tiste cilje, ki se morda zdijo nedosegljivi, kot to počne Darko,« je ob otvoritvi razstave povzel Samo Vidic.

 

samo vidic

Fotograf Samo Vidic in parasˇportnik Darko Đuric´ pred razstavljeno ikonicˇno fotografijo (foto: Matic Borkovič)

 

Spremljevalna serija videoposnetkov predstavlja slabovidne posameznike, vključno z Menno Fitzpatrick, najbolj odlikovano britansko zimsko paraolimpijko, ki je v sodelovanju s Canonom povedala svojo zgodbo in izrazila občutke, ki so jo preplavili, ko je v družbi Sama Vidica prvič izkusila fotografijo na takšen način.

 

Nevidni svet, približan vsem

Razstava je pripravljena v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), ki skrbi za izvajanje prirejenih programov za več kot štiri tisoč svojih članov. Del ZDSSS je tudi Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne, v kateri je mogoče razstavo doživeti med 10. junijem in 13. julijem 2024. Knjižnica s prilagajanjem knjižnega gradiva slepim in slabovidnim že več kot stoletje zagotavlja dostop do strokovne literature in leposlovja.

 

slepi

S simulacijami razlicˇnih okvar vida lahko dobro videcˇi bolje razumejo svet slabovidnosti (foto: Matic Borkovic)

 

O razstavi je Luka Pavlin, organizator kulturno-prosvetne in knjižnične dejavnosti pri ZDSSS, povedal: »Obiskovalci lahko spoznajo, kako je danes svet fotografske umetnosti mogoče približati vsem, ki zaradi različnih ovir vsebine razstavljenih fotografij ne morejo spoznati na običajen način. Vesel sem, da razstavo gosti prav naša knjižnica, saj bo zaradi same lokacije ta slepim in slabovidnim še bolj dostopna.« 

 

»Fotografija je neverjetno močan medij.«

»Vsak izmed nas dojema svet na svoj edinstven način. Žal nimajo vsi možnosti, da bi lahko fotografije videli in bili deležni njihove moči pripovedovanja in navdihovanja pozitivnih sprememb. Že sam način, kako s podobami pripovedujemo zgodbe, ima lahko večji vpliv, kot si mislimo, zato želimo z multisenzorično predstavitvijo podob in njihovih zgodb to izkušnjo omogočiti vsem, tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim. Upamo, da bodo lahko s pomočjo Canonove napredne tehnologije reliefnih natisov, brajice in zvočnih opisov, vsi obiskovalci doživeli zgodbe fotografij na bolj poglobljen način,« je ob otvoritvi razstave »Nevidni svet« povedala Petra Prelog iz družbe Canon Adria.

 

nosorog

Razstavljena fotografija Brenta Stirtona, Canonovega ambasadorja: Legendarna podoba zadnjega severnega nosoroga »Sudana«, ki ga cˇuvaji varujejo pred divjim lovom.

 

Canon s svojo programsko opremo PRISMAelevate XL in serijo tiskalnikov Arizona omogoča dostopnost umetnosti slepim in slabovidnim osebam ter podpira umetnostne galerije in muzeje po vsem svetu.

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem