cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Spomladanska utrujenost

clock-img

19.3.2024

Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.

Spomladanska utrujenost

Kaj je spomladanska utrujenost?

Spomladanska utrujenost je psihofizično stanje našega organizma, ki se pojavi na spremembah letnih časov, predvsem iz zime v pomlad. Spomladansko utrujenost čutimo kot izčrpanost, brezvoljnost in zaspanost. Zmanjšata se psihična in fizična sposobnost, ošibi pa se tudi odpornost organizma na razne bakterije in viruse.

Spomladansko utrujenost sprožijo klimatske spremembe, kot so daljši dan, večja temperaturna nihanja, otoplitev ozračja, več sončne svetlobe in nenazadnje nova dinamika življenja. Pomlad nas sili v gibanje, pa če se tega zavedamo ali ne. Naš organizem se na povečano fizično aktivnost odzove s povečanim pretokom krvi, hitrejšo presnovo organizma, večjo potrebo po vitaminih itd. Vse to zahteva več energije, ta primanjkljaj pa občutimo v obliki spomladanske utrujenosti.

Najtežje je tistim, ki so v slabši fizični kondiciji, so v stresu, tistim, ki imajo oslabljen imunski sistem, in nosečnicam.


Kaj pomaga?
Morda nenavadno, vendar proti spomladanski utrujenost najbolj zaleže fizična aktivnost na svežem zraku, seveda v zmerni meri in postopoma. Tej naj sledi počitek na spomladanskem soncu, ob dobrem in uravnoteženem obroku, ki naj vsebuje čim manj težko prebavljivih živil in čim več vitaminov. In še preden se boste zavedli, boste spet kos vsem izzivom, ki jih prinaša pomlad.

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem