cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Vaginalne okužbe je treba zdraviti, sicer lahko povzročijo neplodnost ali spontane splave

Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in nosečnost, kot sta povečana možnost za prezgodnji porod ali spontani splav.

Vaginalne okužbe je treba zdraviti

Z vaginalnimi okužbami se vsako leto srečuje več kot milijarda žensk po svetu, najpogosteje se težave pojavljajo v rodni dobi. Težave ne le zmanjšujejo kvaliteto življenja, temveč imajo lahko negativne posledice na plodnost in nosečnost, kot sta povečana možnost za prezgodnji porod ali spontani splav.

Pri okužbah nožnice pride do porušenega ravnovesja med slabimi in dobrimi bakterijami. Zdravo vaginalno floro namreč uravnavajo mlečnokislinske bakterije (laktobacili), ki so prevladujoče bakterije na vaginalni sluznici, in sicer tako, da proizvajajo mlečno kislino, ki vzdržuje kisel pH ter na tak način preprečujejo razraščanje slabih bakterij.

Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice, saj naj bi po raziskavah najmanj tri četrtine žensk imelo enkrat v življenju glivično vnetje nožnice in zunanjega spolovila, medtem ko pri tretjini žensk vaginalno vnetje povzročajo bakterije (bakterijska vaginoza).

 

Vzroki glivičnih in bakterijskih vnetij nožnice

Več dejavnikov lahko spremeni kisel pH nožnice, kar posledično vpliva na porušenje ravnovesja vaginalne flore.

Na povišan pH vplivajo:

- zmanjšana imunost in stres,

- pretirana higiena intimnih predelov z mili z neustreznim pH, odišavljena kozmetična sredstva, vložki in robčki za intimno uporabo,

- oprijeta oblačila, ki povzročijo povečano potenje,

- neustrezna izbira spodnjega perila,

- zdravljenje z antibiotiki,

- hormonske spremembe med nosečnostjo in

- uporaba kontracepcije.

 

Ti dejavniki večinoma vplivajo na tveganje za glivično okužbo. Glivična okužba ni spolno prenosljiva bolezen, medtem ko bakterijska vaginoza je, zato so dejavniki, ki povečujejo tveganje za bakterijska vnetja drugačni:

- nezaščiten spolni odnos,

- pogoste spremembe spolnih partnerjev,

- uporaba določenih intimnih higienskih izdelkov in

- izpostavljenost kemikalijam.

 

Glivična okužba

Vnetja najpogosteje povzročajo glivice. Najpogostejša povzročiteljica glivičnih vnetij nožnice je kvasovka Candida albicans, ki je sicer prisotna v telesu in dokler se ne razraste, ne povzroča težav.

Za glivično vnetje je značilno intenzivno srbenje, bel sirast izcedek, pekoč občutek ob uriniranju in med spolnim odnosom.

 

Bakterijska vaginoza

Bakterijske okužbe nožnice so lahko posledica različnih bakterij, med katerimi je najpogostejši povzročitelj Gardnerella vaginalis, ki povzroča bakterijsko vaginozo.

Zanjo je značilen neprijeten bel izcedek iz nožnice, z značilnim vonjem po ribah, pri trihomonozi pa je rumenozelene barve in neprijetnega vonja.

Ženske, pri katerih se bakterijska vaginoza pojavlja pogosteje, imajo šestkrat večjo možnost za spontani splav, dvakrat večje pa so tudi možnosti za predčasen porod. Najnovejše študije znanstvenikov z danske univerze so pokazale, da lahko neravnovesje bakterij v nožnici zmanjšuje možnosti za zanositev - tako po naravni poti kot tudi z umetno oploditvijo. Ženskam, ki si želijo otroka, zato svetujejo, da preverijo stanje bakterij v svoji nožnici.

Okužba nožnice v nosečnosti pogosto privede do poroda pred rokom oziroma do rojstva otroka z nižjo porodno težo. Bakterijska vaginoza lahko spodbudi tudi nastanek nevarnejše bolezni - vnetje male medenice ali male žličke (PID - Pelvic Inflammatory Disease).

Gre za vnetje maternice in jajcevodov, ki lahko povzroči neplodnost in poškodbe jajcevodov. Zaradi poškodovanih jajcevodov se poveča verjetnost za zunajmaternično nosečnost, ki je življenjsko nevarna, saj se plod razvija in raste zunaj maternice, običajno v jajcevodih, ki lahko počijo.

 

Kako si pomagamo?

Z nekaterimi ukrepi si lahko pomagamo sami:

- Skrbite za intimno higieno, vendar se izogibajte uporabi parfumiranih mil in gelov, ki lahko dražijo nožnico.

- Nosite bombažno spodnje perilo, ki omogoča koži, da diha.

- Izogibajte se tesnemu spodnjemu perilu in oblačilom, ki zadržujejo vlago.

- Omejite uporabo antibiotikov in kontracepcijskih sredstev, kadar je to mogoče.

- Omejite število spolnih partnerjev.

Ob znakih vnetja je priporočljivo, da se vsakič posvetujete z zdravnikom.

 

Zdravljenje

Glivična vnetja se navadno zdravi s protiglivičnimi zdravili v obliki krem, tablet ali vaginalnih svečk, pri bakterijskih vnetjih pa vam bo zdravnik predpisal tudi anitibiotike.

news-img

Kako poskrbeti za otrokovo počutje med poletno vročino?

Pravilno in pravočasno se moramo pripraviti na poletje ter poskrbeti za zunanjo zaščito strešnih oken v mansardi. Z njo ne bomo imeli le nižjih računov za elektriko, ampak bomo svojim malčkom zagotovili tudi miren in kakovostnejši popoldanski spanec.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem