cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejši bo

Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše raziskave navdušeni.

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejši bo

Otrok vam bo nekoč za vaše pretiravanje v poljubčkih in objemih hvaležen, saj najnovejša raziskava razkriva, da objemi in dotiki dojenčka v obdobju njegovega razvoja stimulirajo možgane in pospešujejo njihovo rast.


Dotik pozitivno vpliva na možgane

Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki v Ohiu, je vključevala 125 otrok, nedonošenčkov in polno donošenih dojenčkov, pri katerih so opazovali njihov odziv na fizični dotik.

Raziskovalci so se osredotočili na vpliv dotika na dojenčkove možgane, percepcijo ter zaznavanje in razvijanje socialnih veščin. Ugotovili so, da je odziv na objemanje pri nedonošenčkih manjši kot pri polno donošenih novorojenčkih, kljub temu pa se je pokazalo, da so možgani bolj odzivni, če dojenček prejema več pozornosti s strani staršev in bolnišničnega osebja.

 

PREBERITE TUDI: Ljubezen spodbuja razvoj dojenčkovih možganov


Kot pojasnjuje strokovnjakinja dr. Nathalie Maitre, rezultati kažejo na to, da ima tako preprosto početje, kot je dotikanje, zibanje in objemanje velikanski učinek na razvoj otrokovih možganov. Dotik je za novorojenčke izkušnja, ki povzroči povečano aktivnost v možganih, kar vpliva na hitrejši razvoj le teh. 

 »Pomembno je, da nedonošenčki prejmejo pozitivno pozornost v obliki dotika koža na kožo s strani staršev, saj to pomaga pri razvoju njihovih možganov prav toliko, kot če bi bili še nekaj časa v zavetju maternice in bi se rodili na rok,« je dr. Maitre povedala za spletni portal Science Daily. Nasprotno od tega pa slabše izkušnje v tem obdobju negativno vplivajo  na otrokov razvoj.


Znanstveno je dokazano, da je pozornost, ki jo namenimo dojenčku, ključna za razvoj njegovih možganov. Znanstveniki celo trdijo, da bo zaradi dotikanja otrok lahko pametnejši. Zato čim več objemajte in crkljajte svoje drobižke in, seveda, ne pozabite tega povedati tudi ostalim staršem. Delite novičko in vsem povejte, kako pomembna je starševska ljubezen.


VIR: en.newsner.com

 

news-img

Novi obraz zaščite pred soncem

Zaščitite svojo kožo z inovativnim Avene Ultra fluidom, ki ščiti pred UVA- in UVB-žarki ter visokoenergijsko vidno modro svetlobo.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem