Kot je nekoč rekla Svetlana Makarović ( in strinjam se z njenim pogledom na to ) - biti slovenec ( slovenka, bosanec/bosanka, madžar/madžarica, marsovec/marsovka ..... u name it ), to ni nekaj, na kar bi moral biti ponosen ali pa se tega sramovati, to preprosto SI. Nobenega vpliva nimaš na to, kje in kot kaj se boš rodil, torej si ne moreš lastiti zaslug za to in biti zaradi tega ponosen.
Podurhat kam drugam, kaj pa vem ..... sem imel priliko, takoj po služenju vojske, pa se iz različnih razlogov nisem odločil za to. Dva moja znanca takrat sta se, za Švico ( "obljubljena dežela", haha ), eden se je čez leta vrnil še bolj reven in zapufan, kot je bil prej ( pa tudi povsem zapit ), eden si je pa solidno pošlihtal in kolikor vem, še danes živi tam, ne ravno v vili s tremi bazeni, a dokaj soliden standard. Tako da to je spet tak-tak, ne. Je pa res, da so pri meni te odločitve padale v času, ko so pri nas še bile redne službe, plačani prispevki, poceni letovanja, poceni ozimnice, odlična zdravstvena oskrba, solidne penzije ....... skratka precej bolj človeku prijazno okolje, kot je dandanes.