writing-img

Farmacevtka - nujno antibiotik

clock-img

21.02.2013, 16:24

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346

A je torej kakšna farmacevtka tukaj?

Ena flaška antibiotika, ki sem jo hranila v hladilniku, se je stisnila zadaj na steno in je vsebina zmrznila. user posted image

A je tak antibiotik še uporaben? Sem klicala v našo lekarno in ne vedo povedati, kaj se je kemijsko zgodilo, če ima še učinek?

clock-img

21.02.2013, 16:34

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

Jest sicer nisem po izobrazbi farmacevtka, ampak delam v farmaciji.

Rekla bi, da ni ok. Po mojem mnenju raztopina ni stabilna pri tako nizki temperaturi (pod lediščem). Zadeva je (lahko - kot rečeno, v farmakologiji nisem domača) verjetno razpadla na razkrojne produkte, zato koncentracija samega antibiotika ni več dovolj visoka (glede na to, kakšna naj bi bila). Tudi sama suspenzija se verjetno drugače obnaša (se slabše/sploh ne meša, ne moreš dobiti enakomerne koncentracije, ....).

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

21.02.2013, 16:50

clock-img

Dashenka

pencil-img

1482

ni panike, pocasi segrej, da se stali in dobro prmesaj. antibiotiki pri nizkih temp ne razpadajo.

clock-img

21.02.2013, 20:41

clock-img

taška30

pencil-img

2758

Jaz bi tudi rekla tako kot Dašenka.
Načeloma je pa tako, da če bi zmrzovanje škodilo zdravilu, bi to opozorilo moralo biti navedeno na embalaži in v navodilih. V sklopu stabilnostne študije naj bi se preverjal tudi vpliv zmrzovanja, npr. med transportom zdravil. Učinkovine v večini razpadajo pri povišani vlagi in temp. , ne pri nizkih temp.
Čisto natančno za vsak izdelek ne moremo reči (je pač potrebna študija zadaj), ampak načeloma se pri oralnih suspenzijah ne zgodi nič pretresljivega, ko se segrejejo nazaj na sobno T, bolj je kritično pri raznih raztopinah za injiciranje, da se kaj izkristalizira na nizki T, tega pa itak doma ne uporabljamo.

clock-img

22.02.2013, 22:29

clock-img

tof1

pencil-img

3

Zakaj pa v lekrnah potem nadzirajo delovanje hladilnikov (termometer)? Jaz ga nebi uporabila?

clock-img

22.02.2013, 23:34

clock-img

mala zirafa

pencil-img

2483

Da ne bi blo slučajno pretoplo, morda.

clock-img

23.02.2013, 00:17

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

poklič že v lekarno, lepo prosim user posted image

clock-img

23.02.2013, 22:27

clock-img

LEJLA

pencil-img

402

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Sem klicala v našo lekarno in ne vedo povedati, kaj se je kemijsko zgodilo, če ima še učinek?

V biokemijskih laboratorijih smo imeli vse antibiotike shranjene na -20C. (za delo z bakterijami)

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem