IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Sodelavec mi je svetoval avstrijske banke. Zaradi recesije so pogoji povsod zaostreni in obresti povsod višje, ampak avstrijske banke naj bi bile še vedno omembe vredno ugodnješe od naših.
Je bil ugodnejši pred letom, dvema, še bolj pa pred 10-imi leti ko so bile na višku Volksbank Kaernten Sud, Bank Podjuna in Raiffeisen bank Austria. Avstrijske banke imamo zdaj tudi pri nas, njihove ponudbe pa niso nič ugodnejše od naših bank. Pravzaprav sva midva dobila najugodnejši hipotekarni kredit prav pri NLB, od avstrijskih bank pa je bila najugodnejša Volksbank-Ljudska banka.
Načeloma pa je treba iti od banke do banke in se dobesedno pogajat za obresti. S ponudbami, ki jih imaš v roki greš v naslednjo banko in zbarantaš še nižje obresti...Tako sva midva končala pri ponudbi Volksbank-Ljudske banke z najugodnejšimi pogoji, NLB pa nama je, ko je videla da če ne bodo ugodnejši, da bova šla k "avstrijcem", ponudila še ugodnejšo varianto.
Kako je pa z najemom kredita v tuji državi sedaj, pa res ne vem - ali je ugodnejše ali ne. Glede na službo, ki jo opravljam pa je razvidno, da Slovenci največ jemljemo kredite pri "naših" avstrijskih bankah (Bank Austria, Unicreditbank, Volksbank, Hypo, Raiffeisenbank - krekova banka...) takoj nato pa NLB. Nekaj malega pa je hipotakarcev pri tujih bankah iz Švice.
Je pa res, da se vsak kredit preplača, večji kot je in večja kot je vračilna doba - več se ga preplača. Tudi jz sem se za glavo držala ko sem izračunala, da bom v 20-ih letih odplačala še enkrat več...Ampak kaj pa naj? Ali naj zato 20 let živim v podnajemniškem stanovanju, katerega mesečna najemnina je primerljiva z mesečnim obrokom kredita? Zraven pa naj bom sposobna še šparat? Ali pa naj zato še 20 let živim skupaj s starši in zraven šparam - ja, to bi šlo, če bi začela šparat pri svojih 5-ih letih...
< Sporočilo je popravil TomTaylor -- 11.2.2009 20:13:28 >