cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Kdaj ctg?

clock-img

19.08.2010, 08:55

clock-img

Anonimen

Zanima me če veste kdaj začnejo snemati ctg?
Saj sem že bila enkrat noseča pa sem čist pozabila user posted image
Vem samo da ni bilo samo zadnji mesec ampak že mal prej...
Sm po netu pogledala pa nikjer ne najdem..
Torej? Kdaj?

clock-img

19.08.2010, 08:57

clock-img

Anonimen

Jaz sem ga imela v 32 tednu. Je odvisno,če imaš kakšne težave ali ne in tudi od G 

clock-img

19.08.2010, 08:59

clock-img

ribica.

pencil-img

2165

Jaz sem imela prvega tam nekje v 37 tednu. POtem pa na porodni termin, če en rodiš prej.

clock-img

19.08.2010, 09:34

clock-img

lananai

pencil-img

3613

Odvisno od G. Jst sem jih imela že kar zgodaj, okrog 30. tedna po mojem - pred vsakim pregledom.

clock-img

19.08.2010, 09:56

clock-img

Isabellabina

pencil-img

1624

Od 35 tedna dalje vsak teden

clock-img

19.08.2010, 10:22

clock-img

mayci

pencil-img

2322

Od 37. tedna dalje. user posted image

Lepo je biti mamica.. :))

clock-img

19.08.2010, 10:34

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

19.08.2010, 11:17

clock-img

Anonimen

zivepo zato ker tudi kontrolirajo kako se godi otroku v maternici. HB da je mene moja dala,ker s eje videlo da mali ne more dihati,ko imam jaz popadek in so me takoj popokali  v P

clock-img

19.08.2010, 11:22

clock-img

kakadoo

pencil-img

226

Ja men so že par tednov pred porodom zaznali "kao" neke popadke in
sm zarad tega dobila tablete buscopan. Baje da neb prehitr rodila.

clock-img

19.08.2010, 11:36

clock-img

zaspancek1

pencil-img

929

Ponavadi snemajo ctg tam nekje od 36. tedna dalje. S tem namrec kontrolirajo kako je z otrokom. Ce ctg ni reaktiven oz. je slabo (je otrok prevec miren, njegov srcni utrip je bolj ali manj enak ne glede na premike,..), lahko to pomeni, da ima otrok kaksne tezave (npr. slab pretok skozi popkovnico, luscenje posteljice, premalo plodovnice, posledicno zastoj rasti, fetomaternalna krvavitev,...)). Potem te pa posljejo se na druge preiskave (predvsem natancen UZ, odvzem krvi,...) in spet nadaljnih milijon snemanj ctg. Ce ugotvijo, da z otrokom kaj ne stima, je potreben urgentni CR (vaginalni porod je v tem primeru prehud napor za otroka), sicer pa pogostejse kontrole - kot pri meni. Je namrec tudi mozno, da ima otrok pac tak ctg, pa nihce ne ve zakaj. Lahko je samo cez dan oz. tisti del dneva bolj miren, lahko se umika tistim sondam (tak je navadno moj) in se potem cisto umiri,...skratka - se dobro, da mi je bilo to v prvi nosecnosti prihranjeno (razen v porodni, ko jim pa tudi ni bil vsec user posted image , ampak je bilo potem vse ok), ctg in jaz namrec nisva najboljsa kolega user posted image

Ampak, da ne bo katera panicna - pri veliki vecini je ctg cisto ok, ce pa je otrok slucajno takrat zaspan (se pravi bolj miren), pa ga zbudijo in je potem vse ok user posted image .

Kar se tice popadkov, pa jih ctg vcasih zazna, velikokrat pa ne, zato se na to niti ne zanasajo. Meni je npr. ze risal kar konkretne popadke (ce gledas tisto drugi stevilko, je bila tudi malo prek 100), pa sem v bistvu cutila samo rahlo otrdevanje trebuha.

clock-img

19.08.2010, 12:21

clock-img

Anonimen

CTG ni metoda za ugotavljanje popadkov, vsaj ne zmore ločevati med porodnimi in lažnimi popadki. To je mogoče le s preverjanjem stanja MV ob dalj časa trajajočih krčih. Uporaba snemanja CTG za izključevanje popadkov torej ni pravilna uporaba te metode.Tii maš cifro gor tudi 200 ( jaz sem jo imela) in me ni nič bolelo. Tako da kot piše zgoraj

clock-img

19.08.2010, 12:26

clock-img

kakadoo

pencil-img

226

Ja torej so meni kaj razlagali???
Na podlagi tistih krivulj oz. izrisa mi je G rekel da so to popadki.
Zdaj pa. Ali se moti on ali pa ti.

clock-img

19.08.2010, 12:54

clock-img

Anonimen

če tvoj G ne ve kaj  sploh je ctg potem ne morem pomagatiuser posted image
To je pa kopirano iz pušenjakovega forumauser posted image

clock-img

19.08.2010, 13:27

clock-img

zaspancek1

pencil-img

929

Na tej strani je poenostavljeno napisano kaj natancno je CTG in kaj meri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cardiotocography

Ctg zazna krcenje maternice - pa nima veze ce so to pravi - porodni ali pa lazni popadki. Ce ti grozi prezgodnji porod, so G pozorni na vsako krcenje maternice, zato pa potem dobis kaksen buscopan.

clock-img

19.08.2010, 13:51

clock-img

marantz

pencil-img

273

Dan po PDPuser posted image

Pa da ne bo katera pomislila, da sem rodila v prejšnjem stoletju user posted image , je blo kar v zadnjih dneh lanskega leta.user posted image

clock-img

19.08.2010, 14:11

clock-img

miapia

pencil-img

1748

1 mesec pred pdp, 1x na teden

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

clock-img

19.08.2010, 18:33

clock-img

Sonček in poletje

pencil-img

342

Jaz sem hodila na CTG po PDP, prej nič, ker je nosečnost potekala BP.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem