IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj
tudi v avtomobilu sem jo prevažala v košari, ki sem jo lepo pripela z varnostnimi pasovi....
mralex11, tudi mene so v trgovinah čisto zmedli s temle. Za košaro si že dobila nasvete - ne gre za nič drugega kot samo za to, da je dojenček prvih par mesecev poležen na ravno podlago. V lupini je zaradi njene oblike lahko le kratek čas (predvsem med vožnjo, ker lupina je v prvi vrsti avtosedež in nič drugega, je pa uporabna za kak hiter skok v trgovino ali kaj podobnega, da otroka ne prestavljaš) in ne cele dneve ali na vsakem sprehodu.
Nekateri košare nočejo, ker pravijo, da ima že voziček dovolj ravno dno. To je ok, če je voziček res raven, ko se raztegne - ne tako kot buzz, ki je ukrivljen tudi v do konca zravnanem položaju. Košara služi lahko tudi kot nadomestna posteljica, na primer: greš z vozičkom, na katerem je montirana košara (in dete v njej) na sprehod, prideš k tašči, spijeta eno kafe, vmes pa dete položiš v košari na kavč in spi dalje

ali pa če prideš s sprehoda, ti ni treba deteta prelagati iz vozička v naročje, odklikaš košaro z voza in neseč vse skupaj v stanovanje. Recimo.
Ni pa res (pa čeprav ti bodo skušali to prodati in čeprav nekateri tako prakticirajo (glej zgornji citat)), da je košara varna za prevoz v avtu ali da je temu namenjena. Kreš testi, posneti s to košaro, so res grozljivi; dojenčka preseka na pol. Dete se namreč sme voziti le v smeri ali v nasprotni smeri vožnje, kar omogoča lupina, nikakor pa ne pravokotno na to smer, kot je to s košaro. Pa čeprav so te trde košare narejene za v avto - nekatere imajo tudi podstavek, tako kot lupine, in čeprav se dete v tem zelo udobno vozi. Sicer, no, vsak se odloči po svoje, vendar pa je dobro vedeti, da je tveganje precejšnje oziroma precejkrat večje kot pri lupinici. Tudi na daljše poti, če niso ravno pogoste, je bolje uporabiti lupino, pa čeprav bo dete takrat v skrčenem položaju dlje, kot je sicer priporočljivo. Ampak če to ni vsak dan po dve, tri, štiri ure in če se med vožnjo ustavljaš, je čisto ok.
Tako nekako sem uspela do zdaj skombinirati vire informacij, kako pa bo zares v praksi, bomo videli aprila