Kako pa naj komu dokažem, da mi ni izdal računa, če me gre terjat?
Kako pa naj on terja brez računa? Tebi na roko ni treba plačevat, vsaj po zakonu ne.
Se pa strinjam - narava doočenih del (inštrukcije, fotografiranje porok ipd., kar je sezonsko omejeno) ne omogoča, da bi imelii vsaj s. p. --- tu bi morala država nekaj pametnega ponuditi, pa bi večina prispevala v dohodnino, po moje,m...
Neka priložnostna dela bi morala obstajati, ja. Ne da moraš bit ne vem kaj, da lahko legalno služiš in plačuješ davke. Saj v večini držav ni tako...
Glede raznoraznih majstrov pa naj že v štartu dajo vse na papir - predračun s količinami materiala, odvozom, kilometrino, predvideno ceno dela in kaj bo delal, od tega pa potem +/- 10% in imaš skoraj okvirno ceno, veliko od tega potem ne sme odstopat. In na podlagi tega ter računov za material tebi izda račun.
To je v teoriji super, v praksi pa je dobit predračun cela umetnost. Ne vem, kdaj bi začeli obnavljat, če bi čakali na vse predračune. Pri podjetjih ni problema, dobiš takoj - v trgovini ali podjetjih, kjer je neka kontrola kakovosti (plin, na primer, ker pač ne morejo na črno delat, ker potem ne bo soglasja). Pri ostalih pa... ubibože - ne praši, koliko sva jih prosila za predračun in koliko predračunov sva dobila... na slednje je odgovor 2, eno od tega je bil plin, eno pa tla.
mateyka, kaj točno so naredili Švedi, da so delo na črno ukinili?
obstaja popoldanski s.p., obstaja osebno dopolnilno delo
Najanaja, pop. sp. ne moreš imet, če si brezposeln, ker potem imaš čas imet celega (tak nekak, pop. se ti avtomatsko preimenuje v celega in si moraš plačevat prispevke vsak mesec - kaj pa če nimaš dela za prispevke vsak mesec?) Dopolnilno delo pa zajema samo nekatere panoge in recimo glih precej ročnega dela ni not.
Saj počasi urejajo študentsko delo - včasih si lahko študiral v nedogled, bival v domu v nedogled... to se zdaj hvalabogu spreminja. Še vedno je pa problem dela prek druge napotnice.