zdaj pa res ne vem več kako je glede tega glutena.
Zanima me, do kdaj ste se izogibali glutenu (do katerega meseca otrokove starosti). Na obisku pri pediatru, mi je dejala, da lahko sedaj punčki, ki jo dopolnala 6 mesecev ponudim 1x na teden tudi kaksno zivilo, ki vsebuje gluten, ker naj bi po najnovejših raziskavah 1x na teden bil celo priporočljiv!?!?!?!?
Zanimajo me vaša mnenja in predvsem do kdaj ste se izogibale glutenu?
mi smo začeli pri 7,5 mesecih - dala sem mu pa žemljo za grizljat
Pri 7 m. Je bila pa do 6. m dojena. Začneš pa lahko z ovsenimi kosmiči, ki vsebujejo manj glutena
Enkrat je slabo, drugič je dobro ...jao, samo begajo in strašijo.
Če ste alergiki, se izogibaj stvarem, ki so alergene, če niste se jaz ne bi obremenevala. Poskusi pa dajati otroku čimbolj bio, kupljeno eko ali pridelano doma, če imaš možnost, namesto pšenice izdelke iz pire (ker struktura je čisto drugačna, boljša), kruh pečen doma itd...
nam so na alergološki, ko smo bili na testiranju rekli, da naj z glutenom začnemo po 7. mesecu, nekje do 8. meseca naj bi se kar začelo, sicer da so še bolj občutljivi na gluten, če ne pridejo v stik....vsak ti drugače svetuje in včasih res ne veš kaj narediti...no, mi smo z glutenom začeli pri 8. mesecih.
Nam je pediatrinja pri 6.5 mesecih rekla,naj kar zacnemo z uvajanjem glutena.
Malemu (je star 5m) dam včasih kos kruha v rokico in ga lepo cuza, pa je iz pšenične moke, ki vsebuje gluten!!! Pa ni nič. Tudi glede kravjega mleka nisem komplicirala in sem ta večjemu delala čokolino s kravjim mlekom že takoj po 8m (flaško zvečer in zjutraj pa je 18m pil adaptirano mleko zaradi vitaminov itd, ki jih kravje mleko nima), jogurte sem obema začela dajat po 5m...
Res pa je, če je kdo doma alergičen na kako živilo, ali ima celiakijo, skratka, če je otrok potencialni kandidat za kako alergijo, pa je treba pazit. V takem primeru bi tudi jaz bila previdna.
Ja, tudi nam je P rekla, da gluten lahko med 6. in 7. mesecom.
IZVIRNO SPOROČILO: bina28
Malemu (je star 5m) dam včasih kos kruha v rokico in ga lepo cuza, pa je iz pšenične moke, ki vsebuje gluten!!! Pa ni nič.
Alergije in celiakija se lahko pokažejo pozneje, ko otrok odrašča, ne pa takoj, ko je še dojenček.
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78
Malemu (je star 5m) dam včasih kos kruha v rokico in ga lepo cuza, pa je iz pšenične moke, ki vsebuje gluten!!! Pa ni nič.
Alergije in celiakija se lahko pokažejo pozneje, ko otrok odrašča, ne pa takoj, ko je še dojenček.
Torej je popolnoma vseeno ali daš otroku živilo z glutenom pri 3m ali pri 10m, ker tako ne veš ali se bo morda pojavila celiakija ali kako?
Torej je popolnoma vseeno ali daš otroku živilo z glutenom pri 3m ali pri 10m, ker tako ne veš ali se bo morda pojavila celiakija ali kako?
če je človek občutljiv po naravi in ima prirojeno občutljivost na določene alergene (temu se strokovno reče atopičnost) se reakcija = alergija, lahko pojavi pri majhnem dojenčku, starejšem dojenčku, otroku, najstniku ali odraslemu, ali se izogibamo alergena ali pa ne.
Sama sem zelo hud alergik z zelo splošno diagnozo atopični dermatitis, ki pomeni skoraj nič. Moja hčera pa ni (zaenkrat) alergična na nič. Imamo pa 7,5 mes. Upoštevala sem priporočila za hrano, ampak kompliciram pa ne. Mislim da je decemberka prav rekla, da se včasih ni o ničemer takem govorilo ali strašilo.
Tako da nima smisla se toliko poglabljat, kdaj, kako, če. Da boste pa mirni, se pa povetujte s P.
Ne, ni popolnoma vseeno. Če priporočajo gluten med 6. in 7. mesecom, je verjetno temu tako, ker je takrat dojenčkov organizem gluten že pripravljen oz. sposoben "prenesti". Pri 5. mesecih verjetno tega še ni zmožen, saj bi ga v tem primeru priporočali že po 5. mesecu.
Saj v bistvu je z ostalo hrano isto - npr. jagode šele po 1. letu, ribe tudi ne takoj po 6. mesecu, mlečni izdelki (jogurt, skuta) tudi okoli 7. meseca - pač takrat, ko naj bi bilo dojenčkovo telo na ta živila "pripravljeno".
Saj v bistvu je z ostalo hrano isto - npr. jagode šele po 1. letu, ribe tudi ne takoj po 6. mesecu, mlečni izdelki (jogurt, skuta) tudi okoli 7. meseca - pač takrat, ko naj bi bilo dojenčkovo telo na ta živila "pripravljeno".
ŠPINAČA IN KROMPIR S SMETANO Številka artikla: 4060
Starost hranjenja otroka: od
4. meseca dalje Neto količina: 190g
Z malo natrija**
Brez dodanega sladkorja**
Brez umetnih barvil
Brez konzervansov
Mehča stolico
Brez sredstev za zgoščevanje (pred uporabo pretresi)
Brez glutena (po pravilniku)
**sladkor in natrij sta naravno vsebovana v sadju
Sestavine: zelenjava* 59% (špinača* 30%, krompir* 29%),
polnomastno mleko*, voda,
smetana* 3%.
* iz ekološke pridelave.
7. meseca dalje Neto količina:
160g • S kalcijem naravnega izvora (ki krepi kosti in zobe)
• Bogat z vitaminom C (ki krepi obrambne sposobnosti telesa)
• Brez modificiranega škroba*
• Brez dodanih barvil*
• Brez dodanih arom*
• Brez konzervansov*
• Brez glutena*
• Brez dodanega sladkorja (vsebuje samo sladkobo sadja)**
*po pravilniku
**sladkor je naravno vsebovan v sadju
Sestavine: Sadje* 36% (jabolka*, jagode* 11%, zgoščen grozdni sok*, maline* 2%), jogurt* 35%, voda, rižev škrob, rižev zdrob*, zgoščen korenčkov sok, regulator kislosti kalcijev karbonat, vitamin C.
* iz ekološke pridelave.
Ne vem no, nič čudno, da je človek zmeden. Eno priporočilo je tako, od drugega drugačno....
Hipp in Frutek zame pač nista priporočilo in jih tudi ne kupujem, oz. sem enkrat korenček+krompir od Hippa za na pot, pa ga ne bom nikoli več, ker mi je zanič. Jaz se držim, kolikor se da in kolikor se mi zdi glede na vse ostale informacije smiselno, trenutnih priporočil naše pediatrične stroke.
IZVIRNO SPOROČILO: miapia
Ne vem no, nič čudno, da je človek zmeden. Eno priporočilo je tako, od drugega drugačno....
Hipp in Frutek zame pač nista priporočilo in jih tudi ne kupujem, oz. sem enkrat korenček+krompir od Hippa za na pot, pa ga ne bom nikoli več, ker mi je zanič. Jaz se držim, kolikor se da in kolikor se mi zdi glede na vse ostale informacije smiselno, trenutnih priporočil naše pediatrične stroke.
Jaz jih kupim in ne vidim v njih nič slabega, več slabosti vidim v zelenjavi iz supermarketa. No kokr koli, res pa je, da je eno priporočilo pediatrične stroke in eno priporočilo enega trgovca. Vsaka zdrava kmečka pamet ti najbrž da vedet, komu bolj zaupati in sploh ne vem zakaj moraš biti zmedena tu

. Imaš pa ja tolk kašic, da res ni treba kupit pri 4 mesecih une s smetano ali z jagodami

.
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: miapia
Jaz jih kupim in ne vidim v njih nič slabega, več slabosti vidim v zelenjavi iz supermarketa. No kokr koli, res pa je, da je eno priporočilo pediatrične stroke in eno priporočilo enega trgovca. Vsaka zdrava kmečka pamet ti najbrž da vedet, komu bolj zaupati in sploh ne vem zakaj moraš biti zmedena tu

. Imaš pa ja tolk kašic, da res ni treba kupit pri 4 mesecih une s smetano ali z jagodami

.
Jaz nisem čisto nič zmedena. Sem začela z GH pri skoraj 6 mes, skorjo je dobila po 7 mes, pa še to ene dvakrat, piškot dobi zelo redko, sem zagovornica doma kuhane in pripravljene hrane, nisem ji še dala fruhtswerge in podobnih zadev, ne sadnega jogurta, ker raje pripravim sama iz svežega sadja. Vam pa povem, da vsak P govori drugače, verjemite pa tudi, da bo naslednjo generacijo spet vse drugače in bodo priporočila mogoče taka, da bodo sedanja ful slaba. Kaj pa veš.
Kupljeno kašico ji dam pa samo silom prilike, ko nas ni doma, pa še to sadno, ker so mi zelenjavnje in mesne itak ogabne.
Aja, nimam pa kmečke pameti, ampak zdravo. Zmedena sem pa zato, ker hormoni še niso na svojem mestu.