Ja, zaljubljenost kot so že napisale ( in – li), je evforično stanje nabito z adrenalinom, ko po prvem poljubu po rokah splezaš na vrh koša in si ves kot omamljen. S časom ta evforija mine če si sposoben dajanja in prejemanja ter spoštovanja druge osebe se pretvori v ljubezen, ki traja. Od tod toliko težav med pari, ki po nekaj letih ugotovijo, da so se ohladili drug do drugega, ker iz različnih vzrokov niso bili sposobni te pretvorbe v ljubezen. Največkrat imajo o tem napačne predstave, kako naj bi ljubezen sploh izgledala in imajo eno veliko pomankljivost: ne znajo poslušati.
Pogosto pa ljubezen zamenjujejo tudi z navezanostjo in strahom , biti sam. Toda resnične ljubezni si sposoben šele takrat, ko si sposoben živeti sam in ko imaš rad tudi samega sebe, ker takrat ne postavljaš pogojev, kakšen mora biti partner do tebe, da ga boš imel rad, ampak si preprosto rad v njegovi bližini in ga spoštuješ takšnega kot je.
Seveda pa to ne pomeni, da ga ne opozoriš na napake, če ga lomi. To bi bila pa že brezbrižnost in nespoštovanje v drugo skrajnost. Včasih si morata povedati kikse, ker jih največkrat sami ne opazimo, in partnerju potem stati ob strani pri njegovem osebnostnem razvoju ampak brez nervoze in pogojevanja.
Danes grem na obisk k družini na morje po skoraj treh tednih. To pa že niso več metujčki ampak METULI. Tako dolgo od časov prvega poljuba še nisva bila narazen, niti v času vojne ne. Še takrat sva proti koncu vojnih napetosti ponoči skupaj stražila TV stolp na Uršlji gori ( zdaj veste, kako varni ste takrat bili). Hrepenenje je že tako silno, da se še komaj zadržujem, da ne sedem takoj v avto in grem k njim. ). Lahko rečete temu tudi navezanost, mi je vseeno, če je pa tako lep občutek, da te ima nekdo rad.
Pa še ena zgodbica iz knjižice Ptičja pesem:
Dolga leta sem bil pravi nevrotik. Neprestano me je kaj skrbelo, bil sem potrt in sebičen. Vsi so mi prigovarjali, naj se spremenim, in ponavljali, kako da sem živčen. Bil sem užaljen, drugič sem jim spet dal prav in se hotel spremeniti. A mi ni šlo.
Najbolj me je bolelo, ker je bil takega mnenja tudi moj najboljši prijatelj.
Potem pa mi je nekega dne rekel:« Nikar se ne spremeni, ostani tak kot si. Rad te imam takšnega kot si; ne morem si kaj, da te ne bi imel rad.«
Te besede so zvenele mojim ušesom kot glasba: » Nikar se ne spremeni. Nikar se ne spremeni…Rad te imam.«
In sem se pomiril. Kar oživel sem. In – o neverjetni čudež – spremenil sem se!
Firasto