IZVIRNO SPOROČILO: Sita
Kar se pa tiče, da je duhovnost življenje ...živi tudi smreka, pa se duhovno ne razvija, vsaj ne tako kot človek.
Duhovnost je vseeno širši pojem. Življenje je telo, čustva in um. Kaj pa duša? Kaj pa hrepenenje po združitvi z Božanskim? To ima lahko le človek.
No, pa začnimo od zadaj

. Smreka se ravno toliko duhovno razvija kot človek.

Odvisno iz katerega zornega kota gledaš. Jaz se komot podpišem pod vse, kar je tjazy napisal in v to spada tudi jemanje človeka za nekaj več ali nekaj manj. Jaz to malo drugače gledam kot večina ljudi. Težko priznavam večvredno, manjvredno - zelo redko to čutim - zato ne moreš nikakor govoriti o tem, da je smreka nižje razvito bitje. Če bi morala jaz že izbirati dva pojma, bi rekla, da je višje razvita. NIč ne komplicira, ne upira se viharjem, sama si ustvarja hrano, komunicira na "višjih" nivojih, niti ust ne rabi za to, ni hinavska, nobenega ne udari niti ne žali, ljubi vse okrog sebe, še ponudi se za zavetje...torej saj pravim, odvisno iz katerega kota gledaš.

O ostalem - duši, umu, čustvih, ...pa bi se tudi dalo debatirat še kake tri dni ali več. Hm, tule precej drugače razmišljam...jaz sem duša, telo je samo odraz duše, čustva so del duše, um pa ravno tako. Hrepenenja po združitvi z božanskim nimam, (ne vem koliko ga ima smreka), ker sem prepričana, da sem itak v vsakem trenutku združena s celim vesoljem (ali božanskim), saj sem samo energija v njem ali del njega.....
Če pa se obrnem na tvoj prvi post, v katerem mi odgovarjaš, je pa takole. Veš, kot sem že napisala, jaz se strinjam z večino reči, ki si jih napisala, mislim tistih, kako v praksi ljudje funkcioniramo in kako kompliciramo in kako ne sprejemamo partnerjev in preveč pričakujemo. Pa strinjam se tudi s tistim delom, da je daleč najlažje ljudem, ki ljubijo druge in sebe, ki ne visijo na preteklosti, ki znajo odpuščat in ki se znajo postavit zase. Vendar nečesa vseeno nisi razumela:
Ljubezen je pogojna. Tudi pri tebi. Tvoja vrednota je ljubezen, si napisala. Ja, najbrž lahko vsak to napiše, a ne. Vendar vsak nekaj drugega razume pod ljubezen. Jaz razumem pod dajanje ljubezni v prvi vrsti to, da me moj veliko crklja - fizično, pa da mi pove da me ima rad, pa take reči. Vendar če vprašaš mojo frendico, moj mene sploh nima rad - ker on ne zasluži bogastva, ne nudi mi neke strašne finančne varnosti. Torej njej ljubezen pomeni finančno varnost. Ena druga frendica bi ravno tako rekla, da me nima rad - ker ona pa ceni najbolj to, koliko ji njen pomaga pri gospodinjstvu. In če bi ji njen toliko, kot moj meni, bi rekla, da je ne ljubi - ne bi se ji zdelo, da je ljubljena. Ampak moj mi pove same lepe reči, zato bi marsikatera rekla, da me pa res globoko ljubi - če bi bila njena vrednota taka. Zakaj naj bi bila pa tvoja vrednota boljša ali slabša kot npr. od tiste moje frendice, ki se je poročila z zelo bogatim tipom - ki ga je tudi dolgo iskala? Ljubi ga zaradi tega, super, a ne! Ji pač denar veliko pomeni - ona pravi, da jo njen ljubi, saj ji nudi točno tisto, kar ONA rabi. Štekaš - ti tvojega ljubiš, ker te ljubi, si napisala. V resnici si mislila, ker je tak, kot ustreza tvoji predstavi o tem, kaj naj bi bilo dajanje ljubezni. Rekla si, moj ne bi pil....ni tak. Kaj pa če bi bil? Saj praviš, da tvojega ljubiš brezpogojno. Npr. da bi začel pit in te pretepat...pa verjami tjazyju, noben pogovor ne pomaga, še kar naprej bi pil....pustila bi ga, če si pametna, nehala bi ga ljubiti. Napisala si, zakaj nekatere pustijo, da jih moški klofne, pretepe? Če bi ljubili brezpogojno, bi ga ljubili kljub temu, da nas tepe. Sicer pa velja: če hočeš, da te ljubim, ne smeš biti pijanec. Si videla, besedica če je spredaj - pogoj. Ali pa: če hočeš, da te ljubim, dragi mož, potem me ne smeš klofniti.
No, strinjam se s teboj, da obstaja dobra možnost, da imaš človeka zelo rad kljub vsemu naštetemu. Jaz imam blazno rada večino ljudi. Ne lgede na vse pretekle stresne, travmatične in nepravične dogodke. Tudi mojega bivšega imam čisto rada. Ne morem reči, da ga ljubim, ga pa imam rada. Prijazen je z mano, ne napada me, rad ima otroke, redno jih vidi - vidiš, to je samo moja vrednota, pač nisem pri zelo zahtevnih, kar se tega tiče, nič drugega ni vzrok. Če bi bila moja vrednota, da otrokom plačuje veliko denarja, bi ga najbrž niti rada ne imela.
Če bi bila naša ljubezen brezpogojna, bi ljubili vse ljudi na tem svetu - ne glede na to, kaj bi oni počeli z nami in kako bi se vedli. In to od Hitlerja do Kristusa in vse vmes in postrani. To je brezpogojna ljubezen. Dokler pa enega samega ljubiš pogojno, ljubiš vse ljudi pogojno. Vendar tega ni na tem svetu. Brezpogojne ljubezni namreč.In nikdar ne bo. Če pa si govorila o vesolju, sita, potem pa ja, najbrž boš nekje našla tudi to vrsto ljubezni. Naša energija je vse preveč velika, da tega ne bi znala poiskat, če si to tako močno želi. In kjer je želja, tam je pot, a ne. Ampak ne na zemlji....