IZVIRNO SPOROČILO: srki
Po mojem da zato, ker ga mamica ni dovolj spominjala na očka, mu o njem govorila in mu konec koncev kazala slikc. Moje mnenje. Če bi moj nekam šel, kar se da rado zgodit, bi se z otrokom vsak dan pogovajala o očku in mu kazala slike.....
Ja in danes je internet, pa msn in web kamera - torej se lahko pogovarjaš vsak dan in če že družinica ne more z njim, ga najbrž lahko kdaj v teh 4 mesecih pride obiskat ali on njih.
Danes pa res ni več nič daleč.
Midva z možem sva bila v Indiji prvič pred 16-imi leti. Tam sva spoznala eno luštno družinico in smo si z njimi dopisovali 15 let (samo pisma, ne po računalniku, ker ga niso imeli). Potem smo bili vabljeni na poroko njihovega sina. In po 15-ih letih smo šli. Moji otroci te družine fizično niso nikoli videli - izključno po slikah in slišali po telefonu. In so komaj čakali, da jih končno v živo spoznajo. Ko smo prišli tja, so nas že takoj vse objeli in smo bili presrečni. Kot bi se poznali že vse življenje. Kot bi prišli k sorodnikom. S tem, da gre tu za različne kulture. Februarja bo dve leti, kar se nismo videli. Pa se jih vsak dan spominjamo. Najini otroci skoraj vsak dan sprašujejo, kdaj gremo spet k njim ali oni k nam. Kadar govorimo po telefonu - a to redko, ker je drago - mi moja indijska prijateljica pove, da se nas vsak dan znova spominjajo in skoraj vsak dan gledajo naše slike. Tudi ko smo prišli k njim, so njihovi mali nečaki (stari 1, 2 in 3 leta) takoj vedeli, kdo je kdo in mojo najmlajšo klicali po imenu in se takoj hoteli igrati z njo. Kajti oni so jim že prej vsak dan kazali naše fotografije. In zdaj dojenčku že kažejo nše fotografije in vse, kar smo jim kdaj prinesli ali poslali.
Vez je in ostaja zelo močna resnično takrat, če na to obujaš spomine.
Sedaj pa imajo tudi oni računalnik in jim pošiljam naše fotografije po e-mailu, oni pa nam svoje. Če bi imeli Skype ali msn, bi se lahko tudi v živo pogovarjali - danes to sploh ni več problem.
Jaz sem itak v Indiji skoraj vsak dan, saj imam tam mnogo prijateljev po Skypu. Zato sem skoraj dnevno na tekočem, kaj se tam dogaja in mi ta dežela sploh ni tuja.
Danes resnično ni več nobene potrebe v modernem svetu, da bi živeli zaplankani v svoj svet pred ostalim svetom. Možnosti je mnogo več kot včasih. Če bi se moj dragi odločil, da gre jadrat za leto dni okrog sveta, bi pač šel - saj bi itak bili stalno na vezi. Pomisleke bi imela le zaradi nevarnosti, ki se mu lahko zgodijo in nič drugega. Pa smo zelo navezani drug na drugega. Saj sva na morju, ko smo bili tri tedne fizično ločeni, zapravila za mobitel skoraj 100.000 SIT. Da ne govorim, kako noro je bilo, ko je prišel. Hčerka se norčuje iz mene, ker zmeraj jokam, če kam gre za več dni - samo ne morem iz svoje kože. Otroci me tolažijo, da bo itak kmalu minilo, najstarejša pa pravi, da ne razume, kako sva lahko tako zelo navezana.
Tako, otroci so lahko tudi mnogokrat izgovor. Sama sem rasla brez očeta in še v odrasli dobi ponoči večkrat sanjala, da je prišel in mi rekel, da sploh ni umrl, da je imel samo neke obveznosti, zdaj je pa nazaj. In verjemite mi, da če bi se zdaj pojavil v resnici, ga ne bi zavrnila, ker ga ni bilo ob meni, ampak bi ga bila neznansko vesela. O kolikokrat sem sanjarila o tem čudežu!