Aja, Petra in ostale, tale seznam mi je dala patronažna:
Meso in mesni izdelki: dovoljeno je sveže, mlado meso, razen svinjine. Odsvetovane so delikatese in konzervirana hrana.
Mleko in mlečni izdelki: so zelo pomembni. Če mamica ne mara mleka, naj uživa ostale mlečne izdelke, in sicer jogurt, kislo mleko, kefir, skuta,mladi nepikantni siri, manj slani siri.
Jajca: lahko uživamo samostojno ali kot dodatek k jedem.
Maščobe: prednost imajo olivno olje, sončnično, olje oljčne repice, surovo maslo, smetana, kvalitetna rastlinska margarina.
Sladice: naj ne vsebujejo čokoladnih nadevov. Izogibati se moramo orehom,lešnikom, mandeljnom, arašidom.
Zelenjava: priporočeno je korenje, koleraba, pesa, bučke, špinača, por beluši, mehke solate, brstični ohrovt. Odsvetje se stročnice, kapusnice, pekočo papriko.
Krompir naj bo kuhan, dušen, pretlačen. Odsvetje se pražen, ocvrt in v testu.
Sadje: prvi teden naj bo prekuhano. Odsvetujemo južno sadje (pomaranče, mandarine limone, kivi ) in jagodičje. Prehod na surovo sadje naj bo postopen. Najprej poskusimo eno vrsto sadja v majhni količini (npr. dva krhlja pomaranče). Če vidimo, da je otrok to dobro prenesel in nima želodčnih težav ali alergij, začnemo enako z druimi vrstami sadja. Sadni sokovi naj ne bodo presladki, mešani z vodo.
Pijače: ne priporočamo presladke, prekisle, prevroče (dražijo sluznico), premrzle (pospešujejo peristaltiko), naj ne bodo iz umetnih koncetratov.
Začimbe: ne priporočamo ostrih začimb (poper, paprika, hren, gorčica, ocetni kis), čebule, česna. Priporočamo začimbna zelišča ( muškatni orešček, limonina lupina, cimet, vanilija, sadni in limonin kis, timijan, majaron, rožmarin, peteršilj, luštrek).
Upam, da vam tole kaj pomaga.