cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Najpogostejši simptomi raka na dojkah

Če boste pri samopregledu dojk zatipali zatrdlino, se nikar takoj ne ustrašite, saj je kar 80 % vseh tumorjev v dojkah benignih oziroma nerakavih.

Najpogostejši simptomi raka na dojkah

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu.

In ker tudi za rak dojk velja, da prej kot ga ženska odkrije, večje so možnosti za uspešno zdravljenje, je priporočljivo, da vsaka ženska pozna najpogostejše prve znake in simptome raka na dojkah.

 

Prvi znaki in simptomi

Večina žensk ob raku na dojkah najprej pomisli na bulico v dojkah. Toda prvi znaki in simptomi so poleg zatrdline v dojkah, pod pazduho ali v zgornjem delu rok lahko tudi drugačni:

1) Oteklost: otečena dojka ali podpazduha oziroma zgornji del roke ob dojki.

2) Velikost in oblika: spremembe v velikosti ali obliki ene ali obeh dojk.

3) Koža: spremenjena koža na dojki, ki je lahko nagubana ali nagrbančena kot pomaranča.

4) Barva: sprememenjena barva dojke, ki je lahko videti rdeča in vneta.

5) Bradavice: spremembe na bradavicah, ki so lahko vdrte ali bolj izbočene kot po navadi. Lahko gre tudi za spremembe na samih bradavicah - izpuščaj ali groba koža na bradavicah in neobičajen izcedek iz ene ali obeh bradavic.   

6) Bolečina: bolečine v dojki in pod pazduho, ki kar ne izginejo oziroma so prisotne ves čas in ne glede na položaj telesa. Če vas kdaj zaboli v dojkah oziroma pri prsih, takšna občasna bolečina največkrat ni znak raka na dojkah.

 

PREBERITE TUDI: Nedrčki v resnici škodljivi?!

 

Pri samopregledu upoštevajte tri P-je

Če si boste dojke pregledovali vsak dan in se nenehno spraševali, če imate raka dojk, seveda ni ne smiselno ne priporočljivo. S takšno nenehno zaskrbljenostjo si ga lahko zares prikličete.

Toda če si nekajkrat na leto (strokovnjaki sicer priporočajo enkrat na mesec nekaj dni po zadnjem dnevu menstruacije) načrtno vzamete čas za nežen samopregled dojk, boste svoje dojke tudi bolje spoznali ter tako veliko prej tudi med tuširanjem in nego telesa opazili morebitne spremembe.


Samopregled dojk je v resnici zelo enostavno opravilo s tremi pomembnimi koraki oziroma tremi P-ji:

1) Potipaj. Dotaknite se vsakega koščka svojih dojk oziroma jih dobro pretipajte. Ne pozabite tudi na okolico dojk in podpazduhe! Ste kje začutili kakšno spremembo?

2) Preglej. Postavite se pred ogledalo in svoje prsi dobro preglejte iz vseh zornih kotov. Ali je morda kaj videti drugače?

3) Preveri. Če ste opazili oziroma zatipali kakšne spremembe, obiščite svojega ginekologa in skupaj preverita, kakšni so vzroki za te spremembe.

 

PREBERITE TUDI: Brezplačna aplikacija za samopregledovanje dojk

 

Kar 80 % vseh bul je nerakavih!

Če boste pri samopregledu dojk opazili kakšne spremembe, se nikar takoj ne ustrašite, da imate rada dojke, saj so tudi zgoraj opisani znaki lahko simptomi kakšnih drugih zdravstvenih težav (vnetja in poškodbe dojk) in uživanja zdravil, pa tudi naravnih hormonskih sprememb (med menstruacijo in nosečnostjo ali po porodu).

Kar 80 % vseh "bul" oziroma tumorjev v dojkah je benignih - nerakavih. Žlezno tkivo v dojkah se namreč spreminja skozi celotno življenjsko obdobje ženske. Še posebej močan je vpliv estrogena in progesterona, kar se močno izraža že tekom enega samega menstrualnega ciklusa.

Zdravljenje benignih tumorjev je običajno le simptomatsko, tako da kirurško zdravljenje največkrat ni potrebno.


news-img

S temi dejavnostmi si otroci bogatijo besedni zaklad

Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v besede in tekmujejo, kdo jih bo našel več. Na ta način bodo prek igre krepili besedni zaklad.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem