IZVIRNO SPOROČILO: rija
Mene ful moti, ko moja tašča govori o svojih drugih vnukinjah "naši dve"
O vnučku, se pravi mojem piškotu, pa enostavno po imenu....
Skoraj prepričan sem, da vidi "naši dve" veliko pogosteje, kot tvojega. Predvsem je odvisno še kaj več, kot samo oziralni zaimek. Namreč, če ti nudi ali odklanja pomoč.
Lahko ti povem živ primer.
Tašča ima tri otroke. En živi doma in ima preko njega ima 4 vnuk-e/inje. Drugi živi v isti vasi in preko njega ima 3 vnuk-e/inje. No ta tretji smo pa mi.
In vedno ko so prišli "ta drugi" na obisk je tekel pogovor nekako "naši so pa v šoli..", kako so pa kaj "vaši". In to je svakinjo tako bolelo, da je po nekaj letih v prepiru očitala to "vaši" in "naši".
A očitek je bil hudo krivičen. Taščo poznam in je dobra do vseh in ima rada vse vnuke. S tem "vaši" in "naši" NIKOLI ni mislila kot da niso njeni, ampak zgolj in le ko neko ločnico o kom je govora. Ko so otroci hodili v vrtec in v šolo je kuhala in pazila tako za "ta gorne" kot za "ta druge". Brez razlik in nesebično. Za rojstni dan je vedno dala 5.000 SIT tako "ta gornim" kot "ta vašim".
A tako lahko je pozabiti vse kar je bilo dobrega in očitati malenkost. Kako lahko je gojiti zamero namesto gojiti zahvalo.
Zato ti pravim. Počasi. Umiri se. Ne vzgoji si zamero na podlagi načina besede. Štejejo dejanja. Res so vedno bližje tisti, ki jih pogosteje vidiš, ker jih tudi bolje poznaš. Morda pa se premalokrat vidite. Saj vem , da ni časa, a obiskov pri babici in dedku za vnuka nikoli ni dovolj.
.