IZVIRNO SPOROČILO: ajtak
Kaj pa v primeru, da v nosecnosti dostudiras in se prijavis na borzi??? A ti drzava placuje porodnisko??
Ker me v 6. mesecu ne bo nihce zaposlil, diplomirat pa moram...
Ajtak: Jaz sem bila v prvi nosečnosti študentka. No, diplomirala sem šele 8 mesecev po porodu in sem bila študentka uradno do konca aprila letos. Tako da je tudi moja porodniška pod vprašajem (prvo je koristil moj mož, ker se nama je tako bolj splačalo in sva bila tako oba doma). Uglavnem, klicala sem na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve kako in kaj s tem. Porodniška se zaračunava kot povprečje zadnjih 12 mesečnih plač, če kak mesec nisi delal, to pomeni, da ti štejejo 55% minimalne plače (kar kot so mi rekli znaša ene 45000 prejšnjih SIT). Torej, neglede na status (ali si študentka, ali si doma ali si na zavodu) ti bodo šteli povprečje tvojih zadnjih 12 plač (v tvojem primeru torej 12*45000 SIT /12), kar pomeni, da boš dobila okrog 45000 SIT porodniške. V bistvu se ti sploh ni treba prijavit na borzi. Naredi se neumno in ne razglašaj nikamor, da si diplomirala ter vleci vsaj zdravstveno zavarovanje kot študentka do konca septembra. Potem pa na zavod al pa naj ti ga občina plačuje. Ker kot študentki ti dodatnega ni treba plačevat, če si pa na zavodu, ga pa moraš.
Do minimalne porodniške si pa v vsakem primeru upravičena, neglede na tvoj status. Aja, drgač pa, ko diplomiraš, se ti mogoče splača prijavit se na zavod in potem od socialne dobit pomoč (odvisno s kom si v gospodinjstvu in kakšne dohodke mate, ker če te lahko kdo vzdržuje, ne boš dobila nič). Pozanimaj se mal na socialni. Sicer ti to za porodniško ne pomeni nič, sam kak euro vedno prav pride.
Upam, da sem ti kaj pomagala. Če te pa še kaj zanima, vprašaj, ker sem se o tem kar precej pozanimala, ker sem bila sama v podobni situaciji oz. sem zdaj v drugi nosečnosti tudi neki takega.