writing-img

RE: Frutki

clock-img

18.02.2008, 23:59

clock-img

Anonimen

pa še to : zakaj so frutki tak gladko spasirani ? Zato, da se ne vid kaj je notriuser posted image



Zakaj imajo jabolka rdec svetlec olupek?

...da se ne vidi, kaj je noter.....user posted image user posted image .

V vsem je en mal sranja...samo to sem hotla povedat. Da vecina naribanih jabolk ni toliko boljsih od frutka, ker v obojem je sranje....razen v tistih domacih, nikoli spricanih....katerih je pa malo.

clock-img

19.02.2008, 00:06

clock-img

Anonimen

moje jabke nimajo svetleč olupek, črve pa lastnoročno ven izrežemuser posted image user posted image
jaz pa hočem povedat, da čepro je res kupljeno bolj bogo, pa je vseen bolš kt frutekuser posted image

mogoč je ve mestih res bolj problem, no...kaj vem...

jaz sem bolj sezonska,poleti ne jem kislega zelja, glih tko ne jem pozimi paradajza in grozdjauser posted image in teh stvari nkol ne kupim v trgovini ( enkrat sem kupla neki, k je zgledlo kt jabka, sam vam povem da ni blauser posted image ) v trgovini od sadja kupim edin banane, ananas, kaki...trope pač....od zelenjave malo več, samo še vseen... večina je od doma... zato pa lapamuser posted image user posted image

clock-img

19.02.2008, 07:19

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

večina je od doma... zato pa lapam user posted image user posted image



sej sej, lahk je enim o vrtu in domačih japkih govort - jest pa tuki: sanja svinja o kukuruzu, a kukuruza nema.. user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

19.02.2008, 10:14

clock-img

Pobalami

pencil-img

1115

Jaz sem začela uvajati z riževo kašico. Naštimaš dve žlički in čao. Ko je lepo požiral sem dodajala sadje. Sveže sadje sem pokuhala v minimalni količini vode, spasirala in zamrznila v kocke. Potem sem normalno uvedla še zelenjavo (s kosmiči ali krompirjem ali rižem, s žličko kisle smetane). Vse sem imela zamrzjeno razen krompir in žita sem sproti delala in seveda kasneje meso.

Domače zelenjave nimam, eko tržnica je predeleč zato sem uporabila navadno zelenjavo iz trgovine. Uporabljala pa sem seveda tudi frutke (konzerve). En frutek na dan ne bo nobenmu škodu (hipp je boljši ker nima dodanega sladkorja). Tudi, če sva bila dolgo zunaj je dobil kosilo iz konzerve (hipp s puranom naprimer). Ta hrana nima konzervansov ampak je pasterizirana. Je pa za nas res neukusna, mulčki pa jo kar jejo.

Komot lahko začneš uvajat s frutki-brez kakršne koli slabe vesti. jaz katerokoli mamico poznam je uporabljala frutke. Za kasneje je ful dober hipp s skuto in sadjem. Sem bila pa jaz previdna s hrano. Odprto ali sveže kuhano hrano sem imela največ 2 uri na sobni temperaturi in en dan v hladilniku.  Iz kozarčka s čisto žličko izloči del kašice in spravi ostanek v hladilnik (ne isto žličko kot je not pomakat). 

Vse je odvisno tudi od otroka. Nekateri frutkov niti povohajo ne.

clock-img

19.02.2008, 12:23

clock-img

April

pencil-img

5459

Jaz otrokom kuham. Predvsem iz praktičnih razlogov. Sem doma, zato mi je najmanjši problem kaj malega skuhat. Pa vsak dan sproti. Sem pri prvem dala parkrat po dcl juhce s korenčkom zamrznit, pa sem potem vse stran pometala. Mi ima zamrznjen koren tko čudno teksturouser posted image
Sadni frutki so pa meni okusni. Korenčkov od sunvita ni dobrega okusa, bolj grenek....za moj okus. Tastarejši sin, ki bo kmal 3 leta je pa celga pojedel z veseljem. Tko da imamo različne okuse. Kar je meni zanič, bo mogoče njemu okusno.
Zato bom pri otroku upoštevala njegov okus, ne pa svojega.

clock-img

19.02.2008, 13:04

clock-img

Sisy

pencil-img

6750

Sem rekla da na tej temi ne bom pisala več ker se mi zdi nesmiselno ljudi prepričevat da je skuhan obrok boljši od tistega kupljenega iz lončka pa sem vseeno rekla da napišem na to temo še bar besed ker opažam da me nekatere niste razumele.

1. Kot prvo ne trdim da bo mojemu otroku všeč hrana ki je všeč meni..Ampak dokler je moja beba majhna in še ne more povedat kaj ji je všeč in kaj ne, bo dobila zdravo,kuhano hrano in to skuhano PO MOJEM OKUSU. Prav zato sem napisala da otroku dajem za jest tisto kar je meni dobro. In ne zato ker hočem otroku vsiljevat svoj okususer posted image

2. Doma ne kuham zaradi "praktičnih razlogov" oz.ker je to bolj "enostavno" ampak zato ker je kuhan obrok bolj okusen,zdrav,svež in polnovreden,vsaj tisti ki ga skuham jaz.......Če pa gledamo s stališča praktičnosti je pa bolj enostavno Frutek samo odpreti kajne.

3. Večina me je napadla kot da sem apriori proti Frutkom. Še enkrat ponavljam-nisem..Frutek občasno-zakaj pa ne....AMPAK....Vprašanje ki ga je Pupa zastavila je bilo ali začeti z uvajanjem s Frutki ali ne...In moje mnenje je da NE. Zakaj pa bi, če lahko otrok vsaj na začetku dobi svež,kuhan obrok brez kakršnih koli nepotrebnih dodatkov ki vzdržujejo hrano na policah tudi po leto ali dve..

4. Še zmeraj mi pa seveda ne gre v glavo kako lahko primerjate hrano ala Frutki ki imajo rok trajanja leto dni ali več s hrano kot so jogurti,kislo zelje ipd. ki naj bi bila po mnenju nekaterih tudi KONZERVIRANA HRANA. Mislim da je bistvena razlika v jogurtu ki ima rok trajanja 3 dni in v Frutku ki ima rok trajanja 2 leti.

5. Trditve da je naprimer cvetača v Frutku skoraj ista kot tista kupljena in skuhana doma-no ta se mi zdi pa najbolj "za lase privlečena" Mogoče je bila enaka na začetku ko so frutek polnili,čez pol leta pa njena kvaliteta in okus nikakor ne moreta biti primerljiva s tisto svežo ki jo kupimo...Pa tudi če je kupljena naprimer v Šparu.

Tako,s tem je z moje strani debata zaključena.Svoje mnenje sem podala,če pa komu ni všeč naj tega enostavno ne bere. Se mi pa zdi žalostno da moram ljudi prepričevat da je otroku bolje skuhati kot Frutek ponuditi.

zato to temo zaključujem in se v njo ne vtikujem več.

< Sporočilo je popravil Sisy -- 19.2.2008 13:18:06 >


_____________________________

najina skraužlana sreča: Sara, 10.8.2007

je 1.8.2009 dobila bratca Marka

pa imamo dva levčka :-)







clock-img

19.02.2008, 13:47

clock-img

banki

pencil-img

74

Vsaka mama najbolj ve kaj je najbolje za njenega otroka in tudi vsi otroci niso enaki, eni bolj pasirano, drugi manj, glavno da jejo in da so zdravi in zadovoljni.
Mislim, da s frutki ni nic narobe, sama sem zivilska tehnologinja in pridelavo frutkov poznam od blizu (ne delam vec tam in ne delam reklame user posted image ). Pridelava otroske hrane je strogo nadzirana, tako v EU kot SLO, tako, da ne vem kaksne drozi, ostanki sadja noter ne gredo (ne vem od kje vam to). Zakonski normativi za vsebnosti pesticidov in tezkih kovin in podobnih stvari so za izdelavo otroske hrane strozji in proizvajalec mora poskrbeti sam za izvajanje rednih analiz.
Rok trajanja je dolg zaradi tega, ker so kozarcki otroske hrane in soka, potem ko se napolni, sterilizirani-za razliko od drugih proizvodov iz sadja, ki so pasterizirani. Zelenjava, ki gre v kasice je zmrznjena, to pomeni, da je ista, kot se kupi v trgovini v zamrznjeni obliki. V glavnem kaj kdo verjame je njegova stvar, jaz ne bom nobenega prepricevala, vendar bi pa rada povedala se naslednje:
Preden pride sadje in zelenjava na trg traja nekaj casa in cela znanost se vrti okrog tega, kako obdrzati sadje in zelenjavo tako zapeljivo cim vec casa, da jo potem kupite. Obicajno ga potrgajo ze zelenega in nato samo dozori v umetnih pogojih. Ce prehitro zori, ga tudi malo zlajfajo-seveda z umetnim postopkom. Lahko je tudi genetsko modificirano .... Point je, da kjerkoli hocemo lahko najdemo umetne snovi in postopke, vendar se bojim, da ce bi se vsem hoteli izogniti, se lahko zgodi da kmalu ne bomo jedli nic.
Najbolj sigurno je, da utrgas z drevesa, al pa poberes na vrtu (pa tudi tisto smo kdaj spricali-sigurno so kaksni ostanki pesticidov, ki so mimogrede tudi zelo toksicini)-vse ostalo pa, mislim, da ga ni junaka, ki bi vedel.

clock-img

19.02.2008, 17:49

clock-img

Anonimen

Zakaj pa bi, če lahko otrok vsaj na začetku dobi svež,kuhan obrok brez kakršnih koli nepotrebnih dodatkov ki vzdržujejo hrano na policah tudi po leto ali dve..



Zal ne razumes....user posted image user posted image .

Malo je hrane, ki bi bila brez dodatkov....mogoce tista na tvojem domacem vrtu...pa se tista zna biti vsaj malo spricana ali gnojena z umetnimi gnojili. Tudi ce otroku kuhas, kar je seveda dobro in prakticno, ne samo za njega, ampak tudi zate, s tem nisi naredila ne vem kaksnega "bio natur" dejanja...user posted image . Saj je lepo, da zivis v veri, kako veliko dobro delas otroku....ampak ce bos pogledala predelovalno in trgovsko verigo od zacetka do konca, bos ugotovila, da je marsikaj obdelano in dodano, mogoce se vec, kot v otroskih izdelkih in izdelkih za dojencke, ki so kot taki deklarirani vnaprej in procesi kontrole vhodnih sestavin tudi, npr. pri Hippu. Jabolko je pa jabolko, namenjeno povprecno (ne)zdravemu potrosniku, in ne dojencku in je s taksno skrbnostjo tudi tretirano.,

clock-img

19.02.2008, 17:58

clock-img

Ronči

pencil-img

1314

Zgleda, da je s to eko hrano nekaj hudo narobe, saj je edina nestrpna tu gor prav tista, ki je le eko hrano, al pa konzervansi in strupi pomirjajo user posted image

clock-img

19.02.2008, 19:10

clock-img

andie

pencil-img

427

Tale tema je pa postala že RAHLO dolgočasna..................user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

19.02.2008, 20:36

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

4. Še zmeraj mi pa seveda ne gre v glavo kako lahko primerjate hrano ala Frutki ki imajo rok trajanja leto dni ali več s hrano kot so jogurti,kislo zelje ipd. ki naj bi bila po mnenju nekaterih tudi KONZERVIRANA HRANA. Mislim da je bistvena razlika v jogurtu ki ima rok trajanja 3 dni in v Frutku ki ima rok trajanja 2 leti.



mislim.. user posted image ja - primerjam konzervirano hrano* za katero ti trdiš, da je ne ješ (pa bi pričakovala, da veš kaj spada pod to, glede na to da daš dost na zdravo prehrano) in da tvoja hrana pa že ni konzervirana . jaz sem omenila, da verjetno ni čist res, da je ne ješ in ti dala primere kaj spada pod konzervirano hrano (ja, je kr širok ta pojem).
rekla sem, da jogurt ne spada ravno pod sveže živilo - sej ga moraš pripravit iz mleka (postopek traja) in ga ne namolzeš iz krave direktno (aka sveže). kislo zelje pa je konzervirano s kisom in s tem je trajno dalj kot sveže.

* konzervirana hrana pomen, da ma not konzervans (sredstvo, ki ohrani hrano dalj časa užitno) al pa je obdelana tako da ima te lastnosti, mogoče ne? pa nima veze a jo pol daš v lepo flaško/konzervo al pa v čeber.
Pri prvih, izvornih, postopkih konzerviranja hrane so našim prednikom pomagali predvsem sonce, veter in ogenj. Zagotovo so naši predniki ob sušenju in dimljenju kar zgodaj pričeli kot konzervans uporabljati tudi sol. Sol namreč živilom prav tako odvzame vlago, tvori skorjo in s tem učinkovito zavira rast bakterij. Soli kot konzervansu so nato sledili še sladkor, kis, olja in masti, med in nenazadnje še alkohol.

torej, frutki so lahko konzervirani po katerem od zgornjih postopkov (ok, se popravljam - naravnih postopkov; lahko je toplota) in ni nujno, da majo ne vem kake umetne stvari stvari not.


< Sporočilo je popravil mateyka -- 19.2.2008 20:40:16 >

clock-img

19.02.2008, 20:37

clock-img

Volga

pencil-img

9346

IZVIRNO SPOROČILO: Ronči

Zgleda, da je s to eko hrano nekaj hudo narobe, saj je edina nestrpna tu gor prav tista, ki je le eko hrano, al pa konzervansi in strupi pomirjajo user posted image



user posted image user posted image user posted image

clock-img

20.02.2008, 00:33

clock-img

saskija

pencil-img

1852

mateyka verjetno v deželi v kateri živiš zadeve rešujete drugače kot v slo kjer imamo po kleteh in na tržnicah izobilje jabolk, hrušk, večina jih ima v skrinjah slive, marelice... tudi bučke, korenje, koleraba se ta čas dajo dobiti sveže za pripravit.

Ne glede na to kako neoporečni so fruteki oziroma naprej pripravljena hrana mislim, da bi bilo za otroka če se le da bolje, da je njegova prva žlica hrane narejena iz sveže zelenjave ali sadja, ki je ne miksamo ampak le pretlačimo in zmešamo z nekaj žličkami materinega mleka.

Toliko odličnih okusnih jedi se da pripravit v zelo kratkem času tudi pozimi, ko je izbor živil majhen. In če odmislimo kaj je bolj zdravo in naravno je zagotovo okus doma pripravljene hrane veliko bolj aromatičen in podoben pravemu okusu določenega živila.

Zakaj bi otroku torej odvzeli možnost spoznavanja različnih okusov, saj je pripravljena hrana (fruteki) v primerjavi z domačo hrano zelo medlega in blagega okusa brez prave arome.

Ni bojšega kot otroku ponudit jabolko s sveže kuhanim rižem,pretlačen avokado z banano, riž kuhan v jabolčnem soku, brokoli zgoščen z ajdovo moko, polenta z bučko, prosena kaša s korenčkom... se lahko tak jedilnik primerja s kupljenimi kašicami?

Poskusite, primerjajte...

_____________________________

Dojenček se z vsakim dnem spreminja in raste in bo nekega dne odrasel in odšel;prah pa vas bo zvesto čakal.

clock-img

20.02.2008, 01:08

clock-img

Anonimen

Mi2 sva začeli pri uvjanju GH s pretlačenimi  bučkami in krfjolo...in se je ob nekaj prvih žličkah malce lovila, po nekaj dneh pa postala že orava profesionalka...vmes sem ji kupila ene 3 korenčkove Frutke in se ji je user posted image  vnela ritka... Od takrat dalje, kadar prakticiramo GH,  smo samo na domače pripravljeni hrani. Tudi starejša ne vem, če je vsega skupaj pojedla 4 pripravljene Frutke ali druge  že pripravljena kašice. Sama ne jem nobenih konzerviranih zadev (razen tune, marmelade) in tudi ne želim, da jih uživajo moji mladički.

clock-img

20.02.2008, 07:41

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

saskija, če bi brala vso jaro kačo (pa verjamem, da se ti ne dauser posted image ) bi vedela, da se popolnoma strinjam s tabo (in naša papa samo domačo hrano, ker so ji frutki prekisli). v zadnjem postu samo govorim o dejstvu, da frutki nimajo umetnih E-jev not, ampak lahko samo rečemo, da niso sveži. ne vem, zakaj sklepaš, da jih potem mi jemo..
res pa je, da je tukaj slaba izbira svežega sadja in zelenjave user posted image za kompote moram še prečekirat, samo suho sadje pa uvažajo izključno žvepleno in sem morala očija prosit, da mi pošlje sušeno na soncu. in tropsko sadje si sploh ne upam kupit ker zgleda zmatrano in bogo - bi ji tok dala kako melono, pa jih ni al pa zgleda k odpadno sadje v sloveniji. žal, res user posted image
ampak jemo pa vse kar se da dobit in je kokrtok ok user posted image vse doma narjen user posted image

clock-img

20.02.2008, 08:49

clock-img

saskija

pencil-img

1852

mateyka sploh ne sklepam, da jeste naprej  pripravljeno hrano, ampak glede nato, da živiš v popolnoma drugačnih krajih kot je naša  (tvoja- vaša) slovenija se verjetno stvari lotevate malo drugače in če bi sama živela tam bi verjetno, če ne bi imela na razpolago jabolk, hrušk... posegla tudi po kakšni pripravljeni kašiciuser posted image

in by the way vajini deklici sta izbrala prekrasno ime !! Pozdravček v mrzle krajeuser posted image

_____________________________

Dojenček se z vsakim dnem spreminja in raste in bo nekega dne odrasel in odšel;prah pa vas bo zvesto čakal.

clock-img

20.02.2008, 09:06

clock-img

mika

pencil-img

6485

Se mi pa zdi žalostno da moram ljudi prepričevat da je otroku bolje skuhati kot Frutek ponuditi.



sisy, nikogar ti ni treba prepričevati. s tem kar si napisala v tem postu, kjer sem te citirala, se v vsem strinjam s tabo.

velikokrat slišim recimo, da imajo otroci v vrtcu kosilo, zato doma ne kuhajo.... prepričevati da to ni prav, se men ne zdi smiselno. kaj je za koga prav, je osebno stališče in izkušnje, ki jih imajo s svojimi otroci.

jaz kuham vsak dan in hčerka  poje kosilo še doma, kot da cel dan ne bi nič jedlauser posted image .

clock-img

20.02.2008, 09:48

clock-img

kjava

pencil-img

2416

Na vso tole klobaso bi dodala tole: doma imamo veliko njivo, kjer pridelujemo večino zelenjave, ki jo jemo. Gnojimo z naravnim gnojem in ne špricamo. Pa se ne slepim, da je to bio zelenjava, ker jo je nemogoče pridelati. Sej vsa svinjarija pride po zraku in jo dež spere dol.
Povrhu nekatera zelenjava močno vsrkava in akumulira določene škodljive snovi iz zemlje, npr. nitrate, ki jih dodajajo v suho mesnino, med drugim tud zaradi tega, da je lepe rdeče barve. In jo je v špinači in korenju neprimerno več kot v mesu...

Aja, pa še to, s kuhanjem se večina, če že ne vsi vitamini uničijo.

clock-img

26.02.2008, 17:22

clock-img

sandra85

pencil-img

5983

IZVIRNO SPOROČILO: kjava

Na vso tole klobaso bi dodala tole: doma imamo veliko njivo, kjer pridelujemo večino zelenjave, ki jo jemo. Gnojimo z naravnim gnojem in ne špricamo. Pa se ne slepim, da je to bio zelenjava, ker jo je nemogoče pridelati. Sej vsa svinjarija pride po zraku in jo dež spere dol.
Povrhu nekatera zelenjava močno vsrkava in akumulira določene škodljive snovi iz zemlje, npr. nitrate, ki jih dodajajo v suho mesnino, med drugim tud zaradi tega, da je lepe rdeče barve. In jo je v špinači in korenju neprimerno več kot v mesu...

Aja, pa še to, s kuhanjem se večina, če že ne vsi vitamini uničijo.


amenuser posted image


_____________________________

kako je če imaš v življenju 2 moška: enega neizmerno ljubiš in se mu z užitkom cela predaš, drugega imaš neizmerno rada, vsak njegov napredek je zate ponos in vsak njegov nasmeh ti polepša dan! oba pa mi pomenita VSE na tem svetu! ¦ ¦

clock-img

26.02.2008, 17:26

clock-img

Rivi

pencil-img

2299

IZVIRNO SPOROČILO: kjava

Aja, pa še to, s kuhanjem se večina, če že ne vsi vitamini uničijo.



Pravzaprav se ne. Npr. vitamin C je obstojen, če jabolko skuhamo.


_____________________________

Mia - 20.08.2007
Miino mesto

clock-img

27.02.2008, 08:12

clock-img

abc100

pencil-img

5390

Jest mu vsak dan kuham in sem prav vesela, ko ga vidim s kakšnim veseljem je zelenjavo. Sem mu probala dati zelenjavni frutek, pa mu je začelo dvigati, glih toliko, da ni bruhal. Če grem kam na pot vzamem frutek s sabo, drgače pa mu ga ne dajem. Če lahko zase in za partnerja vsak dan kosilo skuham, bom pa še za sina si vzela tistih par minut, da krompirček, al pa bučko narežem in dam na štedilnik.

_____________________________

28.8.2007 je zajokal najin sinko Janez

clock-img

27.02.2008, 10:46

clock-img

Tracy

pencil-img

157

Baje je frutek zelo kontrolirana prehrana, in baje takoj za domačim sadjem po kvaliteti. Merila za izbiro sadja ki je v frutku se zelo stroga, brez pesticidov in drugioh svinjarij.
Jaz sem tudi prej imela predsodke pred frutki in podobnimi zvarki, sedaj pa ko sem to slišala, pa jih kar veliko kupim in tudi ponudim otroku.
So mi pa okusni. Če meni nebi bili okusni jih tudi otroku nebi dala.
lp

_____________________________

Če ste sklenili da nekaj zmorete, potem imate zagotovo prav.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem