IZVIRNO SPOROČILO: baguSka
Ja misek ti lahko tko reces, ker si bla v vlogi motorista in ravnas drugace... Jaz tud ravnam drugace in sem pazljiva na vsakega motorista in kolesarja na cesti!!! Najbolj! Skoz samo to gledam kje bom kaksnega zagledala, da se mu bom ne veeeliiiiiko izognila... ampak jaz mam spet drugacne izkusnje: brat je bil kolesar, bivsi pa motorist... pa sta oba nastradala ravno zarad takih, kot je loredana omenila.
Je pa res tud to, da ne vemo kje nam je namenjeno umret in na kaksen nacin in ob katerem casu.
Moje osebno mnenje je, da se vsak motorist (tako kot tudi voznik ali kateri koli udelezenec v prometu) mora mocno zavedati, da so v prometu udelezeni povsem povprecni ljudje s povprecnimi sposobnostmi. Malo bom karikirala sedaj. Tezko je pricakovati od nekega 75 letnika, da bo pri vkljucevanju na glavno cesto videl preko ovinka in na glavno cesto zapeljal tako, da ne bo motil nekoga, ki prehitro pripelje izza ovinka. Tudi v kriziscu, ko preckas krizisce z neko povprecno ( zakonsko) doloceno hitrostjo recimo 50 ali 60 km/h tezko kaj naredis ce ti iz strani pripelje nekdo z 140, 150 km/h... Se opazis ga ne. Tako kot kolesarje v kriziscu v povprecni mestni gneci, ki po moznosti vozijo se v nasprotni smeri od predvidene/dovoljene. Ni brez veze dolocilo, da mora kolesar preckati krizisce ob kolesu - pes, a ne voziti cez krizisce. Koliko kolesarjev po mestu pa to uposteva?
Nedolgo nazaj, ko je bilo nekaj dni lepo vreme sta me "ob zivce" spravila dva motorista. Prehitevala sem na avtocesti in me je eden prehiteval z desne, ko me je istocasno drugi prehiteval po levi tako, da se je rinil mimo mene. Po vsej verjetnosti (glede na mojo in njihovo hitrost) niti nista mogla zabremzati, pa sta iskala luknje kako bi prisla mimo mene. Po moji oceni sta "sopala" okoli 200 km/h. In kaj bi se zgodilo, ce bi kaksen starejsi voznik, kot jih vsak dan srecujemo na cesti, prehiteval na avtocesti kamion s 100 km/h?
Kolesarji.. posebej ce jih pogledam na ti. partizanski magistrali.. katastrofa. Omejitev 90 km/h, ovinki, zapeljes ces ovinek in naletis na gruco kolesarjev s 30 km/h, ki vozijo v "formaciji" kamiona, cez cel pas, a nasproti tudi pelje kamion.
Ne glede na prevzno sredstvo, prevec je neodgovornih udelezencev v prometu. In lahkomiselnih. Se spomnim kolega, ki mi je octal prepocasno voznjo v T kriziscu s komentarjem: saj imas ti prednost , zakaj bremzas. Zato, ker ce mi nekdo pripici v bok mi bore malo pomaga ce imam prednost.
Lansko spomlad je pri nas v naselju umrl fant star 20 ali 21 let. Popravljali so motor, ga je sel sprobat ( po cesti mimo vrtca). Iz vrtca je zapeljala vzgojiteljica, fant se je ustrasil, vozil naj bi preko 130 km/h kjer je omejitev 40, lahko bi sel mimo, pa mu je motor spodneslo in se je ubil. Brez dovoljenja, brez celade - ce bi jo imel bi prezivel. In vsi so skocili na vzgojiteljico, da je kriva. Se avto so ji demolirali, obrnili na streho, jo ustrahovali itn... Vsi so pa pozabili, da je cesta nepregledna (sicer ravna, vendar je "kucelj" in se ne vidi) in da je prav zato omejitev 40 km/h. Ce bi peljal po omejitvah, nesrece sploh niti ne bi bilo.
Z druge strani tudi tudi filozofija voznikov avtomobilov ( tudi taksni so),ki menijo da oni ne morajo nic pazit, da je motorist itak v vecji nevarnosti je prav klic po nesreci.
Problem je, da idealne prometne situacije, kjer se vsi udelezenci prometa drzijo zakonskih predpisov ni. Pa tudi reakcije so lahko taksne ali drugacne in redko kdaj idealne. Zavedati se je treba, kako malo je potrebno za nesreco in kako malo je treba, da se sploh nikoli vec ne vrnes domov.