Jaz **** te tudi zelo rada berem in spoštujem tvoj način razmišljanja... predvsem pa tvoje potrpljenje, ko vse to razlagaš že najmanj četrtič tukaj na RR.
Ampak kljub temu se še vseeno ne morem strinjat s tabo in se priključujem tistim, ki trdijo, da muslimanska ženska ni svobodna in da ne more živeti tako kot si želi živeti. Ker smo debato in vprašanja, ki se pojavljajo na tej temi, dali že enkrat skozi, potem bi bilo fajn, da se tisto temo najde in preseli sem in nadaljuje od tam dalje. Meni je bilo res žal, ko nisi več odgovarjala od takrat naprej, ko ti je izbrisalo mail. Te pa razumem, ker mene tudi pogreje, ko se mi zgodi. Pa ga niti slučajno ne pišem več ur.
Če povzamem to, kar sem takrat zapisala.
Bistvena razlika med muslimansko žensko in žensko v razvitem svetu (ne bom rekla katoličanko, ker se to nanaša na vse) je ta, da ženska razvitega sveta lahko odloča o svojem življenju, muslimanska ženska pa ne, tudi če živi v razvitem svetu. Ker je od malega naprej rasla tako, da je ubogala očeta in brata. Če slučajno pomisli na kaj drugega, jo nagarbajo starši ali sorodniki, njena mama pa to mirno gleda.
Katoliki živijo svojo vero tako malo mešano, kot jim pač v tistem trenutku paše, vzamejo to, kar jim koristi, ostalo malo priredijo po svoje. Še vedno ostajajo katoliki. Musliman si ali nisi, predvsem ženske nimajo prav dosti izbire o tem, da bi se odločale o svoji veri.
Tudi ženske razvitega sveta pretepajo, ja, ampak povečini zato, ker se "same tako odločijo". Ker so odvisne od odnosov, dobesedno iščejo ljudi, od katerih jih bodo dobile. Če se katerikoli trenutek odločijo, da bodo pobrale šila in kopita, to lahko naredijo. In nihče jih pri tem ne bo oviral, država in sistem pa celo pomagala.
To, da ti živiš v družini, ki živi po Koranu, sem razumela. In verjamem, da ti je lepo in fajn in da ti nič ne manjka. Ampak ti si mogoče procent žensk, ki tako živi, kaj pa vse ostale? Imajo možnost, da se dvignejo nad degradacijo, da spremenijo življenje v kakršnokoli že?
Sama veš, da je pravna ureditev mnogih muslimanskih držav taka kot opisujejo zgoraj punce. Če je to v skladu s Koranom ali ne, nima pomena. Važno je, da so ženske v to prisiljene. In da živijo tako realnost. Vredne so manj kot domača žival. Vse zagotovo ne, mnoge pa. Koliko je takih žensk v razvitem svetu?
Ampak samo ženske, moški ne. Je v razvitih državah kak zakon, ki ženskam kaj določa, za moške je pa drugačen?
Ne bo se ti zgodilo, da boš ob vstopu v določeno državo prisiljena spremeniti svoj način oblačenja, ne bo se ti zgodilo, da te bodo vozniki taksija in natakarji ignorirali in ne bo se ti zgodilo, da bo o tvojem življenju odločal nekdo drug.
Dejstvo je, da Koran moškemu daje moč odločanja in moč vodenja. In dejstvo je, da so si moški to moč vzeli in ženske podredili na stopnjo predmeta.
Nisem svetovni popotnik in ne poznam vseh držav in ljudstev, nekaj sveta sem pa le videla. In lahko ti povem, da je razlika v "ozračju" v muslimanski državi v razvoju in nemuslimanski državi v razvoju očitna in v nebo vpijoča.
Pa še nekaj se mi zdi zanimivo... če pustimo muslimane in kristjane... pri nobenem drugem verovanju nisem dobila občutka, da bi bila ženska podrejena moškemu, v prvobitnih verah je pogost celo matriarhat.
Glede zakrivanja pa na kratko.
Nihče me ne bo prepričal, da je ženska pri poletnih temperaturah v npr. Egiptu, rada zakrita. In da ji je to fajn.
Ne znam si tudi predstavljati tega, kako se počuti punčka, ki je do določenega trenutka hodila naokoli prosto, kar naenkrat ovita od glave do pete.
Pravi zločin pa se mi zdi, da nekdo deklico, ki je do določenega trenutka živela "zahodno" življenje, odpelje v muslimansko deželo in od nje pričakuje/zahteva zakrivanje.
Zanimalo me je, kako ti sama gledaš na zakrivanje in kako postopaš oz. boš postopala s svojo hčerko.