IZVIRNO SPOROČILO: claud
IZVIRNO SPOROČILO: birdy
Claud, ti kar mene vpraši kar te zanima glede na to da živita na drugih naslovih. Sem dve leti nazaj vse sama urejala tko da poznam birokracijo. Kaj te zanima?
Če nočeš se ti ne splača urejat začasnega, jst ga dolg nisem mela, sem ga pa prijavila pol ene dva mesca preden sva se poročila. Ker tista dva mesca sva živela tam, sam dokumentov pred poroko nisem hotela menjat, ker bi jih po poroki itak mogla še enkrat menjat zarad spremembe priimka.
Sj mene sam to zanima: jaz mam naslov v domžalah, mi2 sva pa zdj pr mojmu v LJ, pa me sam zanima če pol na socialni kj komplicirajo...-kako gre to zarad tistih paketov, pa starševskih nadomestil,....ker ne vem kako bi blo pol to po porodu-da ma otrok moj naslov....pol bi mogo moj kao preživnino plačevat ane....?
no sicer je pa bolš da bi zrihtala zdj to, po drugi strani se mava pa v roku 1ga al pa leta in pol namen poročit, pol pa spet vse dokumente delat.....madona sj niso zastonj
Glede paketa in tega nič ne koplicirajo, pa tud glede porodniške ne. Itak tam vpišeš svoje podatke. Glede naslova ni panike. On ti nč ne rabi plačevat preživnine, da si ti kot mati samohranilka in ti mora plačevat preživnino morata to uredit na sodišču (al pa csd-ju, ne vem točn). Če to ni urejen (kot pri vama ne bo če prov razumem) je tvoj partner pač upoštevan kot oče in se upoštevajo tudi vsi njegovi dohodki, tudi pri otroškem ga vpišeš, ne rabiš nič pojasnjevat zakaj ne živita na istem naslovu. Če ga pa ne bi napisala pri otroških in ne bi imela urejene preživnine (se pravi bi prijavila lažno samohranilstvo) pa bi ti itak zavrnil vlogo! Naslov bo mel otrok tvoj če ga boš na svojmu naslovu prijavila. Lahko ga prijaviš tudi na partnerjevem naslovu, vendar moraš potem uredit očetovstvo pred porodom obvezno. To urediš na domžalski csd, ampak res na domžalski (vem, sva urejala očetovstvo in sva mogla v domžalah in ne na občini pač pa na csd). Če ga prijaviš- otroka mislim, na njegovem naslovu boš to zrihtala že v porodnišnici, ti bojo tam dal en obrazec in pač vpišeš partnerjev naslov. Ampak še enkrat povdarjam, očetovstvo potem uredi pred porodom, ker če ne ti bodo poslali dopis da otrok na tem naslovu ne more bit prijavljen.
Lahko pa seveda ti samo prijaviš začasno pri partnerju, za to (začasno) ne rabiš menjat dokumentov!!! Aja, sam otrok bo še vedno na tvojem stalnem naslovu prijavljen in če boš hotla met otroka tud na partnerjevem naslovu boš mogla že spet začasno urejat, al pa pač stalno, že kasneje ko bo očetovstvo podpisano.
Za urejanje očetovstva so v domžalah ful prijazni, une kure spodi (tam sem urejala jst dodatek za nego ker je meal Neli poškodbo in sem bla upravičena do tega) so pa zelo nepoučene o svojem delu, žal.
Lev- 3.12.2010