kaminek - ti kopiram en post, upam da bo pomagalo. obstajajo tri verzije, ena ko oddaš v javno banko in je dostopno vsakomur ter dve zasebni banki - ena shranjuje v SLO, druga pa nekje v tujini, malo poguglaj pa boš našla.
Odločila sva se, da darujeva popkovnično kri najinega tretjega otroka v javno banko pri Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Torej ne v zasebno banko za morebitno zdravljenje najinega otroka (za kar računajo cca. 1700 €), ampak v javno banko, kjer bo na voljo vsem, nekako tako kot register darovalcev kostnega mozga.
Ravno danes sva prejela paket za odvzem popokovnične krvi, zato vam napišem, kako stvar poteka.
Pisala sem na e-naslov [email=ESPOK-ZTM@ztm.si]ESPOK-ZTM@ztm.si[/email] (to je Enota za shranjevanje popkovnične krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino) in so mi na mail poslali zloženko o postopku ter prijavnico in vprašalnik. Oboje pripenjam. Izpolnila sva prijavnico in vprašalnik ter ju poslala na zavod, od koder sva danes, po enem tednu, dobila paket za odvzem, ki ga morava nesti s seboj v porodnišnico.
To je to. Popkovnično kri vzamejo iz popkovine šele potem, ko je ta že prerezana, torej dojenčku to ne škodi in ga ne boli, jaz bom pa že preživela tisti dve dodatni špikanji (med porodom ti vzamejo kri, da jo še enkrat pregledajo), saj sem krvodajalka! Postopek je seveda brezplačen, s tem, da darovalec seveda nima nobene pravice več do te krvi.
Bolje, ko da popkovino vržejo v smeti.
Z željo, da naši otroci ne bi nikoli potrebovali take oblike zdravljenja, vam voščim lahko noč!
Datoteke:
ZLOZENKA pop kri.pdf (64KB) prijavnica in vprasalnik PK.pdf (107.9KB) tia za dojenje je važno da veliko, res veliko piješ, pa seveda sploh na začetku počivaš. je pa tako, daje dojenje razmerje med ponudbo in povpraševanjem, manj mleka imaš, ko naj bi imela menstruacijo (po datumu) takrat je dan, dva kriza -ga pač večkrat pristaviš. če ga boš večkrat pristavljala se bo v dnevu, dveh popravila tudi ponudba. je pa tako, tudi dojenček
takoj ugotovi kako najlažje priti do hrane -zakaj bi se matral če pa lahko samo priteče iz flaške.
pomembno je tudi da se ga res dobro podoji do konca na eni dojki, saj pride tisto hranilno, nasitno mleko na koncu. na začetku je bolj za odžejat.
ob navalu mleka pa si ga najprej iztisni kar z rokami, če mali ne more potegnit, s pumpicami jaz nisem imela pretirane sreče.
sem pa jaz prvi mesec dojila z nastavki, so mi ustrezali le eni (se ne spomnim več katera znamka, sem jih pa kupovala v BC, moraš preizkusit sama. po enem mesecu nama je pa steklo brez problemov.
jaz sem od moje sodelavke dobila en sam nasvet. na začetku naj ti bo ravno za vse okoli tebe - ko počiva otrok počivaj tudi ti.
sem bila malo dolga
LP M