12.01.2009, 22:50
579
Komu darovati popkovnično krvi ?
Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. To imenujemo nesorodniška ali sorodniška
alogenska presaditev. Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi (avtologna presaditev) oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov (sorodniška alogenska presaditev). Glej informacijski material zasebnih bank popkovnične krvi. Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa
je potrebno plačati. Darovanje in shranjevanje popkovnične krvi v javne namene.
Komu koristi darovana popkovnična kri?
Z darovanjem popkovnične krvi v javne namene lahko rešite življenje bolnemu otroku ali odraslemu, ki zdravljenje s presajanjem krvotvornih matičnih celic potrebuje. Pred zdravljenjem s presaditvijo alogenskih krvotvornih matičnih celic moramo preveriti, če se popkovnična kri in prejemnik ujemata v tkivnih transplantacijskih antigenih (antigeni HLA).
Verjetnost, da se dve osebi ujemata v antigenih HLA, je zelo majhna. Z darovanjem popkovnične krvi v javno banko se možnost, da za bolnike najdemo ustrezne tkivno skladne krvotvorne matične celice povečuje. Trenutno je v svetu zbrano več kot 300.000 enot popkovnične krvi za javne namene.
Kdo lahko daruje popkovnično kri v javne namene?
Za darovanje popkovnične krvi v javne namene se pred porodom lahko odloči vsaka zdrava nosečnica, ki ni v več kot 34. tednu nosečnosti, ima negativne izsledke testov na prisotnost nalezljivih bolezni (HIV in hepatitis), ter v svoji družini nima genetskih bolezni (hemofilija, avtoimunske bolezni). Prav tako ne sme imeti v svoji družini genetskih bolezni
biološki oče otroka. Ker s presaditvijo krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi se lahko prejemniku prenesejo določene bolezni, nosečnica pred darovanjem popkovnične krvi izpolni vprašalnik, iz katerega lahko razberemo tveganje za prenos okužbe z nevarnimi mikroorganizmi in določenih genetskih bolezni. Hkrati pa kri nosečnice testiramo na prisotnost povzročiteljev
bolezni, ki se prenašajo s presaditvijo popkovnične krvi (virus hepatitisa B in C, HIV, HTLV, CMV in sifilis). Zaupnost in tajnost vseh pridobljenih podatkov je zajamčena.
Ali je vsaka popkovnična kri primerna za shranjevanje?
Čeprav ste bili izbrani za primerno darovalko, vam na žalost ne moremo zagotoviti, da bo vaša popkovnična kri primerna za shranjevanjein kasnejšo presaditev. Shranimo približno 50% darovane krvi. V določenih primerih popkovnična kri ni primerna za shranjevane, predvsem če se med postopkom zbiranja kontaminira ali se jo premalo zbere, ali pa ni ustrezno dostavljena v našo banko. Tako kri bomo z vašim dovoljenjem uporabili v raziskovalne namene, ki jih je potrdila Komisija za medicinsko etiko RS, ali pa na neoporečen način uničili.
Kako poteka postopek prijavljanja za darovanje popkovnične krvi?
1. Pred odločitvijo o darovanju popkovnične krvi se
posvetujte z vašim ginekologom.
2. V primeru, da ste se odločili darovati popkovnično kri za javne namene, nas pokličite po telefonu (01) 5438314 ali pa nam pišite na [email=espok-ztm@ztm.si]espok-ztm@ztm.si[/email], kjer boste dobili vse potrebne
informacije in obrazce.
3. Prijavite se najkasneje do 34. tedna nosečnosti.
Ali se lahko premislite?
Kadarkoli med postopkom se lahko brez posledic za vas in otroka premislite in brez pojasnila odstopite od postopkov darovanja in shranjevanja popkovnične krvi. Če imate kakršnakoli vprašanja, pokličite na telefonsko številko 01 5438100, 01 5438314
Enota za shranjevanje popkovnične krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.ali na elektronski naslov [email=ESPOK-ZTM@ztm.si]ESPOK-ZTM@ztm.si[/email]. e SPOK Enota za shranjevanje popkovnične krvi
Zavod RS za transfuzsijko medicino Oddelek za preskrbo s krvjo Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana
DAROVANJE POPKOVNIČNE KRVI

joj kaj pišete 1x tedensko, 2x tedensko, meni se še 1x mesečno ne da, v prvi nosečnosti ni blo tako, ker sva bla sama, zdej ko mava pa Tinko, sem pa veliko bolj utrujena, pa slabo mi je, pa zvečer se pa meni res ne da, jaz bi čez dan, pa največkrat ni možnosti, bom pa mogla kaj ukrenit, ker tole res ni zdravo, tako dolge pavze, za odnose mislim, ne za zdravje
Tudi sama imam PDP 23. 7. 2009, je moja prva nosečnost, pregled NS pa imam ju3, zato sem danes precej na trnih.. Upam, da bo vse vredu..
? Jaz jem samo tifol, za ostalo bom pa na G počakala, da pove kaka je krvna slika.
....
Problemov pa nikoli nisem imela - zakaj bi morala dokazovat, da sem jaz mati? Tega sploh ne razumem?
Nč, lepo se imejte! Čauuu!