Spodnje gatke ... hmmmm ... no pri meni sintetične ali pa čipkaste gatke nikoli niso prišle do izraza ... čipka na gatkah me pika, v sintetičnih se pa ne počutim dobro ... sploh so mi pa tangice groza in strah ... včasih sem jih nosila non stop, ko so bile tako moderne, samo sem imela potem non-stop probleme z vnetim mehurjem in to ... tak da sedaj kake bombažne oblečem samo še za pod kake lepe hlače ... drugače so pa navadne bombažne gatke zakon ... čez komot ga ni, kot je rekla Zverinica

... mislim, da danes drugega veselja ne bo, kot vonj po sveže pečenem kruhu ... na mojo žalost, seveda

.
No recept:
0,5 kg moke
čajna žlička sladkorja
jedilna žlica soli (ne s kupom)
2/3 kvasa FALA
približno 2,5 dl vode
Postopek:
1. v skodelico zdrobiš kvas, ga posuješ s sladkorjem in zaliješ s približno 1dl vode. Daš na toplo in počakaš, da zraste.
2. V skledo streseš moko in vanjo narediš na sredi jamico, ob rob nasuješ sol (doda se tu lahko kaka semena ali orehe ipd.).
3. ko je kvas vzhajan, ga zliješ v jamico in začneš počasi mesiti s kuhalnico od sredine proti robu, tako da počasi vmešaš vso moko. Vodo dodajaš počasi in po potrebi (odvisno od mokrote moke). Mokroto testa se mora namreč določat s količino dodane vode, ker moke se naknadno ne sme dodajat, ker bi se kruh preveč drobil. Testo "klofamo" s kuhalnico toliko časa, da se začne ločevati od sklede. Potem skledo s testom pokrijemo s čistim srvetom in na toplem pustimo vzhajati 1,5 ure.
4. Ko je testo vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in ga še na roke fino pregnetemo, damo v pekač, pokrijemo s čistim srvetom in pustimo vzhajati še pol ure.
5. 5 minut pred koncem vzhajanja prižgemo pečico na 200°C (jaz dam na spodnji in zgornji grelec). Ko je testo do konca vzhajano, ga dam v pečico (na sredino) in ga pečem približno pol ure (do zlato rjave skorjice).
6. Ko je pečen ha vzamem iz pekača in zavijem v čist srvet in pustim, da se ohladi ... potem pa akcije! ja, če nimate radi hrustljave skorjice, potem je fino kruh preden se ga pečenega zavije v srvet, pokapat z nekaj kapljicami vode).
Dober tek!