writing-img

RE: Božičnica odpade ker si na bolniški

clock-img

24.12.2008, 21:00

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

p.s. božičnica ni obdavčena, 13. plača pa je.

Tudi bozicnica je obdavcena, ce delas skladno z zakonodajo.

kolikor jaz vem, se plačajo prispevki, davek pa ne user posted image  

Oboje se placa.

clock-img

24.12.2008, 21:08

clock-img

Anonimen

grrr, zdaj me pa jezi tole. daj mi potem povej zakaj je božičnica ugodnejša za delodajalca in delojemalcauser posted image  jaz ne vem točno, meni so tako rekli poenostavljeno. in tudi naš program je tako narejen. grem prav gledat naša navodila.user posted image

p.s. jaz sem bolj tehnično na tem programuuser posted image

clock-img

24.12.2008, 21:10

clock-img

Anonimen

Za delojemalca ni nic, vsaj pri sebi nisem opazila, saj je razmerje med neto in bruto enako kot pri placi.

Mogoce delodajalec ne placa davkov in prispekov na place; ne vem pa vec iz glave, ce je temu tako. Se pa firme posluzujejo razlicnih ovinkov, v tem primeru pa je lahko ugodnejse.

clock-img

24.12.2008, 21:12

clock-img

Anonimen

mislim, da je tole javno dostopno: tukaj

clock-img

24.12.2008, 21:16

clock-img

Anonimen

Aha, po tem je ugodnejse za delodajalca, ki ne placa davka na place. Na TRR ugodnosti ni user posted image .

clock-img

24.12.2008, 21:22

clock-img

sunny24

pencil-img

5986

Pr meni je pa tko: v celem letu sem delala 4 mesece, ostalo sem bla na bolniški, 1 mesec na dopustu in sem dobila več božičnice (sicer je razlike blo  sam 20 evrov) kot moj (delava na isti firmi, isto del. mesto), ki je delal celo leto, je mel pa 1 teden bloniške...user posted image

clock-img

24.12.2008, 21:56

clock-img

glen

pencil-img

1870

Jaz sem zdaj v user posted image na bolniški cca 6 mes od julija,pa sem dobila polovico božičnice,no neki je,bolje kot nič.

clock-img

25.12.2008, 03:23

clock-img

Kerensa*

pencil-img

17918

Kolikor je meni znano, božičnica ni zakonsko obvezna, torej je delodajalcu ni treba izplačati. In iz tega si razlagam, da če jo pa že, se potem sam odloči, v kakšni višini bo. In morda iz tega izhaja tudi, da sam presodi, kdo od zaposlenih si jo "zasluži" in kdo ne. Mislim pa, da ni pošteno, da to "oceni" po bolniških odsotnostih, saj nihče ni bolan po lastni volji. Če je že tako, bi bilo bolj pošteno, da ocenjuje po delovnih uspehih oz. splošnem efektu delavca, ne glede na število prisotnih/odsotnih dni na/z delovnega mesta.

clock-img

25.12.2008, 09:20

clock-img

mama_milchy

pencil-img

3721

jaz sem bila letos dvakrat po 3tedne na bolniški (enkrat za otroka in drugič zame) in sedaj sem že od 1.12.na bolnikški zaradi user posted image  sem pa vseeno dobila božičnico ne kaj dosti manj kot moji sodelavci, cca.20€ manj sem dobila kot drugi.

clock-img

25.12.2008, 09:35

clock-img

kofetek2010

pencil-img

9555

Za delojemalca ni nic, vsaj pri sebi nisem opazila, saj je razmerje med neto in bruto enako kot pri placi.

Mogoce delodajalec ne placa davkov in prispekov na place; ne vem pa vec iz glave, ce je temu tako. Se pa firme posluzujejo razlicnih ovinkov, v tem primeru pa je lahko ugodnejse.

pri nas je bila Božičnica izplačana kot razlika v regresu (do višine neobdavčenega zneska) ~ razen pri meni, ki sem polni regres dobila že pri bivšem delodajalcu in bo zame normalno obračunana kot plača user posted image

clock-img

25.12.2008, 09:46

clock-img

Korina1

pencil-img

1122

Če si pri bivšem delodajalcu dobila regres si ga verjetno morala del tudi vrniti ko si menjala službo?

clock-img

25.12.2008, 10:23

clock-img

robinzon

pencil-img

500

Za delavca je bolj ugodna 13. plača, ker gre v pokojninsko osnovo. Davek na plače je tako majhen, da ni omembe vreden ( v povprečju caa 2% na plačilno listo). Vendar z božičnico delodajalec lahko bolj manevrira, kot s 13. plačo. Če da slednjo, jo mora dat vsem, božičnico pa komur hoče. Zato s pritožbo na sindikat ne bo uspel.

clock-img

25.12.2008, 10:35

clock-img

kofetek2010

pencil-img

9555

IZVIRNO SPOROČILO: Korina1

Če si pri bivšem delodajalcu dobila regres si ga verjetno morala del tudi vrniti ko si menjala službo?

Ne. Zakaj pa bi ga? user posted image

Bivši delodajelec mi je le izdal potrdilo o tem koliko dopusta mi je še ostalo in koliko regresa sem dobila.

clock-img

25.12.2008, 10:45

clock-img

Korina1

pencil-img

1122

Vem za dva primera ko sta morala vrniti del regresa. En je menjal službo oktrobra, drugi novembra. Pa še kak dan dopusta so mu odtegnili

clock-img

25.12.2008, 11:01

clock-img

Ronči

pencil-img

1314

IZVIRNO SPOROČILO: Korina1

Vem za dva primera ko sta morala vrniti del regresa. En je menjal službo oktrobra, drugi novembra. Pa še kak dan dopusta so mu odtegnili

Ja, delodajalec ima pravico zahtevat povrnitev. Vendar se to zelo redko dogaja, vsaj še nisem slišala za to.

You can't fix stupid.

clock-img

25.12.2008, 11:23

clock-img

rija

pencil-img

15589

bumerang: a tisti v italiji, ki dobijo tudi 14 plačo, a dobijo tudi regres za letni dopust?

ker če ga ne, je v bistvu tudi pri nas božičnica neke vrste 14 plačauser posted image

...vox populi...

clock-img

25.12.2008, 12:04

clock-img

CatJa

pencil-img

5068

Narobe veš user posted image

Beri 19. člen Zakona o minimalni plači: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199939&stevilka=1963

in pa

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=21

Odločitev o tem, komu se bo ali ne bo in v kakšni višini se bo izplačala božičnica oz. 13. plača pa je povsem na delodajalcu. Omejitev je le v "skupni masi" tega izplačila. Na žalost.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

clock-img

25.12.2008, 12:12

clock-img

Anonimen

Za delavca je bolj ugodna 13. plača, ker gre v pokojninsko osnovo.

Ner vem, ce ne gre bozicnica tudi, saj so od nje placani vsi davki in prispevki. Ce mi je sla v osnovo za porodnisko, ne vem, zakaj ne bi sla se v osnovo za pokojnino.

clock-img

25.12.2008, 12:31

clock-img

CatJa

pencil-img

5068

Za delavca je bolj ugodna 13. plača, ker gre v pokojninsko osnovo.

Ner vem, ce ne gre bozicnica tudi, saj so od nje placani vsi davki in prispevki. Ce mi je sla v osnovo za porodnisko, ne vem, zakaj ne bi sla se v osnovo za pokojnino.

Pravzaprav nikjer ni zakonsko ločeno pojmovanje 13. plače in božičnice. Pri obeh gre za izplačilo nagrade za uspešnost, je pa odvisno ali je izplačilo teh določeno že v pogodbi o zaposlitvi ali ne. V večini primerov ni. Kot razumem iz tega pojasnila: http://www.ius-software.si/Novice/prikaz_Komentar.asp?id=31764 se pri obeh obračunajo prispevki, s tem, da v pokojninsko osnovo gredo tisti, pri katerih je to izplačilo dol. že v pogodbi. Za moje pojme precej čudno, saj kdo (na SPIZu) pa preverja te pogodbe user posted image  

John BEAUMONT

clock-img

25.12.2008, 13:20

clock-img

caillou

pencil-img

1854

Ja, delodajalec se sam odloči komu ja in komu ne in čisto nič mu ne moreš.

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

clock-img

25.12.2008, 13:23

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: CatJa

Narobe veš user posted image

Beri 19. člen Zakona o minimalni plači: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199939&stevilka=1963

in pa

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=21

Odločitev o tem, komu se bo ali ne bo in v kakšni višini se bo izplačala božičnica oz. 13. plača pa je povsem na delodajalcu. Omejitev je le v "skupni masi" tega izplačila. Na žalost.

pa daj ti meni to povej po kmečko. jaz sem trda buča kar se tega tiče. sploh pa branje členov mi je kot, da piše v kitajščiniuser posted image

clock-img

28.12.2008, 10:53

clock-img

CatJa

pencil-img

5068

Berite RR iskrice user posted image   http://www.ringaraja.net/bozicnica-je-placa_1272.html

John BEAUMONT

clock-img

28.12.2008, 11:08

clock-img

zvesta

pencil-img

7042

Kaj pa ko je božičnica izplačana v bonih? Mi vsako leto dobimo tako. In ni nikjer prikazana.

clock-img

28.12.2008, 12:03

clock-img

liliana

pencil-img

10282

božičnica ni obdavčena, 13. plača pa je.

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Jaz tega dvojega ne ločim. Sem pa vesela, da je kdo razložil.

Sploh ni važno kako se imenuje......ali božičnica ali trinajsta plača ali neko **** dodatno izplačilo......če se od nje plačajo vsi davki in prispevki kot iz plače in če je zajeta v aktih podjetja, še bolje pa je, da je omenjena v pogodbi o zaposlitvi.....takrat gre v pokojninsko osnovo, v osnovo za porodniško.......

clock-img

28.12.2008, 12:06

clock-img

liliana

pencil-img

10282

Če ni bil plačan davek na izplačane plače ti ni šlo v osnovo za porodniško in ti ni dvigovalo pokojninske osnove....če pa je bil ta davek plačan, pa je enako obdavčena kot plača in se šteje enako kot plača.......

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni