Včeraj sem kupila matični mleček. Zdajle sem malo brskala in brala o tem pa bom kar prpopala kar sem našla
MATIČNI MLEČEK
Matični mleček je bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega kiselkasto-grenkega okusa ter izrazitega vonja. Vsebuje veliko beljakovin (12-25%), prostih aminokislin (10-20%), ogljikovih hidratov (10-15%), encimov, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov (predvsem vitaminov kompleksa B, ter vitamine H, D, A, C, K in nekaj vitamina E), mineralov ( železo, kobalt, baker, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor) in decensko kislino. Decenska kislina bi naj pripomogla tudi k daljšemu življenju, ter čebelji matici omogočaja, da na višku razvoja čebelje družine izleže kar 2000-3000 jajčec dnevno. Matica živi 45 do 50-krat dlje v primerjavi s čebelo delavko ter jim daje energijo in moč, da lahko zmorejo vse naloge in dolžnosti, ki jih kot čebele matice imajo. Matični mleček je torej pravi koncentrat hranilnih spojin, ki lahko, dokazano, izredno koristijo tudi človeškemu organizmu. Biološko aktivne snovi matičnega mlečka namreč krepijo življenjsko moč, vzpodbujajo imunsko odpornost organizma, zvišajo telesne in umske zmogljivosti, zavirajo procese staranja, vzpodbujajo celično presnovo kože, ugodno vplivajo na tek oziroma apetit ter pomagajo pri splošni oslabelosti oziroma pri oslabelosti organizma med in po določeni bolezni. Matični mleček ima hkrati tudi močno anti-bakterijsko in anti-virusno delovanje, zato lahko uporaba matičnega mlečka pomaga tako pri zdravljenju virusnih bolezni, kakor tudi pri zdravljenju infekcijskih in drugih obolenj, ki jih povzročajo bakterije. Ker ima zelo kompleksno sestavo in ker je njegovo uživanje za človeka popolnoma neškodljivo, se matični mleček pogosto priporoča kot vsakodnevno prehransko dopolnilo za ljudi, ki želijo povečati svojo telesno in umsko zmogljivost za vsakdanje delo oziroma se toplo priporoča po različnih telesnih in psihičnih naporih. Prav tako je smiselno, da ga uživajo osebe, ki imajo enolično ali pomanjkljivo vsakodnevno prehrano. Še posebej pa se njegovo uživanje priporoča otrokom in starejšim ljudem, saj lahko matični mleček pri otrocih ugodno vpliva na apetit oziroma na rast in razvoj otrok, medtem ko lahko pri starejših ljudeh uspešno lajša predvsem starostne težave in s starostjo povezane bolezni. Strokovnjaki matični mleček pravzaprav največkrat omenjajo v povezavi z njegovim ugodnim vplivom na uravnovešeno delovanje našega organizma, ki je v sodobnem času hitenja in stresov, sicer pogosto porušeno in se kaže kot posledica pomanjkanja prenekaterih hranilnih snovi oziroma z delnim zaviranjem nekaterih presnovnih procesov. V povezavi z omenjenim ravnotežjem strokovnjaki pogosto omenjajo ugoden vpliv matičnega mlečka in sicer predvsem na delovanje endokrinih žlez (žlez z notranjim izločanjem) in na raven hormonov, ki jih endokrine žleze sproščajo v kri. Uporabnost matičnega mlečka je bila odkrita tudi pri:
- razvoju otrok
- tažavah z zanositvijo
- težave v menopavzi
- preprečevanju vnetja
- pomaga pri astmi
- povečuje imunost,... Kljub njegovi vsesplošno varni uporabi, pa se uživanje matičnega mlečka, običajno odsvetuje osebam z alergijami oziroma preobčutljivostnimi reakcijami na matični mleček oziroma cvetni prah, med ali na katero izmed njihovih spojin.