08.06.2009, 07:31
2115
Moljevec drugače imenovan harfovec ali plektrant slovi kot rastlina, ki s citronastim vonjem listov odganja molje. Postavljen med druge prelepe rože pritegne našo pozornost z bogatimi in gostimi listi. Moljevec je lahek za gojenje in zelo primeren za viseče posode.
Moljevec prihaja iz južne Afrike in pripada družini Lamiaceae - ustnatice.
Lastnosti:
Velikost: je viseča rastlina z do 1 metra dolgimi mladikami. Ima majhne kroglaste ali široke jajčaste liste, ki rastejo v velikim številu. Listi imajo svežo zeleno barvo in so belo pisani z izrazito vidnimi žilami. Spodnja stran listov ima rahlo rdečo barvo. Cvetovi so beli ali rahlo modri in so zbrani v množico pokončnih latastih socvetij. Spodnja cvetna ustna je ponavadi nežno pikasta.
Čas cvetenja: v stanovanju cveti zelo redko. Obdobje cvetenja traja od pozne jeseni do konca zime.
Vonj: listi rahlo citronasto dišijo.
Življenjska doba: najboljše je, če bomo pomladili rastlino vsako leto s potaknjenci.
Težavnost oskrbe: lahka za gojenje.
Nasveti za gojenje:
Preden kupimo: potaknjence moljeveca lahko dobimo od znancev.
Kdaj jo kupimo: celo leto.
Temperatura: med poletjem moljevec prenaša normalne poletne temperature, pozimi pa mu najbolj ustreza temperatura od 12 do a 15°C.
Svetloba: rastlina ne zahteva veliko svetlobe, zato jo lahko gojimo na severni okenski polici. Rastlina dobro prenaša tudi lege na sončnem balkonu ali terasi. Edini pogoj je, da moramo nujno omejiti vročino, ki gre od šipe in poveča delovanje sončnih žarkov.
Vlažnost zraka: rastlina dobro uspeva tudi v suhem zraku.
Postavitev: rastlina postavljena v visečo posodo je primerna za vse prostore, kot tudi za na balkon in teraso.
Zalivanje: rastline zelo obilno zalivamo med poletjem, pozimi pa manj. V času zime moljevec ne prenaša prevelike vlage.
Gnojenje: rastlina ima dosti hranilnih snovi, če jo vsako leto pomladimo s potaknjenci, ter jo lahko le malo gnojimo v obdobju rasti.
Vrsta zemlje: rodovitna prst.
Presajanje: vsako leto rastline pomladimo s potaknjenci. Če si želimo obdržati matično rastlino, jo moramo vsake dve leti presajati v zelo rodovitno prst..
Razmnoževanje: spomladi s potaknjenci iz glavnih stebelnih vršičkov.
Obrezovanje: ne zahteva obrezovanja. Če si želimo, da bi rastlina cvetela, ji lahko poskusimo na začetku poletja obrezati vršičke mladik.
May be my treasure or the price I have to pay.
She may be the song that summer sings.
May be the chill that autumn brings.
May be a hundred different things
Within the measur

in kar je najlepše je to da smo bili na Jesenicah in jo je maširal v pričo babic-ma smo vse vriskale
joj kaj me zj čaka. a ima katera kakšen recept kako se zredit...saj zj ko mi bo uhajal in me šetkal bom izgubila še tisto zadnjo maščobno blazinico ki se me oklepa
(me naslednjič sploh vidle ne boste več
. Že včeraj je imel Tevž cel dan vročino (38-39°C), ponoči pa tudi Calpol ni pomagal, da bi lahko v kosu prespal kakšno uro. No zdajle moji trije še spijo (ali pa tudi ne več
. Mene je tudi strah da bo na morju podobno, že če so zobki je dovolj.
za vse bolančke, pa Tevžu za zobke (J ima tudi vse otečeno, pa kakšen nočni intermezzo imamo), pa Nataši za
.
... na srečo so mulčki zdravi...
), bi bila res bolj malo z njo.