odvisno...na obali bo otrok dobro znal vsaj italijanščino,saj ni treba,da jo kdo doma govori...je naš okoljski jezik in živimo z njo.Večina nas jo je osvojila v taki meri,da lahko komuniciramo 90% brez,da bi se je posebej učili. In isto opažam pri naših otrocih...sama delam v italijanski službi in se doma trudim ne govorit v italijanščini,pa še moža štajerca imam
...ampak tamala jo vleče nase kot spužva,dobiva signale v vrtcu,po TV,potem pa še jaz včasih popustim in potem se učiva....
Tako,da definitivno ne bo pozabila,kar ji prihaja v glavico sedaj pri treh letih....
In besedo neverjetno bom še enkrat rekla,da je enkartno poslušati triletnika,kako pravilno naglaša.
Govora je o okolju, nekdo mora ta jezik govorit a ne? torej, sej se strinjava, ampak nikjer nisem napisala, da se mora doma govorit ta jezik...nekdo ga mora, pa ce je to okolje je tolk boljs. Poglej, italijanscina je itak klasicen primer, kako se vsi na obali ucite tega jezika in ja, seveda ga vsi otroci pobirajo tko za hec, mimogrede.
To o cemer sem jst zraven govorila, so jeziki, kjer te moznosti nimas...ala anglescina npr. Je povsod ampak ne zivimo v anglesko govorecem okolju. Torej otrok bo pobiral besede od vseposvod kjer bo lahko, ampak samo besede..jezik je pa vec kot samo besedisce in to, kar manjka takemu otroku je prav to kar imate vi na obali...da se jezik povsod govori in uporablja. Samo to sem hotela povedat, ne bit uzaljena, da bo zdej pa tvoja pupa pozabila, kar se ucita. Ne, ne bo ker ste v takem okolju, ampak enako bi blo, ce bi sli v Afriko...otrok bi pobiral tud tiste besede, sam ker jih nikjer ne bi mogel potem koristit (ce bi se druzina preselila nazaj v SLO npr.) bi to kar je pridobil s tako lahkoto kmalu pozabil. Ne pa, ce to konstantno uporablja.
Preberi cel moj zapis se enkrat, pa bos vidla, da sem tocno to napisala kar ti pravis, samo z drugega zornega kota. In ja, sej ti dam prav, starsem je neverjetno ko vidijo svojega otroka pravilno naglasevat ampak prestavi jo v Anglijo in bo enako super naglasevala tud anglesko. ZATO je pa tako fantasticno, ce ima otrok to moznost, da ta neverjeten potencial pri ucenju jezikov izkoristi v tistih 3-6 letih, ko je najlazje in najbolj naravno. Zato pa tudi tako navdusujoce za starse.
Sva zdej skupaj?
< Sporočilo je popravil Tanja55 -- 27.4.2009 16:23:01 >