IZVIRNO SPOROČILO: pik ipoki
glede bolečin v spodnjem delu, jest sm vprašala g in pravi da je to čist normalno, ker se širi medenica, men se tko da mi leze narazn tako da se v križu tok čuti, da se kmal tut s posle ne bom več pobrala sama, sam pravi, da ene čutijo druge spet ne.... kaj čmo... ponoči je edin problem ko se obračam in me zaboli ter napnem trebuh in otrdi... to moram bit mal previdna da se ne obračam tako da uporabljam trebušne mišice, pravi da to ni dobr
V petek sem bila na predavanju, kjer so nam točno tole povedali;
obračanje v postelji: obračaj se vedno preko hrbta in to tako. Na boku daj pokrčena kolena skupaj in s tako skupaj-stiskajočimi-koleni se obrni na drugo stran. Preverjeno ne boli nič!!
Če hočeš vstati: skrči kolena skupaj, daj se nabok, potem pa se z rokami dvigni (preplezaj) do sedeča položaja (če se hočeš uležt, postopek narediš v kontra smer). Iz kavča, avta, stola, nikoli ne vstajaj s trebušnimi mišicami, ampak se z rokami ob nekaj upri in si z rokami pomagaj pri dvigu.
Če
pobiraš kaj iz tal, ali vstaja iz tal, pokrči najprej eno nogo in se z roko upri nanjo in se tako divgni (spuščanje je kontra postopek).
Bolečine v spodnjem delu so normalne, ker se v času nosečnosti tudi sprošla en hormon relaksin,ki nam relaksira mišice in zato tudi sklepi mal narazen lezejo.
Delaj vaje za mišice medeninčnega vratu (t.i. keglove vaje!!!), da boš imela manj ali pa sploh nič težav po porodu (možno uhajanje urina)
Križ; pogosto je krivec za te bolečine nepravilna drža nosečnic; trebuh nas vleče naprej in medenica ni v pravilni drži. Probaj stoje pokrčiti malo kolena, zanihaj z medenico naprej - nazaj in jo ustavi v sredini, nato pa še pozorno sprosti ramena in odpri prsni koš. S tem boš podaljšala mišice v križu in lažje boš dihala. Zaradi nosečnosti imamo cca. 20% večjo potrebo po kisiku.
Matr, sm pa dobr poslušala predavanja!!!!!