IZVIRNO SPOROČILO: ajsek
A vidiš, če bi živela v Indoneziji in bi tsunami odnesel vrtec, bi bilo moje mnenje o začasnem vrtcu v mošeji povsem enako, kot je tu glede župnišča.
In nikoli ne bom pristala na to, da sekularnost pomeni ignoranco verskih skupnosti in izogibanje vsakemu stiku z njimi.
Jasno je kaj sekularnost je. Ali bos ti sprejela in kaj bos sprejela ali ti je kaj podobno ignoranci je precej tvoja osebna zadeva. Ker po tvoji logiki, ce ne hodim v cerkev ali ne mislim, da je povsem super, da je vrtec v klostru sem torej ignorantska do verskih skupnosti?? Pravzaprav je tudi to moja pravica, da verske skupnosti ignoriram in noben nima pravice siliti me, da se z verskimi skupnostmi ukvarjam. Moja osebna odlocitev.
Sicer pa, ko si že ravno omenila Mujota in Fato, ali jima slovenski vrtci, šole in službene menze dosledno omogočajo prehrano v skladu z njuno vero?
Slovenski vrtci imajo moznost izbire prehrane. Slovenske sole nimajo (obvezno, tocno doloceno)prehrano v programu (tudi nikogar, ce prehrana je organizirana) ne silijo, da jo poje. Za prehrano poskrbis sam. Sluzbene menze - vedno obstoja moznost, da se tam ne prehranjujes, ce ti vera ali kar drugega ne dopusca hrano, ki jo tam uimas na voljo. Nikjer nisi obvezen jesti, ce noces.
Kako je pa tu s spoštovanjem njunih pravic?
Enako kot za vegetarijance, ljudi s celiaklijo, alergijo na mleko, z vegani, z ljudmi, ki jedno samo presno hrano itn....
Poleg tega pa pravica do svobodnega izpovedovanja vere ne pomeni nujno pravice, da ne vstopaš v verske objekte.
Ne pomeni ni dolznosti ni obveznosti, da vstopas v verske prostore.
Ko bo njun mali Sead toliko zrastel, da bo šel v šolo, ga bo verjetno čakala kakšna ekskurzija, v okvir katere bo vključen tudi ogled kakšne cerkve, samostana, kapelice,... Te stvari si težko ogledaš, če ne stopiš vanje.
Ni obvezen si ogledati. Sicer pa Sead, kot vsak normalen mladenic razlikuje med verskim objektom in objektom kulturne dediscine.
Ker je to pri nas del kulturne dediščine in spada v šolski kurikulum. A je to tudi kršenje pravic?
Ne delati razlike med umestitivijo vrtca ali sole v cekvene prostore in obiskom kulturne dediscine je zoprna rec. Solski kurikulum je povsem sekularno "pripravljen". Morda zaradi razlikovanja med verskim in kulturnim, zgodovinskim....